Pikkupaja tekee jäätelöä Vantaalla – mausteena jopa Kuusijärven neulasia

HERKKU Suomen Jäätelön maito lypsetään suomenkarjasta.

Pistaasia vai tummaa suklaata, iskeekö jätskipakettikateus, vitsailevat Suomen Jäätelön toimitusjohtaja Petri Laukontaus ja jäätelöntekijä Kerttu Sauk. Päivi Tuovinen

Armi Suojanen

Aika mahtipontinen nimi: Oy Suomen Jäätelö Ab. Mutta yritys on vielä pieni. Se sijaitsee 250–300 neliön tuotantotiloissa Kuninkaanmäessä. Paikalla, jossa aiemmin toimi lihanleikkaamo ja -jalostamo.

Vakituisia työntekijöitä on vain kaksi, joista toinen on Suomen Jäätelön toimitusjohtaja, osakas ja jokapaikanhöylä Petri Laukontaus Tällä hetkellä töitä paiskii myös yksi kesätyöntekijä.

Suomen Jäätelö valmisti ensimmäiset jäätelönsä vuosi sitten toukokuussa ja kauppoihin ne tulivat heinäkuussa. Ensimmäinen kauppa, johon jäätelöä vietiin, oli runsaan sadan metrin päässä valmistuspaikasta sijaitseva K-market Honkatori.

Naapurikaupan kiinnostus ja hyvä myynti innostivat uutta jäätelönvalmistajaa. Nyt Suomen Jäätelön kylmiä herkkuja myydään lukuisissa K-ryhmän myymälöissä, Stockmanneilla ja ravintoloissa.

Paja valmistaa jäätelöä kymmenestä kilosta vajaaseen 2000 kiloon päivässä. Vuosituotantoa on vielä vaikea määritellä.

Suomalaiset syövät eniten jäätelöä Euroopassa, joten tänne mahtuu tuottajia. Pieniä artesaanijäätelöiden tekijöitä on tullut viime vuosina runsaasti.

Laukontauskin uskoo pärjäämiseen, sillä Suomen Jäätelön tärkein raaka-aine poikkeaa muista.

–Käytämme suomenkarjan maitoa.

Siihen liittyy yrityksen nimikin.

Poikkeuksena ovat kausimaut. Ne valmistetaan parin kilometrin päässä Sotungissa sijaitsevan Bisan tilan maidosta.

Suomen Jäätelö haluaa maitovalinnallaan arvostaa ja vahvistaa vähiin käynyttä suomenkarjaa, joita ovat lapinlehmä, kyyttö ja länsisuomenkarja. Niiden maidosta syntyy erilaista jäätelöä kuin yleisimpien tuontirotujen maidosta.

– Suomenkarjan maito on luontaisesti rasvaisempaa ja siinä on enemmän proteiinia.

Siitä tulee Laukontauksen mukaan ”tiiviimpää” jäätelöä.

– Ei höttöjäätelöä.

Suomen Jäätelön mauissa on oma jujunsa. Kukaan muu ei tee kuusenmakuista jäätelöä, jonka kuusenneulaset on kerätty lähistöltä Kuusijärven ympäristöstä.

Tiettävästi kenenkään muun valmistajan pistaasijäätelöön ei käytetä myöskään tulivuori Etnan juurella viljeltyjä pistaaseja tai lakritsijäätelössä calabrialaista lakritsijuurta.

Makuja testataan muun muassa osakasporukan kanssa.

Supertumma suklaa sopii vegaaneille, koska se on tehty kaurajuomasta ja raparperisorbetti mehusta. Kausimaut sisältävät kasvukauden raaka-aineita.

–Heinäkuussa alkaa mansikkajäätelön tekeminen kauramaitoon. Siihen käytetään espoolaisen tilan tuoreita mansikoita, Laukontaus kertoo.

Suomen Jäätelö ei aio jäädä vain suomalaisten ja turistien herkuksi. Vientimahdollisuuksia harvinaiselle suomenkarjan maidosta tehdylle jäätelölle tutkitaan, mutta sillä ei pidetä hoppua.

Petri Laukontaus

Toiminut pitkään elintarvikealalla.

Ennen ”jäätelöräätäliksi” ryhtymistä omisti leipomon Teurastamolla Helsingissä.

Osti sinne ensimmäisenä jäätelökoneen ja tarkoituksena oli tehdä jäätelöä. Mutta samassa yhteydessä toiminut leipomo menestyi niin hyvin, että jäätelönteko jäi.

Kipinä jäätelöön säilyi ja viime vuonna Laukontaus perusti Oy Suomen Jäätelö Ab:n, jossa on puoli tusinaa osakasta.

Asuu Helsingin Laajasalossa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Tee itse vanhan ajan kermajäätelöä – Hurmaava resepti on käsittämättömän simppeli! 20.6.2017 19:00

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut