Koirakouluttajat sanovat suoraan: Käytösongelmat johtuvat yleensä omistajista – "Ihmiset ottavat rotuja väärin perustein"

Pertti Vilander ja Emilia Rainetoja sanovat, että koirat tarvitsevat vapautta. Kuvassa seisoo koirakouluttaja Tiia Toijanaho sylissään Katri Helena. Anton Soinne

Madeleine Hahl

–En sanoisi, että on liian vaikeita koiria, mutta ihmiset ottavat haastavia rotuja väärin perustein, sanoo koirakouluttaja Emilia Rainetoja, joka pitää ongelmakoiria kouluttavaa Koirakorjaamoa.

–Esimerkiksi ihmiset, jotka eivät aio metsästää, ottavat metsästyskoiran tai ihmiset, jotka eivät aio tehdä mitään, ottavat aktiivisuutta vaativia koiria, hän jatkaa.

Jo eläkkeellä oleva ongelmakoirakouluttaja Pertti Vilander allekirjoittaa tämän.

–Seurakoiria olisi pilvin pimein, mutta esimerkiksi parsonrusselinterrierit ja jackrusselinterrierit ovat yleistyneet hirveästi, koska ne ovat söpöjä. Ne ovat metsästyskoiria ja niiden kanssa on hirveästi ongelmia, kun ne eivät pääse toteuttamaan itseään, hän täydentää.

Esimerkiksi seurakoira coton de tulear on Vilanderin ja Rainetojan mukaan hyvin harvoin ongelmakoira.

–Ne ovat kilttejä, söpöjä ja vähän hölmöjä, Vilander hymyilee.

Hän lisää, että yleisesti useimmat seurakoiraryhmään kuuluvat aiheuttavat vähemmän ongelmia kuin metsästys- ja palvelukoirarodut.

Koirien käytösongelmat ja aggressiivisuus puhuttavat yhä useammin. Keski-Uusimaa-lehti uutisoi tällä viikolla tapauksesta, jossa koira oli purrut naista takaa päin Järvenpäässä Citymarketilla. Koirakurin puute myös muuten on aiheuttanut keskustelua kaupungissa.

Kouluttajat sanovat, että useammin näkee huonosti käyttäytyviä kuin hyvin käyttäytyviä koiria. Jotkut ottavat jopa tarkoituksella aggressiivisia koiria.

–Ongelmakäytös on hyvin yleistä ja moni koiranomistaja ei pidä sitä ongelmana ollenkaan. Ihmiset haluavat kovia, hurjia ja rohkeita koiria, mutta ongelmaksi tulee, kun ihmiset eivät hallitse niitä vaan koirat hallitsevat ihmisiä, Vilander miettii.

–Kun kasvatin kaukasianpaimenkoiria, niin jotkut soittelivat ja kyselivät, että tuleeko niistä varmasti vihaisia. Sanoin, että ei tule, eikä ideologialleni sovi muutenkaan myydä koiraa, jolla on jo valmiiksi ongelmia, hän jatkaa.

Hänen mielestään suurin syy ongelmakäytökselle on se, että koiria ei pidetä vapaana. Asia on vaikea, koska koiran fysiikka ja mieli vaatii vapautta, mutta laki vaatii kiinnipitoa aina yleisillä paikoilla.

–Sellaisia koiriakin on, joita ei kehdata käyttää lenkillä, koska ne murisevat toisille koirille. Sitten niitä käytetään vain takapihalla. Se on kaikkein pahin, Vilander sanoo.

Rainetoja on huomannut, että myös asenne koiria kohtaan on Suomessa erilainen kuin vaikkapa Kölnissä, jossa hän oli vastikään matkalla.

–Siellä ihmiset olivat puistossa piknikillä ja kaikilla oli koirat vapaina eikä se häirinnyt ketään. Kaikki koirat käyttäytyivät hyvin. Suomessa tällainen ei onnistuisi.

–Kerran meille tuli koira, joka ei ollut ollut neljään vuoteen vapaana. Käytös eskaloitui niin, että se puri vierasta miestä. Kun päästimme koiran irti, se kulki hyvin vapaana, Vilander sanoo ja jatkaa, että kun koiran päästää kulkemaan vapaana ja palkitsee luokse tulemisesta, se oppii.

Huono käytös näkyy kouluttajien mukaan rähjäämisenä vastaantuleville koirille tai ihmisille, hihnassa vetämisenä tai siinä, että koira ei ota omistajaansa huomioon. Koiran ei kuitenkaan orjallisesti tarvitse kävellä taluttajansa vierellä.

–Me uskomme siihen, että koira saa kulkea pitkässä hihnassa ja haistella paljon, kunhan ei vedä eikä kuvittele, että vie omistajaansa, Rainetoja sanoo.

Vilander jatkaa, että omistaja pärjää, kunhan koira osaa kolme sanaa: ei, tänne ja odota.

–Jos sanotaan ei, niin koira lopettaa, mitä on tekemässä. Jos sanotaan tänne, niin koira tulee aina luokse, vaikka olisi pupun perässä. Jos sanotaan odota, niin koira pysyy paikallaan niin kauan, kunnes sille sanotaan, että saa mennä.

Positiivinen asia on kuitenkin se, että kouluttajien mukaan yhä useampi koiranomistaja tuo koiransa koulutettavaksi. Rainetoja arvelee, että tietoisuutta asiasta ovat levittäneet esimerkiksi koirakoulutukseen liittyvät televisio-ohjelmat.

–Ihmisillä on nykyään enemmän tietoa siitä, että asialle voi tehdä jotain, hän sanoo.

–Ongelma on lähinnä se, että kouluttajia ei ole tarpeeksi, Vilander jatkaa.

Hänen mukaansa hauva kannattaa viedä pentutunnille ensimmäisen kerran tulee 12-viikkoisena, jotta nähdään, mihin suuntaan kasvattamisessa ollaan menossa.

Vilander muistuttaa, että huonosti käyttäytyvät koirat ovat usein kipeitä, ja joskus ratkaisu pulmaan löytyy eläinlääkäristä.

Koira näyttää, kun haluaa tilaa

Kouluttajat sanovat, että hyökkääminen ei ole koskaan koiralle normaalia käytöstä, jos se ei puolusta itseään tai esimerkiksi luutaan.

–Esimerkiksi takaapäin hyökkäävällä koiralla voi olla sairaus tai luonnevika, Vilander sanoo.

Terve koira ilmaisee aina, jos se ei halua, että sitä lähestytään. Merkkejä ovat esimerkiksi jäykistyminen, irvisteleminen, muriseminen ja silmänvalkuaisten muljauttaminen.

–Se on normaalia ja silloin koira pitää kiertää. Sellaista koiraa ei tosin pitäisi jättää alueelle, josta ihmisiä kulkee läheltä, Rainetoja ohjeistaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Peijaksessa hoidossa ollut mies varasti pyörän sairaalan pihasta keskellä yötä – vartijat saivat tuoreeltaan kiinni
 2. Karkkihammasta kolotti Myyrmäessä – nainen söi makeisia paljain käsin kaupan irtokarkkilaatikosta, poliisi paikalle
 3. Vantaalainen Nora, 22, tuli koronan pakottamana Intiasta ja ohjaa nyt joogaa omasta huoneesta
 4. Vantaalaismies epäilee: Maanjäristys rikkoi vantaalaiskoulun ikkunan – Seismologi ei tyrmää väitettä
 5. Kaneja tappavaa tautia tavattu Vantaallakin – Rajakylästä löytyi tautiin kuollut villikani
 6. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon
 7. Lisää rakentamista Otaniemeen: Biologin ja Meritekniikan alueista suunnittelukilpailu
 8. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 9. Helsingin legendaariseen Primulan kulmaan aukeaa tanskalainen irkkuravintola
 10. Raidejokerin rakentaminen tuo jälleen isoja liikennejärjestelyjä moneen paikkaan syksyn aikana
 11. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 12. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 13. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 14. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 15. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 2. Vantaalaismies epäilee: Maanjäristys rikkoi vantaalaiskoulun ikkunan – Seismologi ei tyrmää väitettä
 3. Kaneja tappavaa tautia tavattu Vantaallakin – Rajakylästä löytyi tautiin kuollut villikani
 4. Reipas rakentaminen näkyy Vantaalla asuntojen arvonkehityksessä – "Kysynnän ja tarjonnan laki pätee tässäkin"
 5. Vantaalainen Nora, 22, tuli koronan pakottamana Intiasta ja ohjaa nyt joogaa omasta huoneesta
 6. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 7. Mielipide: On sulaa hulluutta olla käyttämättä Tuomelan koulua opetuskäytössä – "Moni kunta pitäisi tervettä koulurakennusta kullan arvoisena"
 8. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 9. Variston kouluun avataan koronaviruksen drive-in-testauspiste
 10. Hänninen 5.8.
 11. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 12. Helsingin Sokokselle aukeaa 3 uutta ravintolaa – osa ruoasta peräisin alakerran S-marketista
 13. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 14. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 15. Suosikkisaippua katosi kaupoista – kohta 50 vuotta samaa palasaippuaa käyttänyt Timo: "Ei ne toiset ole samanlaisia"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.