Eräjormien telttajengi siirtyy pian metsään – "Ennen olen ollut yötä vain pihalla"

KOULU Vierumäen koulun eräkerholaisilla on edessään jännittävä retki, yö ulkona teltassa.

Teltta nousee minuutissa, kun Abdu, Minttu, Jonas, Olivia, Valter, Sofia, Iiris, Rocco ja Artturi tekevät yhteistyötä. Pian lähdetään luokasta metsään. Johanna Erjonsalo

Armi Suojanen

Kestää vain minuutin, kun kolmen hengen retkiteltta on pystyssä. Sen pystyttää joukko ekaluokkalaisia Vierumäen koulun Eräjormat-kerhossa. Vau, ei sähellystä, riitelyä tai kiukuttelua, mutta paljon puheen pulinaa.

Luokanopettaja ja kerhon vetäjä Jenni Sipola tähdentää oppilaille, että retkeily on sekä ryhmätyötä että omatoimisuutta. Oppi näyttää menneen perille.

Vielä tällä viikolla teltan pystytys tehdään kuivaharjoituksena luokassa, mutta viikon päästä on jo tosi kyseessä. Noin puolet 25 eräkerholaisesta lähtee yöksi metsään.

– Lapset ovat sitä kovasti kinunneet, kertoo Sipola.

Oppilaat ovat harjoiteet koko lukuvuoden erätaitoja, kuten ilmansuuntia, kompassin käyttöä ja luonnossa liikkumista myös talvella sekä varusteita ja lämmön tarvetta.

– Itsekin olen oppinut uutta, myöntää patikointia ja retkeilyä harrastava Sipola.

Ihan pelkän teorian ja kuivaharjoittelun varassa ei yöhön lähdetä. Kerholaiset ovat tehneet maastoretkiä lähimetsiin, kuten Metsolansuolle ja Tussinkoskelle sekä kokeilleet "cityhaikkausta" Korson keskustassa.

Kerhossa on opittu myös kieltä, kun toinen kerhovetäjä on puhunut vain englantia oppilaille.

Mikähän retkellä mahtaa olla kivointa ja jännittävintä?

– On kivaa, kun voi olla kavereiden kanssa, pohtii Valter, jonka mielipiteeseen yhtyvät muutkin.

Valterille ja usealle kerhokaverille yö ulkona on ensimmäinen.

– Jännittää, kun olen ennen ollut yötä vain pihalla, Olivia sanoo.

Sekin on uutta, että nukkuu makuupussissa, kertoo Senja Abdu saa mukaansa isovanhempiensa käyttämän rinkan ja makuualustan.

Entäs ne eväät, retken oikeastaan tärkein asia? Mukaan otetaan makkaraa, leipää, vaahtokarkkeja ja kaakaota. Lapset voivat pakata reppuun myös unilelunsa, ettei ikävä yllätä. Ja kännykällä saa soittaa kotiin.

Luonnossa juhlavuonna

Valtakunnallinen Luonnon päivät 2017 on virallinen Suomi 100 -ohjelmahanke, jossa on mukana eri toimijoita.

Luonnon päiviä on neljä: 4.2., 20.5. 17.6. ja 26.8. Ne kannustavat suomalaisia luontoon.

Vierumäen koulun ekaluokkalaisten eräkerho viettää Luonnon päivää pe 19.5. yöretkellä kansallispuiston metsään.

Koulu sai viime vuonna Opetushallitukselta rahaa Oiva-hankkeeseen, jossa oppimisympäristöä laajennetaan koulun ulkopuolelle.

Rahaa käytettiin muun muassa 5.-luokkalaisten retkeen, jolloin yksi oppilaista tokaisi, että "mehän ollaan ihan eräjormia". Kun Oiva-rahaa jäi käytettäväksi ekaluokkalaisten kerhoon, se sai nimekseen Eräjormat.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut