Koulujen pihoissa suuria eroja – Tällainen on Vantaan paras piha, tältä näyttää huonoin

SELVITYS Vantaankosken koulun oppilailla Vantaan heikoimmat liikuntamahdollisuudet. Paras piha löytyy Kannistosta.

Kanniston koulun tekonurmikenttä on oppilaiden käytössä välitunneilla. Välituntilainaamosta saa muun muassa jumppapalloja. 6-luokkalaiset Ell Riekki (vas.), Milja-Maaria Kapanen ja Sofia Saarlo pitävät koulunsa pihaa hyvänä. Marika Lumme

Marika Lumme

Vantaalaisten peruskoulujen paras piha löytyy Kannistosta. Tieto käy ilmi Aluehallintoviraston tuoreesta julkaisusta, joka paljastaa peruskoulujen pihojen liikuntaolosuhteet.

– Tämä on todella hienoa! Olen arvellut, että meidän piha on yksi parhaista, mutta jopa paras, iloitsee Kanniston koulun rehtori Helena Jauho

Täältä löytyy aina tekemistä."

Rehtorit ja koulunjohtajat saivat vastata valtakunnalliseen kyselyyn viime syksynä. Koulun pihan eri liikunnalliset osa-alueet pisteytettiin asteikolla 1–4. Kanniston koululle kertyi pisteitä kaikkiaan 3,7. Toiseksi paras piha Vantaalla on Itä-Hakkilan koulussa, joka sai 2,9 pistettä.

Kannistossa kenttä, jalkapallomaalit, kiipeilytelineet ja muun muassa keinut saivat Jauholta täydet pisteet. Kaukalot olivat ainoa puute.

– Meillä on iso piha, jossa on tekemistä eri-ikäisille lapsille. Kentillä pelataan paljon esimerkiksi jalkapalloa. Myös häkki eli minikenttä ja jalkapalloseinä ovat varsinkin poikien käytössä. Lapset retkeilevät lähimetsässä opettajan kanssa, jotkut luokat jopa viikottain. Meidän pihalla liikutaan myös kouluajan ulkopuolella, perheenkin kanssa, Jauho selvittää.

Jauho uskoo monipuolisen pihan innostavan lapsia liikkumaan. Myös välituntilainaamolla kannustetaan oppilaita löytämään itselle mieluinen tekeminen.

Välituntilainaamo on auki joka päivä pitkällä välitunnilla, joka kestää puolituntia. Lainaamossa on rivissä esimerkiksi luistimia, hyppynaruja, katuliituja ja palloja. Tarjolla on katusählyvälineet, jumppapalloja ja hulavanteita.

–Kävin talvella luistelemassa pitkällä välkällä, 6B-luokkalainen Sofia Saarlo kertoo.

Saarlo on luokkatovereiden Milja-Maaria Kapasen ja Elli Riekin kanssa keskiviikkoisin lainaamon valvojina. Tytöt kehuvat koulunsa pihaa.

– Täältä löytyy aina tekemistä. Kiipeilypyramidi ja korikeinut ovat kivoja. Isolle kentälle mahtuu monta oppilasta, tytöt kertovat.

Vantaan huonoin koulun piha on selvityksen mukaan Vantaankosken koululla. Rehtori Kaisa Maliniemi ei ihmettele tätä.

– Ei täällä ole oikein mitään. Muutama keinu, yksi kiipeilyteline ja koripallokorit, Maliniemi kertoo.

Vantaankosken koulu sai selvityksessä vain 1,1 pistettä. Piha-alue on Maliniemen mukaan haastava, koska kuljetusliikenne kulkee toisen koulurakennuksen pihan läpi. Vantaankosken koulu on yläkoulu, joka tuo Maliniemen mukaan lisää haastetta.

–Yläkoululaiset eivät ole yhtä innokkaita leikkimään ja liikkumaan välitunneilla kuin alakoululaiset. Olemme pohtineet millaiset asiat nuoria kiinnostaisivat ja pingispöytä on yksi tällainen. Harkitsemme sen hankkimista ulos katoksen alle, hän sanoo.

Koulun alapihalta löytyy iso hiekkakenttä, jonka laidalla on kivetyksellä koripallokorit. Jalkapallomaaleja ei ole koululla ollut sen jälkeen kun Kehä III:n remontti lohkaisi palan kenttää. Vantaankosken koulun on määrä toimia enää kahden vuoden ajan.

–Kyllä se vaikuttaa. Jos jotain uusia hankintoja tehdään, ne pitää olla sellaisia mitkä voi siirtää toisaalle, Maliniemi sanoo.

Maliniemi näkee nuorten liikkumisen tärkeänä. Oppilaita tosin on haastavaa saada välillä edes ulos, varsinkaan huonolla säällä.

Katso tästä, miten muut Vantaan koulut pärjäsivät

Yläkouluilla kehnoimmat pihat

Aluehallintovirasto julkaisi huhtikuun alussa selvityksen, jonka mukaan peruskoulun pihojen liikuntaolosuhteissa on suuria eroja.

Tiedot pohjautuvat Heikki Virtalan ja Kristian Åbackan tekemään ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyöhön.

Pihat luokiteltiin asteikolla 1–4, jossa 4 on paras.

Vantaalla koulupihojen keskiarvoksi tuli 2,1. Helsingissä keskiarvo oli tasan 2 ja Espoossa 2,2.

Selvityksen mukaan suurin osa yläkoulujen pihoista on huonossa tai tyydyttävässä kunnossa.

Huonon yleisarvosanan saaneita koulupihoja oli yhteensä noin 11 prosenttia kaikista Suomen kouluista, joka tarkoittaa noin 280 peruskoulua ja noin 57 000 oppilasta.

Suurimmaksi heikkoudeksi koettiin koulujen pihojen koon ja välineistön riittämättömyys oppilasmäärään nähden.

Tietokantaa tullaan jatkossa päivittämään säännöllisesti.

Lähde: Aluehallintovirasto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 2. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 3. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 4. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 5. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 6. Vainio 30.5.
 7. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 8. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 9. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 10. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 11. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 12. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 13. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 14. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 15. BRQ Vantaa Festival jää tältä kesältä väliin – Pienimuotoisia erilliskonsertteja kuitenkin luvassa syksyllä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 4. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 6. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 7. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 8. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 9. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 10. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 11. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 12. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 13. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 14. Mielipide: Frisbeegolfin suosio räjähtänyt – Vantaalta ei löydy harrastuspaikkoja
 15. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.