Mielipide: Myyrmäen terveysasemalla on ylipitkät jonot

Myyrmäen terveysasemalle täytyy jonottaa kohtuuttoman kauan. Vapaita aikoja ei meinaa löytyä. arkisto/Tiina Örn

toimitus

Jonottaminen terveysasemalla puhuttaa aika ajoin. Raija Keijama kirjoittaa kokemuksistaan Myyrmäen terveysasemalla.

Täytyy olla terve jaksaakseen jonottaa Myyrmäen terveyskeskuksessa hoitajalle ja lääkäriin. Normaaliaikoina, siis talviaikaan, ensin jonotetaan pari tuntia hoitajalle hoidon arviointiin. Jos on akuutti tarve lääkärille, jonotetaan vielä uudelleen vaikkapa toista tuntia.

Pari viimeistä kertaa käyntini on kestänyt nelisen tuntia. Jos on akuutti tarve, on mentävä aamulla jonottamaan. Iltapäivällä olisi vähemmän jonottajia, mutta silloin ei enää anneta aikoja lääkärille edes seuraavaksi päiväksi, vaan on tultava aamulla uudelleen.

Noin kuukausi sitten siskoni päätti viedä minut lääkäriin sydänoireiden ja väsymyksen vuoksi. Myyrmäen terveyskeskuksen aula oli tupaten täysi. Sanoin, etten jaksa odottaa. Siinä vaiheessa siskoni totesi osaavansa arvostaa työterveydenhoitoa.

Menimme yksityiselle Terveystaloon. Pääsin lääkärin vastaanotolle 20 minuutin kuluttua. Lääkäri kävi jo ennen sitä kysymässä, jaksanko istua.

Välittömästi otettiin sydänfilmi ja verikokeita ja uudelleen lääkäriin. Hyvää ja nopeaa palvelua, 230 euroa.

Lähdin 22. toukokuuta taas jonottamaan hoitajalle, kaukaa viisaana jo 20 minuuttia ennen avaamista. Pääsinkin sisään ”jo” 40 minuutin kuluttua. Halusin ajan omalääkärille koskien talvella tapahtuneen tapaturman jälkiseurauksia. Hoitaja sanoi, ettei aikoja anneta enää juhannuksen jälkeiselle ajalle, vaan kesällä on tultava jonottamaan aamulla.

Hämmästyin, juhannukseenhan oli yli kuukausi. Sitten hoitaja löysi peruutusajan 19. kesäkuuta. Tajusin, että kaikki muut ajat juhannukseen asti ovat varattuja.

Tuntuu rankalta, että vaikka olisi kuinka sairas, ei kesällä voi varata lääkärille aikaa, vaan on lähdettävä jonottamaan.

Aikaisemmin hienosti toimineeseen laboratorioonkin on viime aikoina joutunut jonottamaan kohtuuttoman kauan. Moni ei mahdu edes istumaan odotusaulaan. Jonotus kesti 1–1,5 tuntia, tosin viime kerralla vain puolisen tuntia.

Tämä asia olisi saatava paremmalle tolalla ennen sote-uudistusta. Ehkä moni ei jaksa antaa palautetta, mutta odotusaulasssa asiasta keskustellaan. Martinlaaksossa tilanne on paljon parempi, miksei myös Myyrmäessä. Henkilökunnallakin on varmasti kovat paineet ja yrittävät parhaansa.

Paitsi, että tämä jonotus on raskasta käy myös kovasti kukkarolle, kun ei jaksa jonottaa ja menee yksityiselle. Köyhimmäthän, kuten työttömät ja eläkeläiset, eniten tarvitsevat kunnallista terveydenhoitoa. Useimilla työssä käyvillä on työterveydenhoito.

Raija Keijama

Millaisia kokemuksia sinulla on terveysasemien toiminnasta? Tai onko mielessäsi jokin muu aihe, josta haluaisit kirjoittaa?Jätä oma mielipidekirjoituksesi tästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mies yritti varastaa tavaraa omakotialueelta keskellä päivää Vapaalassa – vapaalla ollut poliisi sai kiinni
 2. Koronavirus kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla – "Alussa kaikki ovat vähän epäileviä, että osaako tätä käyttää"
 3. Koivutorin uudistus käyntiin loppuvuodesta – nyt on mahdollisuus kertoa mielipiteensä siitä, miten torialueesta saisi viihtyisämmän
 4. Mielipide: Miksi moni jättää kädet desinfioimatta, kun tulee kauppaan?
 5. "Suomenkin mittapuulla ainutlaatuinen paikka" – Håkansbölen jugendkartanon opastuskierroksia vetävä historioitsija Tuulia-Tuulia Tummavuori haluaa tuottaa kävijöille oivalluksia
 6. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"
 7. Tiede: Miksi ihminen juo, vaikka se on haitaksi? Hyödyt saa heti ja riskit joskus myöhemmin, sanoo tutkijaprofessori Pia Mäkelä
 8. Tiede: Aamuryypyn voimin kirkkoon, ristiäisissä olutta, paloviina vei oikeuteen – Tällaista oli arki alkoholin kanssa 1600-luvulla
 9. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
 10. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 11. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 12. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 13. Omistajailmoitus jäi lainvastaisesti tekemättä yli puolella yrityksistä – PRH: voi vaikeuttaa yritysten toimintaa
 14. HSL:n liikenteeseen liki 60 uudenlaista sähköbussia
 15. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vantaalaisnainen osti alkoholitonta viiniä ja tyrmistyi: Suolaa enemmän kuin soijassa! – syynä virheellinen etiketti
 2. Mies yritti varastaa tavaraa omakotialueelta keskellä päivää Vapaalassa – vapaalla ollut poliisi sai kiinni
 3. Mielipide: Miksi moni jättää kädet desinfioimatta, kun tulee kauppaan?
 4. Supikoirista on tullut riesa Vantaalla – "Veromiehen supi on poikkeuksellinen tapaus"
 5. "Suomenkin mittapuulla ainutlaatuinen paikka" – Håkansbölen jugendkartanon opastuskierroksia vetävä historioitsija Tuulia-Tuulia Tummavuori haluaa tuottaa kävijöille oivalluksia
 6. HSL:n liikenteeseen liki 60 uudenlaista sähköbussia
 7. Koronavirus kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla – "Alussa kaikki ovat vähän epäileviä, että osaako tätä käyttää"
 8. Koivutorin uudistus käyntiin loppuvuodesta – nyt on mahdollisuus kertoa mielipiteensä siitä, miten torialueesta saisi viihtyisämmän
 9. Vantaalaisyritys tuo maahan erikoiskalvoa, jonka pinnalla koronaviruskin nujertuu puolessa tunnissa
 10. Lapsi menehtyi Havukoskella pudottuaan korkealta – poliisin esitutkinnan mukaan kyseessä oli tapaturma
 11. Kerrostalon pihapiiri kuuluu vain taloyhtiön asukkaille – Sääntö pätee myös vuokrataloissa
 12. Säästötoimet iskevät Vantaan kirjastojen toimintaan – aukioloaikoja supistetaan elokuussa
 13. Reppu joka selkään -kampanja kerää taas reppuja vähävaraisten perheiden koululaisille
 14. Mielipide: Vantaan taloudessa edessä tiukat ajat – Tuomelan koulun seiniin olisi vastuutonta satsata
 15. Leonardo da Vilhun veistospuisto Sotungissa aukeaa viikoksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.