Tikkurilan maauimala sai kylmän suihkun – Vantaa ei lämmennyt supersuositulle aloitteelle

UINTI Vapaa-ajanlautakunta päätyi puoltamaan liikuntajohtajan näkemystä. Maauimalaa ei ole tulossa Vantaalle lähivuosina.

Ennätyksellisen suosittu kuntalaisaloite Tikkurilan maauimalan rakentamiseksi sai Vantaan vapaa-ajanlautakunnalta viileän vastaanoton.

Lautakunta päätyi tiistaina puoltamaan liikuntajohtajan näkemystä, jonka mukaan avouimalaa ei rakenneta vuoteen 2020 mennessä Tikkurilan uimahallin viereiselle nurmialueelle.

Sen sijaan lautakunta päätti yksimielisesti pyytää liikuntapalveluilta selvityksen Vantaan uimahalliverkon kattavuudesta ja siitä, miten ja minne maauimalan voisi tulevaisuudessa rakentaa.

Juha Järä toimitti maauimala-aloitteen talvella Vantaan kaupungille. Siitä tuli yli 7400 allekirjoituksellaan Vantaan kautta aikojen suosituin kuntalaisaloite.

Lautakunta oli sitä mieltä, että maauimala voisi sinänsä parantaa kaupungin harrastetarjontaa, mutta piti aloitteessa esitettyä sijaintipaikkaa vääränä.

Vantaan liikuntajohtajan Veli-Matti Kallislahden mukaan päätöksen taustalla ovat taloudelliset ja sijaintiin liittyvät syyt.

–Hanke ei sisälly valtuuston hyväksymään vuosien 2009–2025 liikuntapaikkasuunnitelmaan eikä sille ole varauksia taloussuunnitelmassa.

Esitetty sijaintipaikka ei ole myöskään selvityksen perusteella paras mahdollinen, koska maauimala ei pysty tavoitteen mukaisesti hyödyntämään uimahallin tiloja, toimintaa ja tekniikkaa.

Rakentaminen olisi toivottua kalliimpaa, koska avouimala tarvitsisi erilliset huolto- ja tekniset tilat sekä puku-, pesu- ja wc-tilat. Jo pelkkä maauimala maksaisi arviolta 10–15 miljoonaa euroa.

Lisäkustannuksia tulisi myös pihan savisen maaperän ja alueen alla kulkevan kunnallistekniikan takia.

Kallislahti kertoo, että uimahalliverkon kattavuutta selvitetään nyt lähivuosina ja maauimalalle etsitään sopivinta mahdollista paikkaa.

–Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että maauimala tullaan todennäköisesti rakentamaan, hän huomauttaa.

Selvitys pyritään saamaan valmiiksi vuoteen 2021 mennessä.

–Maauimala voisi toimia myös itsenäisenä kokonaisuutena, mutta kaikin puolin järkevintä on rakentaa se uimahallin viereen.

Tällä hetkellä maauimalalle ei löydy Tikkurilasta muita sopivia kaava-alueita kuin urheilupuisto. Muualla Vantaalla kaavoitus sallisi avouimalan rakentamisen ainakin Elmon urheilupuistoon Korso-Koivukylän alueelle ja Kivistöön.

Kallislahden mukaan mahdollisen maauimalan rahoitusta ei ole ollut vielä tarpeen miettiä.

–Toistaiseksi yksityisiä operointi- tai rahoittajatahoja ei ole juurikaan tiedossa. Vaikka hanketta rahoitettaisiin yksityisellä rahalla, kaupunki olisi todennäköisesti vahvasti mukana hankkeessa.

Tuore päätös merkitsee sitä, että Tikkurilan uimahallin piha-alue pidetään vastedeskin vantaalaisten yhteisenä vapaa-ajanviettoalueena. Kesäisin siellä on ohjattua liikuntaa, auringonottoa ja palloilua, ja jatkossa alueen käyttöä pyritään monipuolistamaan. Vapaa-ajanlautakunnan vastaus aloitteeseen annetaan kaupunginvaltuustolle tiedoksi.

Kaikkien aikojen suosituin aloite

Juha Järän masinoima kuntalaisaloite maauimalasta keräsi yli 7400 nimeä. Kyseessä on Vantaan kaikkien aikojen suosituin kuntalaisaloite.

Allekirjoittajat vaativat kaupungilta päätöstä, jolla Vantaan ensimmäinen maauimala rakennettaisiin Tikkurilan uimahallin viereen viimeistään 2020. Aloitteen mukaan kaupunki ei saa enää vetkutella, koska avouimalalle on ilmeinen tarve.

Allekirjoittajista maauimalan voisi rakentaa kustannustehokkaasti uimahallin viereen, koska alueella suihkut, pukuhuoneet ja autopaikat ovat jo valmiina. Heistä maauimala myös mm. parantaisi Vantaan imagoa ja toisi synergiaetuja kilpa- ja harrasteuimareille.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut