Tikkurilan maauimala sai kylmän suihkun – Vantaa ei lämmennyt supersuositulle aloitteelle

UINTI Vapaa-ajanlautakunta päätyi puoltamaan liikuntajohtajan näkemystä. Maauimalaa ei ole tulossa Vantaalle lähivuosina.

Juha Järä ei aio luovuttaa. Hän miettii jo uuden aloitteen tai maauimalaa ajavan liikkeen tai yhdistyksen perustamista. Arkistokuva. Arkisto/Johanna Erjonsalo

Tuomas Massinen

Ennätyksellisen suosittu kuntalaisaloite Tikkurilan maauimalan rakentamiseksi sai Vantaan vapaa-ajanlautakunnalta viileän vastaanoton.

Lautakunta päätyi tiistaina puoltamaan liikuntajohtajan näkemystä, jonka mukaan avouimalaa ei rakenneta vuoteen 2020 mennessä Tikkurilan uimahallin viereiselle nurmialueelle.

Sen sijaan lautakunta päätti yksimielisesti pyytää liikuntapalveluilta selvityksen Vantaan uimahalliverkon kattavuudesta ja siitä, miten ja minne maauimalan voisi tulevaisuudessa rakentaa.

Juha Järä toimitti maauimala-aloitteen talvella Vantaan kaupungille. Siitä tuli yli 7400 allekirjoituksellaan Vantaan kautta aikojen suosituin kuntalaisaloite.

Lautakunta oli sitä mieltä, että maauimala voisi sinänsä parantaa kaupungin harrastetarjontaa, mutta piti aloitteessa esitettyä sijaintipaikkaa vääränä.

Vantaan liikuntajohtajan Veli-Matti Kallislahden mukaan päätöksen taustalla ovat taloudelliset ja sijaintiin liittyvät syyt.

–Hanke ei sisälly valtuuston hyväksymään vuosien 2009–2025 liikuntapaikkasuunnitelmaan eikä sille ole varauksia taloussuunnitelmassa.

Esitetty sijaintipaikka ei ole myöskään selvityksen perusteella paras mahdollinen, koska maauimala ei pysty tavoitteen mukaisesti hyödyntämään uimahallin tiloja, toimintaa ja tekniikkaa.

Rakentaminen olisi toivottua kalliimpaa, koska avouimala tarvitsisi erilliset huolto- ja tekniset tilat sekä puku-, pesu- ja wc-tilat. Jo pelkkä maauimala maksaisi arviolta 10–15 miljoonaa euroa.

Lisäkustannuksia tulisi myös pihan savisen maaperän ja alueen alla kulkevan kunnallistekniikan takia.

Kallislahti kertoo, että uimahalliverkon kattavuutta selvitetään nyt lähivuosina ja maauimalalle etsitään sopivinta mahdollista paikkaa.

–Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että maauimala tullaan todennäköisesti rakentamaan, hän huomauttaa.

Selvitys pyritään saamaan valmiiksi vuoteen 2021 mennessä.

–Maauimala voisi toimia myös itsenäisenä kokonaisuutena, mutta kaikin puolin järkevintä on rakentaa se uimahallin viereen.

Tällä hetkellä maauimalalle ei löydy Tikkurilasta muita sopivia kaava-alueita kuin urheilupuisto. Muualla Vantaalla kaavoitus sallisi avouimalan rakentamisen ainakin Elmon urheilupuistoon Korso-Koivukylän alueelle ja Kivistöön.

Kallislahden mukaan mahdollisen maauimalan rahoitusta ei ole ollut vielä tarpeen miettiä.

–Toistaiseksi yksityisiä operointi- tai rahoittajatahoja ei ole juurikaan tiedossa. Vaikka hanketta rahoitettaisiin yksityisellä rahalla, kaupunki olisi todennäköisesti vahvasti mukana hankkeessa.

Tuore päätös merkitsee sitä, että Tikkurilan uimahallin piha-alue pidetään vastedeskin vantaalaisten yhteisenä vapaa-ajanviettoalueena. Kesäisin siellä on ohjattua liikuntaa, auringonottoa ja palloilua, ja jatkossa alueen käyttöä pyritään monipuolistamaan. Vapaa-ajanlautakunnan vastaus aloitteeseen annetaan kaupunginvaltuustolle tiedoksi.

Kaikkien aikojen suosituin aloite

Juha Järän masinoima kuntalaisaloite maauimalasta keräsi yli 7400 nimeä. Kyseessä on Vantaan kaikkien aikojen suosituin kuntalaisaloite.

Allekirjoittajat vaativat kaupungilta päätöstä, jolla Vantaan ensimmäinen maauimala rakennettaisiin Tikkurilan uimahallin viereen viimeistään 2020. Aloitteen mukaan kaupunki ei saa enää vetkutella, koska avouimalalle on ilmeinen tarve.

Allekirjoittajista maauimalan voisi rakentaa kustannustehokkaasti uimahallin viereen, koska alueella suihkut, pukuhuoneet ja autopaikat ovat jo valmiina. Heistä maauimala myös mm. parantaisi Vantaan imagoa ja toisi synergiaetuja kilpa- ja harrasteuimareille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 2. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 3. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 4. BRQ Vantaa Festival jää tältä kesältä väliin – Pienimuotoisia erilliskonsertteja kuitenkin luvassa syksyllä
 5. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 6. Vainio 30.5.
 7. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 8. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 9. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 10. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 11. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 12. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 13. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 14. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 15. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 2. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 3. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 4. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 5. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 6. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 7. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 8. Mielipide: Frisbeegolfin suosio räjähtänyt – Vantaalta ei löydy harrastuspaikkoja
 9. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 10. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 11. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 12. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 13. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 14. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 15. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.