Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistatko kohun aasianrunkojääristä? Tuholaisen hävittämiseen ja torjuntaan kulunut jo yli 200 000 euroa

Vantaalta löytyi lokakuussa 2015 kaksi aikuista aasianrunkojääräyksilöä Lehtipuita tuhoavat hyönteiset olivat tulleet maahan todennäköisesti Kiinasta peräisin olevasta puisesta pakkausmateriaalista ja lisääntyneet alueen lehtipuissa.

Alkoi mittava jääräjahti ja tuholaisen saastuttamia lehtipuita löydettiin Kolohongasta yhteensä 12 kappaletta.

Lehtipuita jouduttiin kaatamaan noin 10 hehtaarin alueelta tuholaisen hävittämiseksi ja sen leviämisen estämiseksi.

Tuholaisen torjunta on pitkä prosessi eikä se ole loppu vieläkään. Eviran ylitarkastaja Juho Kokkonen sanoo, että aluetta seurataan vuoteen 2020 saakka. Jäärän kehitysaika on Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan noin 3–4 vuotta Etelä-Suomessa.

Ympäristöä tarkkaillaan ympäri vuoden kesään ja syksyyn painottuen, muun muassa lehtipuiden yleiskuntoa tarkkailemalla. Jäärille asetetaan myös feromoniansoja.

Rungoissa voi nähdä noin 10 millimetrin ulostuloreikiä, kun toukasta aikuiseksi hyönteiseksi kasvanut tuholainen kaivaa itsensä ulos puun sisältä. Koulutettu hajukoira varmistaa epäillyt havainnot.

Toistaiseksi uusia havaintoja jääristä ei ole tehty heikkokuntoisten puiden tai rajatun alueen kartoituksessa.

Kansalaiset ovat olleet aktiivisia. Eviralle on tullut useita havintoja ja ilmoituksia."

Kun asianrunkojääräjahti alkoi syksyllä 2015, myös lähistön asukkaita neuvottiin bongaamaan jääriä tai niiden tuhoja

–Kansalaiset ovat olleet aktiivisia. Eviralle on tullut useita havintoja ja ilmoituksia.

Havaintotarkistuksen jälkeen jääriä ei kuitenkaan ole toistaiseksi löytynyt.

Evira toivoo silti edelleen, että ihmiset pitävät silmänsä auki ja ilmoittavat, jos huomaavat jotakin tuholaisiin viittaavaa lehtipuissa.

Kokkonen kertoo, että aasianrunkojäärän toimenpidekulut ovat vuodessa arviolta 50000–70000 euroa, jos uusia esiintymiä ei havaita.

–Torjuntatoimenpiteiden hakkuukustannukset riippuvat paljon esiintymän laajuudesta ja sen sijainnista.

Kokonaiskustannukset Vantaan esiintymän alueella ovat tähän mennessä arviolta 250000 euroa, pelkästään maastotöiden osalta.

Kokkonen huomauttaa, että Keski- Euroopassa kokonaiskustannukset voivat nousta lähelle miljoonaa euroa vuodessa yhdellä aasianrunkojäärän esiintymäalueella.