Suomalaisilla uusi suosikki etelänlomissa – kasvua 272 prosenttia

LOMAMATKAT Suurin osa suomalaisista etelänmatkaajista suuntaa Kreikkaan vuodesta toiseen.

Kuvituskuva. Jussi Vehkasalo

Pia Hyle

Kaikista Suomen suurimmista matkatoimistoista raportoidaan samaa: Monet kesäkuun lomalentokohteet ovat liki loppuunmyytyjä ja matkojen myynti kiihtyy entisestään.

– Toukokuu myytiin ihan loppuun ja kesäkuun tuotannosta on myyty jo yli 90 prosenttia, kertoi Aurinkomatkojen viestintäpäällikkö Annina Metsola

Luvuissa on 20 prosentin kasvu viime vuoden vastaavaan aikaan.

Kreikka on pysytellyt suomalaisten suosituimpana kohdemaana vuodesta toiseen, mutta Espanja on tänä kesänä kirinyt toiseksi. Pronssitilalla koreilee Turkki ennen Kroatiaa.

– Kroatian palvelut ovat viime vuosina kehittyneet vastaamaan asiakkaiden vaatimuksia, mikä on lisännyt maan suosiota, Metsola sanoi.

Suomen matkatoimistoalan liiton tilastojen mukaan Montenegro on kasvattanut matkustajamääriään 272 prosentilla.

– Montenegro on meille uutuuskohde ja suosio johtuu varmasti osaltaan siitä. Maa on hyvin Kroatian kaltainen – edullinen ja yllättävä kohde lyhyen lentomatkan päässä, totesi Pauliina Pajunen TUI-matkatoimistosta.

Turkin matkojen tarjonta on vähentynyt viime kesästä yli puolella.

Kun kauppa käy, jää äkkilähtöjäkin kaupattavaksi huomattavasti vähemmän kuin ennen.

– Mitä kauemmin matkan varaamisen kanssa odottaa, sitä vähemmän on valinnanvaraa, Tjäreborgin tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski sanoi.

Suomen matkatoimistoalan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fräntin mukaan kuluttajalla on melkoinen haaste selvittää, mitä on ostamassa, jos valitsee jonkun pienemmän matkanjärjestäjän esimerkiksi internetistä.

– Ennen valmismatkan ostamista kannattaa tarkistaa kilpailu- ja kuluttajaviraston matkatoimistorekisteristä, miten matkatoimisto on ilmoittanut turvaavansa matkustajien maksamat rahat.

Kymmenen vinkkiä matkojen ostoon verkosta

Euroopan kuluttajakeskukset ovat selvittäneet matkojen varaamista verkossa. Hintojen nousu varausprosessin aikana on yleinen ilmiö. 1. Tarkista voitko peruuttaa. 2. Syötä tiedot huolellisesti. 3. Tarvitsetko lisäpalveluja? 4. Mitä vakuutukseen kuuluu? 5. Älä hyväksy ennalta valittuja lisäpalveluita. 6. Vaikuttaako maksutapa loppuhintaan? 7. Tallenna varausprosessit. 8. Tarkista tiedot ennen vahvistusta. 9. Käytä valinnanvapautta. 10. Tarkista sähköpostisi

Lähde: Euroopan kuluttajakeskus

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut