Lähimaksamisen suosio kasvaa vauhdilla – vilauttamista pelätään yhä turhaan

MAKSUKORTIT On kaupunkilegendaa, että joku voisi tungoksessa lukea maksukortin taskusta tai käsilaukusta.

Lähimaksukortti korvaa pikkurahakukkaron pieniä ostoksia tehdessä, ja maksaminen on paljon nopeampaa kuin kolikoiden etsiminen. Nets Oy

Jukka Hämäläinen

Pienten ostosten maksaminen lähimaksulla on kätevää. Vilautus vain ja ostotapahtuma on parhaimmillaan sekunnissa ohi.

Vaikka lähimaksu on monille jo rutiinia, silti kassalla jää usein vaikutelma, että harva hyödyntää ominaisuutta.

Lähimaksamisesta vallitsee väärinkäsityksiä ja huhujen lietsomia turhia pelkoja. Huhut leviävät sosiaalisessa mediassa ja toriparlamenteissa.

Jos rikollinen yrittäisi veloittaa rahaa luvatta, hän jäisi takuuvarmasti kiinni.”

Tuttu tarina on, että joltakulta olisi hävinnyt rahaa tililtä, kun joku on väentungoksessa nyhjännyt vieressä langaton maksupääte salaa mukanaan. Maksupäätteeseen olisi syötetty valmiiksi alle 25 euron maksu.

– Mikään korttimaksupääte ei toimi, ellei sitä ole rekisteröity. Maksun saajan nimi ja tilinumero ovat aina maksujen välittäjän ja pankin tiedossa, kertoo maksuja välittävän Nets Oy:n myyntijohtaja Jaakko Laurila

–Jos rikollinen yrittäisi veloittaa rahaa ilman kortinhaltijan lupaa, hän jäisi takuuvarmasti kiinni. Tällainen toiminta ei siis edes houkuttele ammattirikollisia.

Lähimaksukortin tietoja ei myöskään voi kopioida. Huhu onnistumisesta on peräisin Yhdysvalloista, jossa käytetyt lähimaksukortit perustuvat vanhaan magneettijuovateknologiaan.

–Suomessa ja Euroopassa korteissa käytetään rajattua radiotaajuutta hyödyntävää NFC-sirua. Kortilta ei voi saada sellaisia tietoja, joiden avulla kortinhaltijan tililtä olisi mahdollista varastaa rahaa tai tehdä ostoksia, Laurila sanoo.

Yleinen uskomus on, että perinteinen tunnuslukua vaativa maksukortti olisi turvallisempi kuin lähimaksukortti.

–Perättäisten lähimaksutapahtumien määrää on rajoitettu. Aina tietyin väliajoin maksupääte pyytää lukemaan sirun ja näppäilemään tunnusluvun.

–Näin varmistetaan säännöllisesti, että kortti on oikealla omistajalla, Laurila kertoo.

Kortinhaltijan vastuu mahdollisesta väärinkäytöstä päättyy heti, kun hän on soittanut sulkupalveluun ja ilmoittanut korttinsa kadonneeksi tai varastetuksi.

Koska lähimaksukortilla voi maksaa vain pieniä ostoksia, ja perättäisten lähimaksutapahtumien määrä on rajattu, vahingot eivät voi nousta suuriksi.

Lähimaksaminen lisää korttimaksamisen turvallisuutta, sillä mahdollisille varkaille jää entistä vähemmän tilaisuuksia nähdä maksupäätteelle näppäiltyjä tunnuslukuja.

Lähimaksu korvaa pikkurahakukkaron

Suomalaisista on nopeaa tahtia tullut lähimaksukansaa.

Alkuvuonna lähes 25 prosenttia Netsin välittämistä maksuista tehtiin lähimaksuina.

Lähimaksaminen on helppo tapa maksaa alle 25 euron suuruisia ostoksia.

Korttia ei tarvitse laittaa maksupäätteeseen eikä näppäillä tunnuslukua, vaan korttia käytetään maksupäätteen lähellä, jolloin maksu rekisteröityy.

Lähimaksaminen nopeuttaa asiointia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 2. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 5. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 6. Nyt katseet kohti pönttöjä – pesivistä linnuista kerätään tietoja
 7. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 8. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 9. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 10. Vainio 30.5.
 11. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 12. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 13. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 14. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 15. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 5. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 6. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 7. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 10. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 11. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 12. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 13. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 14. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 15. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.