Ilmailumuseo järjestää kaikkien aikojen suurimman lentonäytöksen – Kaivariin odotetaan 100 000 katsojaa

Ilmailumuseon museonjohtaja Markku Kyyrönen seisoo legendaarisen Viima II -koulukoneen vieressä. Samanmallisen, eri väreissä olevan lentokoneen voi nähdä myös Kaivopuiston lentonäytöksessä. Päivi Tuovinen

Tuomas Massinen

Vantaalla toimiva Suomen Ilmailumuseo järjestää poikkeuksellisen mittavan lentonäytöksen Kaivopuiston edustalla 9. kesäkuuta.

Museonjohtaja Markku Kyyrönen uskoo, että lentoshow on yleisömäärällä mitattuna kaikkien aikojen suurin ilmailutapahtuma Suomessa. Järjestäjä rohkenee odottaa Kaivopuistoon peräti 100000 katsojaa.

Kyyrönen ennakoi, että yleisöä saapuu sankoin joukoin harvinaiseen ilmaistapahtumaan säästä riippumatta.

–Kesä on alkanut, koulut päättyneet ja on perjantai-ilta: näytökselle on saatu paras mahdollinen ajankohta.

Äänennopeutta ei näytöksessä varmaankaan rikota, mutta jaossa on kyllä ilmaisia korvatulppia."

Lentonäytöksessä jylistää noin 30, pääosin ulkomailta tulevaa lentokonetta, jotka ovat sekä ilmailun klassikoita että nykyajan koneita. Tapahtuma levittäytyy maalle, merelle ja ilmatilaan.

–Päivän aikana pääosassa ovat koneet, eivät ihmiset, Kyyrönen kiteyttää.

Esiintyjät lentävät paikalle Helsinki-Vantaan ja Malmin lentokentiltä. Lentoshown ykkösvetonauloina ovat Finnairin uusin ja suurin matkustajakone A350 ja Britannian kuninkaallisten ilmavoimien maailmankuulu Red Arrows -taitolentoryhmä. Klassikkojen aatelia on kaksitasoinen VL Viima II -koulukone, jolla koulutettiin Suomen ilmavoimien lentäjiä 1930–50-luvuilla.

Nopeimmat ja kovaäänisimmät esiintyjät ovat hävittäjiä. Näytökseen osallistuu ilmavoimien Hornet ja HX-hankkeen kandidaatteja, joista Suomi valitsee Hornettien korvaajan: ohilentoja tekevät Gripenit, Eurofighter Typhoonit ja Boeing F/A-18 E Super Hornetit. Vanhaa hävittäjäkaartia edustaa Draken.

–Äänennopeutta ei näytöksessä varmaankaan rikota, mutta jaossa on kyllä ilmaisia korvatulppia, Kyyrönen naurahtaa.

Suomen ilmavoimien virallinen taitolento-osasto Midnight Hawks temppuilee neljällä Hawk-suihkuharjoituskoneella. Arctic Eagles -taitolentoryhmä tuo näytökseen kotimaisen siviilitaitolennon historian havinaa.

Showhun osallistuu myös kaksi siviilirekisterissä lentävää ilmavoimien entistä Fougaa. Lisäksi mukana ovat maavoimien kuljetushelikopteri NH-90 ja Rajavartiolaitoksen Super Puma -kopteri.

–Jos sää sallii, tapahtuma päättyy Ilmailumuseon Suomi 100 -kuumailmapallon lentoon, Kyyrönen kertoo.

Kaivopuistolla on pitkät perinteet lentonäytöspaikkana. Alueella pidettiin useita yleisötapahtumia itsenäisen Suomen alkuvuosikymmeninä. Viimeisin laaja näytös oli Kaivopuistossa 1955. Kyyrösen mukaan nyt on korkea aika järjestää siellä uusi lentoshow, Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

–Haluamme tapahtuman avulla herättää ihmisten kiinnostusta ilmailua ja Ilmailumuseota kohtaan.

Museo kattaa tapahtuman yli 100000 euron kulut lukuisten yhteistyökumppaneidensa avulla.

Osa Suomi 100 -juhlan ohjelmaa

Helsingin Kaivopuiston edustalla on jättimäinen lentonäytös perjantai-iltana 9.6.

Esiintyjinä nähdään harvinainen kattaus ilma-aluksia, jotka edustavat suomalaisen ilmailun eri aikakausia.

Ilmainen ja kaikille avoin tapahtuma on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Näytösalue kulkee Katajanokanselältä Pihlajasaaren edustalle. Kaivopuistossa on myös lentokoneita esittelevä maanäyttely, johon voi tutustua kello 9 alkaen.

Tapahtuman järjestää Suomen Ilmailumuseo. Pääyhteistyökumppaneina ovat Finavia ja Vantaan kaupunki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.