Mansikkaväärennökset tiukempaan syyniin – marjoille oma sormenjälkirekisteri

Jari Vesanen näyttää, mistä kohtaa yksi näytesatsi otettiin. Mansikoista kerättiin Honeoye-lajiketta, sillä se on Vesasen mukaan varhaismansikka ja yksi niistä lajikkeista, jotka ovat yleensä ensimmäisinä myynnissä.

Madeleine Hahl

Suomen avomaanmansikoista on tänä kesänä alettu ottaa näytteitä, jotta niitä voidaan jatkossa tarvittaessa verrata torilla myytäviin mansikoihin. Tämä suojaa niin viljelijää kuin kuluttajaakin, sillä ulkomaalaisia marjoja myydään toreilla kotimaisina etenkin alkukesällä, jotta niistä saataisiin parempi hinta.

Varpulan luomutilan viljelijä Jari Vesanen on mielissään hankkeesta.

–Aivan loistavaa. Tämä on yksi parhaista asioista, mitä Evira ja Luonnonvarakeskus voivat tehdä, hän hehkuttaa.

–Joka vuosi myynnissä näkee suomalaista avomaanmansikkaa todella aikaisin, vaikka Etelä-Suomessa kukinto ei olisi edes alkanut. Jos joku on touko-kesäkuun vaihteessa mennyt halpaan ja ostanut mansikoita suomalaisina avomaanmansikoina ylioppilasjuhliin, niin on joutunut maksamaan liian kalliin hinnan, Vesanen sanoo.

Hänen mukaansa Lounais-Suomessa mansikat kypsyvät aikaisemmin ja harsoilla voi aikaistaa satoa, mutta toukokuussa ei kotimaisia avomaanmansikoita ole voinut olla saatavilla.

–Ei minun logiikallani kuutta viikkoa aikaisemmin saa mansikoita kypsymään harsoillakaan. Jotain hämärää on, jos niitä on noin aikaisin ollut myynnissä, hän lisää.

Mansikkanäytteitä kerää Luonnonvarakeskuksen tutkimusmestari Jorma Hellsten ja hänen kollegansa tutkija Marja Rantanen Hellsten otti Varpulan luomutilalta näytteitä viikko sitten. Näytteitä otetaan pääsääntöisesti samalta tilalta kolmesta eri kohdasta. Kustakin kohdasta kerätään kymmenen mansikkaa kolmeen eri astiaan.

–Näin saadaan mansikalle sormenjälki ja jos mansikan alkuperästä tulee kinaa, niin näytteiden perusteella pystytään jälkikäteen sanomaan, onko mansikka kotimainen vai ulkomainen, Hellsten sanoo.

–Ilomielin lahjoitin 90 mansikkaa. Olisin antanut enemmänkin, Vesanen sanoo.

Hellstenin mukaan marjanäytteiden lisäksi pieni näyte otetaan kasteluvedestä.

Näytteiden ottamista seurasivat makutestit.

–Mutta ne olivat tieteellisen osuuden ulkopuolella, ei hän näytteitä maistellut, Vesanen nauraa.

–Kyllä kyllä, täytyy aina hiukan laatua testata. Hyvänmakuista marjaa oli, Hellsten kertoo.

Tänä kesänä Jorma Hellstenin mukaan tavoitteena on kerätä näytteitä 75 mansikkatilalta.

–Itse olen kerännyt 33 näytettä ja homma jatkuu seuraavilla viikoilla.

Tutkimusmestarin mukaan näytteiden ottaminen on jo vaikuttanut väärennettyjen mansikoiden myyntiin ainakin joillakin toreilla.

–Nyt jo näytteiden ottamisella on ollut suuri vaikutus. Kun asiasta uutisoitiin ennen kuin ensimmäistä marjaa olin hakenutkaan ennen juhannusta, niin heti vaihtui alkuperä.

Aiheeseen liittyvää

  1. Marjatilat puuttuivat ilmaiseen syöpöttelyyn mansikkapelloilla – "99 % kerää yli kilon" 20.7.2017 7:05

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut