"Vastaavaa tunnelmaa ei ole koettu sitten Jari Sillanpään parhaiden päivien" – Näin tangokuninkaalliset pärjäsivät ensimmäisellä yhteiskeikallaan

Keikkoja on buukattuna nyt 200. Ohjelmistossa edellisvuosia enemmän tangoa.

Viime vuosina tangokuninkaalliset ovat keikkailleet yhdessä ensimmäiset kuukaudet ja sen jälkeen tiet ovat eronneet. Nyt heidän tavoitteenaan on keikkailla yhdessä pitempään, ja jos yhteispeli toimii, Aino Niemi ja Teijo Lindström saattavat keikkailla yhdessä koko vuoden. Kari Martiala

Kari Martiala

Turun Uittamon tanssipaikan täysi sali tanssikansaa todisti perjantai-iltana, miten Suomen musiikkitaivaalle syntyi kolme uutta kirkasta tähteä.

Illan aikana tanssilattia alkoi muistuttaa fanikatsomoa, kun viime viikolla kruunatut tangokuninkaalliset Aino Niemi, tangokuningas Teijo Lindström sekä Tanssiorkesteri Kaiho tekivät parhaansa hurmatakseen ensimmäisen yhteisen lavakeikkansa yleisön.

Tähtien kemiat toimivat upeasti yhteen, eikä yleisö olisi halunnut päästää heitä lavalta lainkaan.

Seinäjoen Tangomarkkinat ei pystynyt kertomaan, miten vakuuttavista taiteilijoista onkaan kysymys, mutta Uittamolla se tuli todistettua. Lavalla koettiin todellista musiikin ja yhdessä kokemisen hurmaa.

Illan viimeisenä duettona kuultu Täysikuu oli jo sellainen kliimaksi, että vastaavaa tunnelmaa ei ole koettu sitten Jari Sillanpään parhaiden päivien.

Teijo Lindströmin esittämänä keikoilla kuullaan tietysti Seinäjoella yleisön valloittanut Kotkan ruusu. – Laulan myös itselleni rakkaan tangon Elämäni nainen, jonka Rauno Lehtinen teki vaimolleen Anjalle. Keikkaohjelmistossa on lisäksi Jos sielusi löydän, Täysikuu sekä Olet täydellinen, tuore tangokuningas kertoo.

Tapasimme kuninkaalliset ja heidän orkesterinsa ennen illan keikkaa. Kruunajaisista on kulunut vasta viikko, eivätkä tangokuningatar Aino Niemi ja tangokuningas Teijo Lindström ole vielä tottuneet ajatukseen kuninkaallisuudestaan.

– Minulle, pitkään musiikkia tehneelle, oli todella hienoa olla juuri tänä vuonna Tangomarkkinoilla, sillä musiikki oli nyt niin keskiössä, eikä kaikki muu hömppä siinä ympärillä, kuten joskus aikaisempina vuosina. Saimme keskittyä musiikkiin ja siitä hatunnosto organisaatiolle ja tv-väelle, Lindström kiittää.

– En oikein vieläkään hahmota, mitä tässä on tullut tehtyä. Ohjelmaa on ollut koko viikon, vaikka keikat eivät ole vielä alkaneetkaan, kauniista tangotulkinnoistaan kiitelty Niemi sanoo.

Meille sanottiin, että kukaan kuninkaallinen ei ole koskaan aikaisemmin tehnyt puhdasta tangolevyä.

Niemi vietti keskiviikon studiossa äänittämässä ensimmäisen singlelevynsä, Laila Kinnusen klassisen Valoa ikkunassa -tangon, joka ilmestyi radiosoittoon jo perjantaina.

Kuningas Lindströminkin piti tehdä samaan aikaan oma sinkkunsa, mutta kipeytyneen kurkun takia äänitykset päätettiin siirtää eteenpäin.

Niin sinkkujen kuin tulevien albumien äänitykset tehdään Gramofonin studiolla Turussa. Tuottajana toimii Toni Nuotio

Albumit ilmestyvät kauppoihin elokuun aikana ja ne sisältävät pelkästään tangoa.

– Meille sanottiin, että kukaan kuninkaallinen ei ole koskaan aikaisemmin tehnyt puhdasta tangolevyä, Lindström sanoo.

– Tämä on tosi hieno kunnianosoitus 100-vuotiaalle Suomelle ja suomalaiselle tangokulttuurille.

Kuninkaalliset olivat viime torstaina harjoittelemassa keikkaohjelmistoaan yhdessä Seinäjoella tanssiorkesterien SM-kilpailun voittaneen Tanssiorkesteri Kaihon kanssa.

Vaikka ohjelmistossa on toki muutakin kuin tangoa, sitä kuullaan enemmän kuin yleensä lavakeikoilla.

– Omassa setissäni on Seinäjoella laulamiani tangoja, kuten Soi maininki hiljainen ja toivottavasti myös tangon sävellys- ja sanoituskilpailun voittanut hieno laulu Elämälle, Niemi sanoo.

– Saimme myös Kaihon näkemyksen valitsemiimme lauluihin, joten meillä on hyvä setti koossa.

Lindströmin esittämänä keikoilla kuullaan tietysti Seinäjoella yleisön valloittanut Kotkan ruusu.

– Laulan myös itselleni rakkaan tangon Elämäni nainen, jonka Rauno Lehtinen teki vaimolleen Anjalle. Keikkaohjelmistossa on lisäksi Jos sielusi löydän, Täysikuu sekä Olet täydellinen Kivaa musiikkia on siis tulossa.

Tangokuninkaallisten kalenterissa on jo nyt noin 200 keikkaa tulevalle vuodelle.

Viime vuosina kuninkaalliset ovat keikkailleet yhdessä ensimmäiset kuukaudet ja sen jälkeen tiet ovat eronneet. Nyt heidän tavoitteenaan on keikkailla yhdessä pitempään, ja jos yhteispeli toimii, Niemi ja Lindström saattavat keikkailla yhdessä koko vuoden.

Vaikka kuninkaalliset ovat työskennelleet yhdessä vasta viikon, heille on jo muodostunut kuva toisistaan.

Miten esimerkiksi Lindström on pystynyt pitämään johtamansa, Pohjois-Euroopan suurimman Viihdekuoro Buffon 140 naista onnellisena?

– Teijo on niin välitön ja sosiaalinen, etten ihmettele sitä, että pystyt pitämään porukan koossa ja tyytyväisenä, Niemi sanoo ja katsoo Lindströmiä hellästi.

– Olen todella avoin ja haluan olla ihmisille ystävällinen. Tähän ikään mennessä se on toiminut. Ja uskon, että me tulemme myös Ainon kanssa tosi hyvin juttuun. Meidän äänetkin sopivat hyvin yhteen, varsinkin sitten, kun olen terve, Lindström naurahtaa.

– Ainolla on upea ääni, ja hän on avoin, ystävällinen, lämmin ja rauhoittava elementti. Hän huokuu sellaista hyvää energiaa ympärilleen. Kiva, kun pääsen osalliseksi siitä. Minä kun olen tällainen vilpertti ja Aino aina niin rauhallinen, me pystymme tuomaan keikoilla erilaisia tunnelmia.

– Silloin, kun olen saanut itse valita oman ohjelmiston keikoilleni, mukana on aina ollut tangoja. Se on minulle intohimon kohde.

Lindström muistuttaa, että Viihdekuoro Buffokin on esittänyt keikoilla tangoa – Hernandon salaisuutta, Mustaa tangoa sekä Lea Lavenin Rotunaista. Miettikää, miltä kuulostaa, kun 140 naista laulaa voimalla Rotunaista!

Tangomarkkinoiden aikaan julkistettiin uutinen, jonka mukaan Suomessa on tanssilavoja enemmän kuin viisi vuotta sitten.

– Tanssi on nyt selvästi nousussa ja meidän Tangokuninkaallisten pitää kantaa huolta tanssikulttuurin säilymisestä, Niemi ja Lindström sanovat.

Kuninkaallisten kesän keikkakalenteri

15.7.Tanhuhovi, Lohja

15.7.Riutanharjun Lava, Riihimäki

15.7.Hakkarin kartano, Lempäälä

16.7.Ali-Tuomolan makasiini, Tammela

18.7.Pyhäsalmen Lava,Pyhäjärvi

20.7.Jenkkapirtti, Asikkala

21.7.Kisaranta, Kangasala

22.7.Halkosaari, Lappajärvi

23.7.Hirvensuuli, Huittinen

26.7.Kisapirtti, Parikkala

28.7.Virtain Hiekkarannan lava, Virrat

29.7.Luhurikan lava, Lapua

2.8.Viihdekeskus Kalliojärvi, Isokyrö

3.8.Tommolan Suurlava, Mäntyharju

4.8.Hki Pavi, Vantaa

5.8.Hämyslava, Nokia

8.8.Liperin lava, Liperi

11.8.Kajasteen lava, Nurmes

12.8.Maaningan Kasino, Maaninka

15.8.Hotelli Hiittenharju, Harjavalta

18.8.Kapakanmäki, Hämeenlinna, Tuulos

19.8.Iitiän lava, Lappeenranta

24.8.Ruusulinna, Nurmijärvi

25.8. Jormuan Lava, Kajaani

26.8. Jyväskylä

29.8. Kortesjärven Rantamaja, Kauhava, Kortesjärvi

31.8. Salon iltatori, Salo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.