Katutaidetaiturit muuttivat Martinlaakson ankean juna-aseman kauniiksi – avajaisia juhlitaan torstaina

KATUTAIDE Street Art Vantaa kaunistaa kaiken. Ryhmän teoksen voi nähdä Kuopiossakin.

Jesse Pasanen loihti Martinlaakson taideaseman penkkeihin Sonore-teoksen. Armi Suojanen

Armi Suojanen

Martinlaakson rautatieasemalla "soi" torstaista lähtien Urbaani sinfonia Se on teoskokonaisuus katutaidetta, jolla harmaa juna-asema on muuttunut niin, että se toivottaa matkustajat tervetulleiksi ja saa heidät hyvälle tuulelle.

Urbaani sinfonia käsittää kahdeksan ainutlaatuista katutaideteosta, joita yhdistävät nimet klassisen musiikin termistöstä. Mutta asemalla sykkii myös muun muassa elektroninen biitti.

–Nuo siniset ovat ääniaaltoja, jotka toistuvat. Tuossa kulkee nuottiviivasto, ja valkoiset pilkut ovat vähän niin kuin nuotteja, avaa Jesse Pasanen Sonore-teostaan.

Sonore tarkoittaa soivaa.

Pasanen on maalannut aseman betoniset penkit, tai oikeastaan niiden nojat. Koko teoksen läpi penkistä toiseen kulkee musta bassolinja, se elektroninen biitti.

Pasanen kuvaa Sonoren maalaamista rytmeillä leikkimiseksi.

–Niin kuin vaikkapa jazzissa improvisoidaan. Tietyt palikat ovat olemassa ja niitä käytetään improvisoiden.

Kun Pasanen luonnosteli Sonoren, hänen oli huomioitava aseman laiturialueen muut teokset, etteivät ne syö toisiaan.

– Vieressä on isot teokset.

Niille pitää antaa tilaa.

Urbaani sinfonia on Street Art Vantaan projekti, jota Vantaan kaupunki tukee.

Pasanen kuuluu Street Art Vantaan neljän hengen ydinryhmään, jonka muut jäsenet ovat Jenni Väisänen, Essi Ruuskanen ja Maikki Rantala

Maalausryhmä vierailevine taiteilijoineen muodostuu projektin mukaan. Niin kuin nyt Martinlaakson asemallakin.

Street Art Vantaan ensimmäinen teos syntyi 2013.

–Se lähti Martinlaakson alikulkutunnelista. Kuljin siitä aikoinaan koulumatkat ja sen harmaus ärsytti, kertaa Vantaalle paluumuuton tehnyt Pasanen.

Pasasta ja Väisästä innoittivat Myyrmäenraitille 2012 tehdyt maalaukset, ja he ryhtyivät ajamaan asiaa. Luvan saaminen kaupungilta oli sujuvaa ja innostus sen kuin kasvoi.

Pian Street Art Vantaan jäseniin liittyivät myös Ruuskanen ja Rantala.

Katutaidetaitureiden mainekin on kiirinyt. Street Art Vantaa on tehnyt Kuopion ensimmäisen muraalin sekä pitäneet työpajoja muun muassa Helsingissä ja Espoossa.

Martinlaakson taideaseman (Kivivuorentie 4) Urbaani sinfonia -teoskokonaisuutta juhlitaan torstaina 3. elokuuta kello 18.

Juhlassa esiintyy nuorten naisten laulukollektiivi Sabrina ja Saarten tyttäret. Sen jälkeen maalaukset ja niiden aiheet esitellään musiikin keinoin.

Urbaani sinfonia

Martinlaakson uudistettu asema muodostuu kahdeksasta teoksesta.

Laiturialue: Essi Ruuskanen–Giubiloso (riemukkaasti), Laura Lehtinen–Con Fuoco (tulisesti) ja Jesse Pasanen–Sonore (soiva).

Sisällä: Juulia Markko & Verna Tervaharju–Subito (yhtäkkiä).

Alikulun seinät: Hende–Ritardando (hidastaen) ja Deos–Dolce (suloisesti, lempeästi).

Päädyt: Jukka Peltosaari–Legato (sitoen) ja Level 11–Accelerando (kiihdyttäen).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 2. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 5. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 6. Nyt katseet kohti pönttöjä – pesivistä linnuista kerätään tietoja
 7. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 8. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 9. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 10. Vainio 30.5.
 11. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 12. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 13. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 14. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 15. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 5. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 6. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 7. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 10. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 11. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 12. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 13. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 14. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 15. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.