Mielipide: Lastensuojelun kriisi jatkuu – peloissaan olevat ja pahoinpidellyt lapset ovat arkea Vantaalla

Lastensuojelun resurssit ovat yhä riittämättömät. Arkisto/Armi Suojanen

toimitus

Vantaan lastensuojelun resurssit puhuttavat yhä. Kirjoittajan mukaan lastensuojelu on yhä kriisissä, sillä työntekijöiden vaihtuvuus on suurta ja tapauksia joudutaan priorisoimaan rankasti. Kaikkiaei ehditä auttaa.

Kunnallisvaalit ovat ohi ja uusi kaupunginvaltuusto on aloittanut kautensa. Sanotaan, että me kaupunginvaltuutetut olemme vastuussa äänestäjillemme. Se on totta. Mutta uskon ja toivon, että tämä uusi valtuusto kantaa vastuunsa myös niille, jotka eivät meitä äänestäneet: kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat kuntalaisemme, lastensuojelun apua tarvitsevat lapset.

Kuvittele mielessäsi lapsi, jolla ei ole turvallista syliä, johon mennä. Lapsi, jota pahoinpidellään jatkuvasti. Lapsi, joka ei pysty öisin nukkumaan, vaan itkee sängyssään peloissaan. Tai lapsi, jonka kodin jääkaapista ei löydy kuin ketsuppia ja kaljaa. Lapsi, joka on viikkokausia samoissa likaisissa vaatteissa ja talvipakkasella kylmissään. Tai lapsi, joka syö karkkien sijaan ekstaasitabletteja. Tämä ei ole satua. Tämä on joidenkin vantaalaislasten arkea.

Vantaan lastensuojelu on edelleen kriisissä. Kiireellisten tapausten kesken joudutaan tekemään priorisointia rankalla kädellä, kaikkia ei ehditä auttaa nopeasti, vaikka hätä on suuri.

Työntekijöiden vaihtuvuus on niin suurta, että tekemättömät työt kasaantuvat ja suojelua tarvitsevat lapset odottavat. Työntekijät tekevät parhaansa ja uupuvat. Lastensuojelussa tulee voimaan organisaatiomuutos 1. elokuuta. Tästä huolimatta lapsen hätä ei odota sitä, että uusi organisaatio toimii edeltäjäänsä paremmin.

Toivon sydämestäni, että sekä me kaupunginvaltuutetut, että kaupungin virkamiehet mietimme tarkkaan, mihin Vantaan rahoja käytetään. Pystymmekö pääsemään eroon siitä virheellisestä ajatuksesta, että panostamalla palveluihin vain menetämme rahaa. Panostamalla lastensuojeluun säästämme Vantaan rahoja pidemmällä tähtäimellä. Ja mikä tärkeintä: puolustamme niitä, joiden ääni ei päätöksenteossa kuulu.

Minna Atiye

kaupunginvaltuutettu (vihr)

PsM, FM, psykologi, opettaja

Mitä mieltä olet aiheesta? Tai onko mielessäsi jokin muu asia, josta haluaisit kirjoittaa? Mielipidekirjoituksen voit jättää tästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.