Koulun kaiuttimista kaikui Koraanin säkeitä – Mielenosoittajat lehahtivat megafoneineen Helsingin lähiöön

Vesalan koululla järjestettiin keskiviikkona tunteita herättänyt mielenosoitus. Poliisin mukaan osa oppilaista olisi halunnut lähteä mielenilmaukseen mukaan. Google Street View

Jari Pietiläinen

Helsinkiläisen Vesalan koulun liepeillä järjestettiin keskiviikkona mielenilmaus, jossa vastustettiin erityisesti tämän koulun "islamisaatiota".

Paikalla oli kymmenkunta mielenosoittajaa, jotka protestoivat sitä, että viime perjantaina koulusta olisi kuulunut rukouskutsu, joka oli kuultavissa jopa kilometrin päähän koulusta.

Mielenosoituksen oli kutsunut koolle pääkaupunkiseudulla useita maahanmuuttovastaisia mielenilmauksia järjestänyt Marco de Wit

Vesalan koulun rehtori Juha Juvonenkertoo, että mielenosoittajille on levitetty väärää tietoa koulusta.

– Kyse ei missään tapauksessa ole ollut rukouskutsusta. Viime perjantaina koulun oppilaat pitivät yhteisen aamunavauksen, jossa kerrottiin muun muassa muslimien paastokuukauden ramadanin merkityksestä oppilaille, Juvonen kertoo Helsingin Uutisille.

– Siinä yhteydessä oppilaat soittivat pätkän laulettua Koraania, mutta inhimillisen virheen vuoksi kävi niin, että tämä aamunavaus kuului paitsi koulun sisällä myös kovaäänisistä koulurakennuksen ulkopuolelle. Tämä ei ollut tarkoitus.

Juvonen korostaa, että kyse ei ollut rukouskutsusta eikä aamunavaus ollut luonteeltaan uskonnonharjoittamista.

Aamunavauksesta on pyörinyt YouTube-palvelussa sekä islam-vastaisen MV-lehden sivuilla video, jonka kuvaajaksi on mainittu Vesalan koulun oppilas.

Rehtorin mukaan video on aamunavauksesta, mutta se on irrotettu täysin asiayhteydestään.

– MV-lehti on irrottanut videon aika tavalla asiayhteydestään, sillä kyse ei ollut rukouskutsusta, Juvonen toteaa.

Hän paheksuu myös sitä, että mielenosoittajat ovat tulleet koulun lähistölle levittämään propagandaansa islamisaatiosta.

– Kyllä nyt mielenosoittajien viesti on kohdistettu aivan väärään suuntaan. Meille on kaikkein tärkeintä oppilaiden turvallisuus ja siitä kannan tänäänkin huolta, Juvonen muistuttaa.

Vesalan koululle tieto mielenosoituksesta saapui kaupungin sisäisen järjestelmän kautta ja siihen reagoitiin heti. Rehtori ja opettajat pitivät kokouksen keskiviikkoaamuna – sen jälkeen opettajat ja luokanvalvojat kertoivat tulossa olevasta mielenilmauksesta oppilaille.

– Onneksi tapahtuma on sujunut rauhallisesti. Koko koulupäivän olemme pyrkineet pitämään niin tavanomaisena kuin mahdollista, Juvonen kertoo.

Lue tästä poliisin kommentit mielenosoituksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 2. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 3. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 4. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 5. Mielipide: Vesijuoksijoiden ryhmäytyminen on herättänyt närkästystä – iäkkäille ihmiskontaktit ovat yhtä elintärkeitä kuin happi
 6. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 9. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 10. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 11. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 12. Mielipide: Roskaaminen ja julkisella paikalla pissaaminen eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan – monissa maissa huonoa käytöstä suitsitaan sakoin
 13. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 14. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 15. Hänninen 12.8.

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 2. "Tämä on Suomen upein koulu" – Kuvat: Tältä näyttää Vantaan uusimmassa koulussa
 3. Puolueiden listoille on jopa tunkua – "En muista hakemuksia tulleen koskaan aiemmin näin paljon"
 4. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 5. Eikö takaisinsoittoa tullut? – 650:n vantaalaisen tiedot katosivat terveysasemien puhelinpalvelun järjestelmästä
 6. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 7. Vantaalle etsitään uutta varhaiskasvatusjohtajaa
 8. Vantaa joutuu laittamaan lähes 14 miljoonaa euroa lisää joukkoliikenteeseen
 9. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 10. Vantaa irtisanoi sopimuksensa siivousfirma SMC Palveluiden kanssa
 11. Hänninen 12.8.
 12. Kadunvarteen Jokiniemessä jätetystä lihanpalasta löytyi lasinsiruja – poliisi kehottaa koiran ulkoiluttajia tarkkaavaisuuteen
 13. Vanhempi voi harvoin kilpailla teini-ikäisen lapsensa kanssa parivaljakkona samassa sarjassa – Vantaa Triathlonissa viikonloppuna se on mahdollista
 14. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 15. Vantaalaisen taiteilijan teoksia on esillä eroottisen taiteen näyttelyssä – "Taide voi palauttaa seksuaalisuuteen henkisen aspektin"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.