Julius-vauvansa menettänyt Virpi: Pyysin sektiota, enkä saanut – Valviralta moitteet synnytystä hoitaneille

Vantaalainen Virpi Hällström odotti neljättä lastaan. Normaalisti sujuneen raskauden päätti karmaiseva tapahtumaketju, jonka seurauksena Virpin ja hänen puolisonsa Laurin vastasyntynyt Julius-vauva menehtyi ja Virpin kohtu jouduttiin poistamaan.

Valvira julkaisi tässä kuussa päätöksen, jossa synnytystä hoitanut kätilö ja kaksi lääkäriä saivat moitteet.

Hällström kertoo, että raskautta seurattiin tarkoin, koska sikiö oli perätilassa. Elokuussa 2014 Hällström meni viimeiseen tarkastukseen Naistenklinikan äitiyspolille, jossa vauvan painoarvio oli 4,2 kiloa. Valviran päätöksessä lukee, että äiti halusi alatiesynnytyksen.

–Se ei pidä paikkaansa, sanoo Hällström painokkaasti.

– Pyysin sektiota, mutta lääkäri sanoi, että vauvan pitäisi olla 4250 grammaa, jotta sektion voisi myöntää. Eli 50 grammasta se jäi kiinni.

Vauva oli arvioitu selvästi suurikokoisemmaksi kuin Hällströmin aiemmat lapset. Synnytys käynnistettiin lääkkein ja supistukset alkoivatkin rajuina.

Valviran päätöksestä käy ilmi, että synnytyksessä supistuksia kuvaava anturi ei ollut käytössä

Hällström kertoo, ettei hän itse ei edes tajunnut, että sydänäänien mittauksen lisäksi toista anturia ei ollut kiinni.

–Kivut olivat epiduraalista huolimatta ihan uskomattomia.

Hällström yritti kertoa kätilölle, että jokin on vialla: ei ole normaalia, että sattuu näin paljon.

–Mutta kätilö ei ottanut minua tosissaan, vaikka kyseessä oli kuitenkin neljäs lapseni.

Valvira huomauttaa, että supistuksia olisi pitänyt seurata, sillä erittäin kova kipu ja tiheät supistukset voivat viitata kohdun repeämään.

Supistuksia olisi pitänyt myös seurata siksi, jotta sydänäänikäyrän laskuja olisi voitu luotettavammin tulkita. Lisäksi kätilön olisi pitänyt konsultoida lääkäriä aiemmin.

Hällström kertoo, että sydänäänissä alkoi esiintyä poikkeamia kello 2.20 ja vasta tunti siitä alkoi lapsen ponnistaminen maailmaan.

–Miksei silloin tehty sektiota, Hällström toteaa mieltään painavan kysymyksen.

Potilasasiakirjojen mukaan vauvan sydänäänet myös katosivat kokonaan 10 minuutiksi, jonka jälkeen poikkeamat jatkuivat vielä 15 minuuttia ennen kuin vauvan ponnistuttaminen aloitettiin. Valviran mukaan tämä oli liian pitkä aika.

–Lopulta vauva revittiin imukupilla ulos, kertoo Hällström.

Juliukseksi ristitty poikavauva syntyi elottomana kello 3.50, intuboitiin ja kiidätettiin teho-osastolle. Siellä Julius menehtyi 3 päivän ikäisenä.

Hällström kertoo, että Julius oli terve vauva, jonka kuolinsyy oli synnytyksessä tullut hapenpuute ja imukupista tullut aivoverenvuoto.

Valvira moittii synnytyksen loppuvaiheissa mukana olleita kahta lääkäriä siitä, ettei imukuppivetoon siirrytty aiemmin. Synnytyksen nopeuttamisella olisi mahdollisesti voitu vaikuttaa tapahtumien kulkuun.

Hällströmin oma kunto romahti synnytyksen jälkeen ja hän joutui teholle, jossa todettiin kohdun repeämä. Kohtu jouduttiin poistamaan.

–Kätilö totesi minulle, että onneksi sinulla on jo kolme lasta, Hällström hymähtää.

Julius oli Lastenklinikalla, mutta lääkäreiden mukaan hän tulisi olemaan niin vammautunut, että hoito kannattaisi lopettaa.

–Miehelläni on video Juliuksesta, kun hän hengittää itse silmät auki, ja potilasasiakirjoissakin lukee, että silmiin syttyi eloa, sanoo Hällström, joka kokee, että pojan hoidon lopettamisessa kiirehdittiin.

–Olin itse leikkauksen jäljiltä ihan pöllyissä, sänkypotilaana. Olisin toivonut, että päätöksenteossa odotetaan, että olisin taas järjissäni.

Hän toteaa, että tulee elämään ikuisesti epätietoisena siitä, mikä oli Juliuksen todellinen vammautumisen aste. Olisiko Juliuksen elämä sittenkin voinut olla elämisen arvoinen, toisin kuin Hällströmille sanottiin.

Julius irrotettiin hengityskoneesta ja hänelle alettiin antaa morfiinia. Pienen pojan elämä päättyi 7 tuntia myöhemmin.

–Tein myös potilasvahinkokeskukseen selvityspyynnön, että miksi annettiin morfiinia ja millaisilla annoksilla. Saattohoitotarkoituksessako? Määristä ei ollut saamissani papereissa mitään merkintää, sanoo Hällström.

Surullisen tarinan järkyttävä päätös oli se, että kumpikaan vanhemmista ei ollut paikalla, kun Julius kuoli. Isä hoiti kotona kolmea muuta lasta ja äiti oli yhä hoidossa toisessa sairaalassa.

–Meille sanottiin, että ilmoitetaan heti, jos kunnossa on muutoksia. Ei ilmoitettu ja Julius kuoli yksin, Hällström sanoo.

Valviran mukaan lapsen hoidossa ei todettu virheellisyyksiä tai laiminlyöntejä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) ei halua kommentoida Virpi Hällströmin synnytystä tai sen jälkeisiä tapahtumia.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut