Ruohoa leikkaava robotti sai nimen, mutta ei vielä juttuseuraa – Leikkuri jaksaa tuntikaupalla ja hälyttää varkaan iskiessä

Soile Loman kertoo olevansa erittäin tyytyväinen robottiruohonleikkuriinsa. Salla Varpula

Salla Varpula

Koppakuoriaisen ja pienen kilpa-auton risteytykseltä näyttävä robottiruohonleikkuri parturoi nurmikkoa Soile Lomanin pihalla. Uunoksi ristitty laite on ajellut pihalla nyt parin viikon ajan.

Loman kertoo ostaneensa robotin heti, kun kuuli niistä ystävältään. Hän sanoo, että vaikka ruohonleikkurille tuli jo annettua nimi, hän ei ainakaan vielä ole alkanut jutella sille.

–Yksi päivä tosin etsin Uunoa, kun se oli mennyt talon taakse. Kun löysin sen, sanoin sille, että siinähän sinä olet, naureskelee Loman.

Robottiruohonleikkureihin kohdistuvan kiinnostuksen kasvun voi huomata myös tutkimalla, mitä suomalaiset googlaavat. Suosituimpia hakusanoja listaavassa Google Trends -palvelussa näkyy, kuinka robottiruohonleikkuria on googlattu kesä kesän jälkeen enemmän.

Hakutermi alkoi yleistyä jo 2012, ja kiinnostus leikkureita kohtaan on saavuttanut tämän hetkisen huippunsa kesäkuussa. Erityisen kiinnostuneita robottiruohonleikkureista ollaan Pohjanmaalla, jossa hakutermiä ollaan käytetty moninkertaisesti muuhun Suomeen verrattuna.

Lohjalla Urheiluliikettä pitävän Mikael Westerholm mukaan robottiruohonleikkurissa parasta on se, miten hyvin se hoitaa nurmikkoa. Robotti pyörii pihalla leikkaamassa nurmea monta tuntia päivässä.

–Tavallisesti nurmikkoa leikataan ehkä kerran viikossa, jolloin nurmi ehtii kasvaa pitkäksi. Kun pitkä ruohosilppu jää nurmelle, nurmikko tukehtuu, selittää Westerholm.

Nurmi voi kauppiaan mukaan huomattavasti paremmin päivittäisen leikkauksen myötä. Esimerkiksi sammal on Westerholmin omalta pihalta kokonaan kadonnut.

Robottiruohonleikkuri asennetaan pihalle rajakaapeleiden avulla, joilla robotille osoitetaan leikattava nurmialue.

Kovin kaltevalle pihalle robottia ei voi asentaa. Leikattavan nurmialueen tulisi myös olla melko yhtenäinen. Kauppiaan mukaan robotit kehittyvät jatkuvasti. Hän uumoileekin, että tulevaisuudessa rajakaapeleita ei edes tarvittaisi, vaan alue määriteltäisiin gps-paikannuksen avulla.

Robottileikkuri ei lähde varkaan mukaan noin vain. Leikkuri alkaa hälyttää, jos se nostetaan maasta liian pitkäksi aikaa. Hälytyksen poistoon tarvitaan pin-koodi.

Robottiruohonleikkurit

Laitteiden hinnat lähtevät liikkeelle noin 1000 eurosta. Myydyimmät mallit maksavat noin 2000–2500 euroa.

Leikattavan alueen maksimikoko sekä alustan maksimikaltevuus vaihtelee merkin ja mallin mukaan.

Robottileikkurin käyttöönotto tapahtuu akun latausaseman ja rajakaapeleiden asentamisella.

Robotti leikkaa nurmea omatoimisesti joka päivä.

Laitteissa on yleensä pin-koodilukitus varkauden estämiseksi.

Aiheeseen liittyvää

  1. Pitääkö ruohonleikkurin tankki tyhjentää talveksi?Asiantuntija vastaa 9.10.2016 7:53

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut