Oopperan uusi pääjohtaja: Hyvä johtajuus on kommunikaatiota ja ihmisten kanssa olemista

TYÖ Suomen Kansallisoopperan uusi pääjohtaja

Gita Kadambi aloittaa Kansallisoopperan pääjohtajana ensi vuoden alussa. Kari Pekonen

Jouko Tuomas-Kettunen

Puuskutan reilusti myöhässä Gita Kadambin työhuoneeseen Musiikkitalolle. Osuin hurjaan liikenneruuhkaan. Nolottaa.

Mutta Kadambi singahtaakin noutamaan kannullisen kylmää vettä ja virnistää kannustukseksi.

– Ota nyt ihan rauhallisesti!

Lisäksi hän lupaa jatkaa menetettyä haastatteluaikaa. Hän elvyttää toimittajan takaisin elävien kirjoihin.

Tuo taitaa olla toimiva esimerkki Suomen kansallisoopperan ja -baletin tulevan pääjohtajan taidosta huomioida ihmisiä.

Ensi vuoden alusta lähtien Kadambi johtaa todella isoa kulttuurilaitosta.

Pääjohtajana hän vastaa koko organisaation johtamisesta. Oopperan ja baletin taiteelliset johtajat toimivat hänen alaisuudessaan. Kaikkiaan kuukausipalkkalaisia on yli viisisataa.

Heikompaa saattaisi hirvittää, sillä luovien ihmisten johtaminen ei kai niitä helpoimpia hommia ole.

– Määritän yhdessä tiimini kanssa tavoitteet. Sitten osaavat ihmiset keksivät itse keinot päämäärien saavuttamiseksi. Matkan varrella autan heitä, Kadambi määrittelee johtamisen filosofiaa.

Auttaminen-sana kuulostaa modernilta johtajan suusta?

– Jokaisen henkilökohtaiset kyvyt on hyvä saada esiin, toki kompetenssit tulee olla kohdallaan.

Ja päälle sitten tuo valloittava hymy, joka sulattaa kaikki vastustajat? Asenteellinen olettamukseni hieman naurattaa Kadambia. Ei se ihan niinkään mene.

– Ihan pellossakaan ei saa elää, Kadambi naurahtaa ja kertoo joutuneensa koviinkin paikkoihin esimerkiksi henkilöstöpäällikkönä Yleisradiossa työskennellessään.

– Sparrasin myös johtajia ja päälliköitä.

Gita Kadambi määrittelee, että hyvä johtajuus on kaikessa yksinkertaisuudessaan kommunikaatiota ja ihmisten kanssa olemista.

Kadambi on työskennellyt Helsingin kaupunginorkesterin intendenttinä vuodesta 2013.

Kun häntä tammikuussa pyydettiin hakemaan oopperajohtajan paikkaa, ei päätös todellakaan ollut helppo.

– Tässä vaiheessa en ajatellut tekeväni mitään tuolloista ratkaisua, sillä viihdyn nykyisessä työssäni todella mainiosti. Sen jälkeen asiat etenivät kuitenkin vauhdilla.

Kadambi on vetänyt suuntaviivoja Helsingin kaupunginorkesterin ohjelmistoon jo kauteen 2018–19 ja ylikin. Työ jatkuu vielä syksyn ajan.

Työhuoneeseen kantautuu Musiikkitalon aulasta livemusiikkia. Sävelet siivittävät lapsuudenmaisemiin Järvenpäähän.

– Se oli turvallinen, hyvä paikka kasvaa.

Toki tummempaa ihonväriä tuohon aikaan ihmeteltiin. Isä on nimittäin kotoisin Intian Bangaloresta. Äiti on suomalaissyntyinen. Lapsena Kadambi kävi kesälomilla mummolassa Intiassa.

Kadambi tapaa säännöllisesti Järvenpäässä asuvia vanhempiaan.

Pianotunneille viisivuotiaana."

Musiikkiin Kadambi on saanut alkukipinää musiikkiluokalta Järvenpäässä. Jo viisivuotiaana hän kävi Marja Hongiston pianotunneilla. Lisäksi tulivat balettitunnit.

– Vanhemmat lupasivat pianon, jos ottaisimme veljeni kanssa piano-opinnot tosissaan. Lisäksi soitin huilua kymmenen vuotta.

Ylioppilaaksi Gita Kadambi valmistui 1991 Järvenpään lukiosta ja Sibelius-Akatemiassa hän aloitti opinnot 1992. Hän opiskeli musiikkikasvatuslinjalla maisteriksi.

Opiskelu London College of Musicissa sinetöi tunteen, ettei hänestä tulekaan ammattimuusikkoa.

– Mutta ilman musiikkia en voi elää.

Järvenpäässä lapsuuden ja nuoruuden käynnit Jean Sibeliuksen Ainolassa ovat olleet merkityksellisiä kokemuksia. Ja muutenkin Sibelius säveltäjänä.

– Erityisesti tietenkin sävellyksistä sinfoniat. Ja onhan edustamani Helsingin kaupunginorkesteri se Sibeliuksen oma orkesteri.

Mitä sinfoniaa pääjohtaja itse muistuttaa? Romanttinen ensimmäinen? Klassinen kolmas? Ekspressionistinen neljäs vai impressionistinen viides?

Kysymys hymyilyttää Kadambia. Ehkä vastaus tarjoaisi liikaa tulkintavaihtoehtoja.

Uusi pääjohtaja aloittaa vuoden 2018 alussa nykyisen pääjohtajan Päivi Kärkkäisen jäädessä eläkkeelle.

Gita Kadambi on erittäin motivoitunut tulevasta tehtävästään. Hän palaa innoissaan takaisin taloon, joka on Kärkkäisen aikana kehittynyt entistä korkealuokkaisemmaksi ja merkittävämmäksi taidelaitokseksi.

Nautimme vielä lasilliset. Gita Kadambi siemailee vettä puolen litran oluttuopista.

On helppo allekirjoittaa valitsijoiden kommentit oopperajohtajasta: ”Tavoitteellinen ja näkemyksellinen vastuunkantaja. Avoin ja kuunteleva johtaja”.

Gita Kadambi

Gita Kadambi syntyi Järvenpäässä 1972. Ylioppilaaksi hän kirjoitti Järvenpään lukiosta 1991.

Keskisen Uudenmaan musiikkiopistossa Kadambi opiskeli Marja Hongiston, Katriina Kortteen ja Sirpa Äikään piano-oppilaana. Huilunsoittoa opetti Timo Hongisto.

Kadambi asuu Espoossa. Perheeseen kuuluvat aviomies Tuomas Auvinen ja vuosina 1996, 1998 ja 2008 syntyneet lapset.

Kadambi harrastaa musiikin lisäksi koiran kanssa lenkkeilyä ja elokuvissa käymistä: ”Haluan katsoa leffat nimenomaan elokuvateatterissa”.

Kadambi aloittaa Kansallisoopperan ja -baletin pääjohtajana vuoden 2018 alussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 2. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 5. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 6. Nyt katseet kohti pönttöjä – pesivistä linnuista kerätään tietoja
 7. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 8. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 9. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 10. Vainio 30.5.
 11. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 12. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 13. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 14. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 15. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 5. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 6. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 7. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 10. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 11. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 12. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 13. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 14. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 15. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.