Ilmakuvia otettiin ennen dronejakin – näin historiallisia kuvia voi tilata

Vanha ilmakuva Rautjärven Korpijärveltä 1963. Maanmittauslaitos

Jukka Hämäläinen

Maanmittauslaitoksen ilmakuva-arkistoon on kertynyt lähes miljoona ilmakuvaa. Kuka tahansa voi ostaa niitä omaan käyttöönsä. Vanhimmat kuvat ovat 1930-luvulta.

Maanmittauslaitoksen verkkosivuilla on indeksikartta, josta näkee alueittain ja vuosittain tehdyt ilmakuvaukset.

–Kansalaisia kiinnostaa, miltä suvun kotitila tai mökkimaisema ovat näyttäneet menneinä vuosikymmeninä, uskoo kartastopäällikkö Jurkka Tuokko

– Vanhoja ilmakuvia voi hyödyntää myös metsävarantojen muutostulkinnassa ja kaupunkitutkimuksessa.

Suomalaiset ovat erittäin kiinnostuneita vanhoista ilmakuvista, ja niiden käyttöaste on varsin korkea, ilmenee Maanmittauslaitoksen vuonna 2013 teettämästä selvityksestä.

Digitaalisen kameran käyttöön ilmakuvauksessa siirryttiin vuonna 2008. Myös vanhoja filmikuvia digitoidaan edelleen säilytettäväksi.

Vanhojen ilmakuvien taltiointi on tärkeää kulttuurihistorian, tutkimuksen ja uusien innovaatioiden syntymisen kannalta.

– Vanhojen ilmakuvien digitointiin päädyttiin, kun alettiin pelätä vanhojen filmien tuhoutumista. Digitointi mahdollistaa myös ilmakuvien monipuolisen jatkokäytön ja hyödyntämisen laajalle käyttäjäkunnalle, Tuokko kertoo.

Aivan halpaa puuhaa vanhojen ilmakuvien tilaaminen ei ole. Käsittelystä ja toimituksesta peritään 105 euroa (+ alv) kappaleelta.

Ilmakuvia voi tilata Maanmittauslaitoksesta osoitteella asiakaspalvelu@maanmittauslaitos.fi Tilatessa tarvitaan mahdollisimman tarkat paikannimi ja koordinaatit sekä ajanjaksot, joilta kuvia halutaan.

Toistaiseksi vanhoja ilmakuvia ei voi hankkia Maanmittauslaitoksen verkkopalveluiden kautta.

Historiallisten ilmakuvien lisäksi on myös saatavilla 1950-luvulta vähäisiä määriä orto-oikaistuja ilmakuvia, jotka ovat mittatarkkoja kuten kartat.

Myös Helsingin kaupunki on ottanut ilmakuvia omiin tarpeisiinsa 1930-luvulta lähtien. Kuvia on otettu vuosittain.

Saatavilla olevat ortokuvasarjat ovat katsottavissa palvelussa kartta.hel.fi.

Ortoilmakuva on lentokoneesta kohtisuoraan maanpintaa kohti otettu kuva, josta on poistettu vääristymät, ja se on yhdistetty saumattomaksi ilmakuvaksi, joka on kiinnitetty koordinaatistoon.

Ortoilmakuvista voidaan laatia erilaisia ilmakuvayhdistelmiä. Kuvat voidaan toimittaa tulosteena tai tiedostona. Saatavilla on myös tuhansien viistokuvien selausarkisto eri vuosilta.

Kaupunkimittauksen aineistot ovat käytettävissä tilauksesta voimassaolevan hinnaston ja käyttöehtojen mukaisesti. Lisätietoja Karttatuotteet, puh. 09 310 31898 ja aineistotilaukset.kmo@hel.fi Käyntiosoite on Sörnäistenkatu 1.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut