Mökkilomasta voi tulla siivouspainajainen – "Pelkkää keittiötä siivottiin kolme tuntia"

SÄÄNTÖ-SUOMI Vuokramökkeily ei ole vain juhlaa. Joissain paikoissa lomalainen velvoitetaan melkoiseen suursiivoukseen.

Jos odottaa vuokramökkeilyltä pelkkää rentoutumista, voi pettyä karvaasti. Joissain vuokrattavissa mökeissä ja loma-asunnoissa on varsin tiukat siivoussäännöt, joiden vuoksi unelmaloma voi osin muuttua stressaavaksi työleiriksi. Näin koki eräs perheenäiti, joka vietti keväällä polttareita lohjalaisessa vuokrahuvilassa Beautiful Villa Stenbergissä.

–Huvila oli ihana, mutta siivouslista huvittavan vaativa, hän kuvaa lehdelle.

Lista käsitti kymmeniä tehtäviä, jotka asiakkaan piti hoitaa ennen poislähtöä. Tässä muutama ohje: Keittiön jääkaappi on pestävä sisältä ja ulkoa yleispuhdistus-spraylla ja rätillä. Ruokailuhuoneessa on pyyhittävä tahrat ja sormenjäljet ikkunalaseista lasinpesu-spraylla ja paperilla. Olohuoneessa on pöyhittävä ja järjestettävä sohvatyynyt.

–Yli kymmenen naista siivosi asuntoa. Pelkkää keittiötä siivottiin kolme tuntia. Kaikki oli viimeisen päälle, mutta se ei riittänyt. Omistaja sanoi vähentävänsä siivouksen viimeistelyyn kuluvan ajan siivoustakuusta.

Vanhempi sukupolvi taas on tottunut siihen, että mökillä tehdään asioita, ja he haluavatkin siivota."

Huvilaansa vuokraava Hanna Chaker sanoo, että siivoussääntöjen on pakko olla tiukat, jotta jokainen vieras saa huvilan käyttöönsä yhtä siistinä.

–Luksushuvilassa paikkojen pitää olla aina tiptop.

Chakerin mukaan säännöt on laadittu alkujaan asiakkaiden toiveesta. Hän huomauttaa, että suurin osa vieraista on kuitenkin aina vuokrannut huvilan siten, että siivous kuuluu pakettiin. Lähinnä perhejuhliin ja naispolttareihin vuokraavat haluaisivat välillä siivoilla itse.

–Ihmisillä tuntuu kuitenkin olevan eri standardit, joiden vuoksi varsinkin polttareiden jälkeen siivousta joutuu lähes poikkeuksetta viimeistelemään. On turhauttavaa, kun ihmiset eivät maksaisi siivouksen viimeistelyyn kuluneesta ajasta ja siitä jää molemmin puolin huono fiilis.

Tämän takia Chaker päättikin hiljattain, että huvila luopuu itsesiivousmahdollisuudesta. Nyt huvilaa vuokrataan kaikille samoilla ehdoilla – siivoushinta sisältyy pakettiin.

Varsinkin polttareiden jälkeen siivousta joutuu lähes poikkeuksetta viimeistelemään."

Loma-asuntoja vuokraavissa yrityksissä siivousvaatimukset vaihtelevat.

–Meillä perusperiaatteena on, että mökki on jätettävä siistiin kuntoon, mutta pilkkua ei viilata. Loma menee pilalle, jos on jumalattoman pitkä siivouslista, linjaa Lomarenkaan myyntijohtaja Juha Purhonen

Yhtiön siistimisohjeissa on kymmenkunta kohtaa, jotka majoittujan on vähintään huomioitava. Mökeissä ohjeistetaan muun muassa näin: Vuodevaatteet tuuletetaan. Lattiat ja matot imuroidaan ja lattiat pyyhitään kostealla mopilla. Astiat tiskataan ja laitetaan paikoilleen.

–Välillä ohjeita noudatetaan, välillä ei.

Osassa yhtiön mökeistä hinta sisältää siivouksen, mutta tällöinkin asiakkaan on esimerkiksi tiskattava. Purhosen mukaan yleistyvä trendi on se, että siivous on hinnassa mukana.

–Nuorempi väki on mukavuudenhaluisempaa, he tahtovat vain lomailla. Vanhempi sukupolvi taas on tottunut siihen, että mökillä tehdään asioita, ja he haluavatkin siivota.

Camping Messilän yrittäjä Päivi Saarela taas kertoo, että suomalaiset ovat ulkomaalaisia innokkaampia siivoojia. Saarelan mukaan ammattilainen siistii mökin silti aina, vaikka asiakas olisi itse siivonnut. Messilässä majoittujan tulee jättää mökki samaan kuntoon kuin se oli saavuttaessa. Lisäksi hänen on siirrettävä käytetyt lakanat ja pyyhkeet yhteen kasaan.

–En usko, että meillä säännöt ovat tiukemmat kuin muilla, Saarela arvioi.

–Keskimäärin asiakkaat noudattavat sääntöjä aika hyvin. Viimeisimmän vuoden aikana olen kuitenkin lähettänyt neljä laskua, koska on rikottu jotain, oksennettu tai sotkettu muulla tavoin.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut