Puolueet sopuun: talouslinja jatkuu

VALTUUSTO Talouden peruslinjoista syntyi yllättävän nopea ratkaisu.

Suuret investointihankkeet, kehärata ja Kehä III:n peruskorjaus, ovat ohi. Arkisto/Armi Suojanen

Risto Hietanen

Vantaan valtuustopuolueet pääsivät selvästi muita suurkaupunkeja nopeammin sopuun talouden peruslinjoista tulevalle nelivuotiskaudelle. Ainoastaan perussuomalaiset ja vasemmistoliitto jättivät allekirjoittamatta talousohjelman.

Samalla sovittiin myös poliittisesta paikkajaosta eri päätöselimiin. Tästä sopimuksesta irtautui vain perussuomalaiset. Paikkajaossa vihreät vahvisti asemiaan perussuomalaisten kustannuksella, mikä perustuu kuntavaalien tulokseen.

Sekä talouslinjaukset että paikkajako noudattavat hyvin pitkälle edellisen valtuustokauden kaavaa.

Aiempi talous- ja velkaohjelma on toiminut hyvin ja Vantaa pääsi jo lyhentämään velkaansa viime vuonna. Tämä siitäkin huolimatta, että budjetissa oli varauduttu ottamaan edelleen lisävelkaa.

Sopimuksen mukaan Vantaan kuntavero säilyy nykyisellään.

Tosin sote- ja maakuntauudistuksen toteutuessa vuoden 2019 alussa 19 prosentin verotuotosta menee maakuntahallinnon käyttöön 12,3 prosenttia ja kaupungille jää vain 6,3 prosenttia vantaalaisten kuntaveroista.

Taloudenpidon tavoitteeksi on asetettu, että kaupungin velkamäärää pienennetään alle miljardiin euroon valtuustokauden aikana. Mikäli viime vuoden tilinpäätöksen osoittama talouden kehitys jatkuu, velkatavoite saattaa toteutua jo valtuustokauden puolivälissä.

Taloussopimuksessa menojen kasvulle asetettiin 1,5 prosentin vuosittainen katto. Käytännössä se tarkoittaa toimintojen ja palveluiden uudelleenjärjestelyjä tai leikkauksia, sillä kaupungin väestömäärän kasvu lisää palvelujen tarvetta voimakkaasti.

Talouden aiempaa myönteisemmän kehityksen taustalla on tiukan menokurin lisäksi se, että suuret investointihankkeet kehärata ja Kehä III:n peruskorjaus ovat ohi. Ne ovat luoneet pohjan myös suurelle väestömäärän, asuntorakentamisen ja työpaikkamäärän kasvulle.

Suurinvestointien ollessa ohi, taloussopimuksessa luvataan laatia erillinen toimenpideohjelma sisäilmaongelmista kärsiville palvelutiloille. Myös kaupungin kouluille laaditaan erillinen kehittämissuunnitelma.

Yllättäen puolueet olivat yksimielisiä siitä, että kaupunki käynnistää selvityksen peruspalveluinvestointien vaihtoehtoisista toteuttamistavoista. Käytännössä se tarkoittanee, ettei kaupunki välttämättä itse ole jatkossa näiden investointien toteuttaja.

Tästä on sovittu

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajana jatkaa sosialidemokraatti. Varapuheenjohtajat tulevat kokoomuksesta ja vihreistä.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajana jatkaa kokoomuslainen. Varapuheenjohtajiksi valitaan sosialidemokraatti ja vihreä.

Jo aiemmin hallintomuutosten yhteydessä on päätetty, että kaupunginhallituksen puheenjohtajisto on puolipäiväisessä työsuhteessa kaupunkiin ja saa sen mukaisesti palkkaa.

Lautakuntien puheenjohtajuudet menevät pääsääntöisesti suurimmille puolueille sosialidemokraateille ja kokoomukselle.

Vihreät saa ympäristölautakunnan puheenjohtajuuden ja perussuomalaiset tarkastuslautakunnan puheenjohtajan paikan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut