Koulujen pihoissa suuria eroja – Tällainen on Vantaan paras piha, tältä näyttää huonoin

SELVITYS Vantaankosken koulun oppilailla Vantaan heikoimmat liikuntamahdollisuudet. Paras piha löytyy Kannistosta.

Kanniston koulun tekonurmikenttä on oppilaiden käytössä välitunneilla. Välituntilainaamosta saa muun muassa jumppapalloja. 6-luokkalaiset Ell Riekki (vas.), Milja-Maaria Kapanen ja Sofia Saarlo pitävät koulunsa pihaa hyvänä. Marika Lumme

Marika Lumme

Vantaalaisten peruskoulujen paras piha löytyy Kannistosta. Tieto käy ilmi Aluehallintoviraston tuoreesta julkaisusta, joka paljastaa peruskoulujen pihojen liikuntaolosuhteet.

– Tämä on todella hienoa! Olen arvellut, että meidän piha on yksi parhaista, mutta jopa paras, iloitsee Kanniston koulun rehtori Helena Jauho

Täältä löytyy aina tekemistä."

Rehtorit ja koulunjohtajat saivat vastata valtakunnalliseen kyselyyn viime syksynä. Koulun pihan eri liikunnalliset osa-alueet pisteytettiin asteikolla 1–4. Kanniston koululle kertyi pisteitä kaikkiaan 3,7. Toiseksi paras piha Vantaalla on Itä-Hakkilan koulussa, joka sai 2,9 pistettä.

Kannistossa kenttä, jalkapallomaalit, kiipeilytelineet ja muun muassa keinut saivat Jauholta täydet pisteet. Kaukalot olivat ainoa puute.

– Meillä on iso piha, jossa on tekemistä eri-ikäisille lapsille. Kentillä pelataan paljon esimerkiksi jalkapalloa. Myös häkki eli minikenttä ja jalkapalloseinä ovat varsinkin poikien käytössä. Lapset retkeilevät lähimetsässä opettajan kanssa, jotkut luokat jopa viikottain. Meidän pihalla liikutaan myös kouluajan ulkopuolella, perheenkin kanssa, Jauho selvittää.

Jauho uskoo monipuolisen pihan innostavan lapsia liikkumaan. Myös välituntilainaamolla kannustetaan oppilaita löytämään itselle mieluinen tekeminen.

Välituntilainaamo on auki joka päivä pitkällä välitunnilla, joka kestää puolituntia. Lainaamossa on rivissä esimerkiksi luistimia, hyppynaruja, katuliituja ja palloja. Tarjolla on katusählyvälineet, jumppapalloja ja hulavanteita.

–Kävin talvella luistelemassa pitkällä välkällä, 6B-luokkalainen Sofia Saarlo kertoo.

Saarlo on luokkatovereiden Milja-Maaria Kapasen ja Elli Riekin kanssa keskiviikkoisin lainaamon valvojina. Tytöt kehuvat koulunsa pihaa.

– Täältä löytyy aina tekemistä. Kiipeilypyramidi ja korikeinut ovat kivoja. Isolle kentälle mahtuu monta oppilasta, tytöt kertovat.

Vantaan huonoin koulun piha on selvityksen mukaan Vantaankosken koululla. Rehtori Kaisa Maliniemi ei ihmettele tätä.

– Ei täällä ole oikein mitään. Muutama keinu, yksi kiipeilyteline ja koripallokorit, Maliniemi kertoo.

Vantaankosken koulu sai selvityksessä vain 1,1 pistettä. Piha-alue on Maliniemen mukaan haastava, koska kuljetusliikenne kulkee toisen koulurakennuksen pihan läpi. Vantaankosken koulu on yläkoulu, joka tuo Maliniemen mukaan lisää haastetta.

–Yläkoululaiset eivät ole yhtä innokkaita leikkimään ja liikkumaan välitunneilla kuin alakoululaiset. Olemme pohtineet millaiset asiat nuoria kiinnostaisivat ja pingispöytä on yksi tällainen. Harkitsemme sen hankkimista ulos katoksen alle, hän sanoo.

Koulun alapihalta löytyy iso hiekkakenttä, jonka laidalla on kivetyksellä koripallokorit. Jalkapallomaaleja ei ole koululla ollut sen jälkeen kun Kehä III:n remontti lohkaisi palan kenttää. Vantaankosken koulun on määrä toimia enää kahden vuoden ajan.

–Kyllä se vaikuttaa. Jos jotain uusia hankintoja tehdään, ne pitää olla sellaisia mitkä voi siirtää toisaalle, Maliniemi sanoo.

Maliniemi näkee nuorten liikkumisen tärkeänä. Oppilaita tosin on haastavaa saada välillä edes ulos, varsinkaan huonolla säällä.

Katso tästä, miten muut Vantaan koulut pärjäsivät

Yläkouluilla kehnoimmat pihat

Aluehallintovirasto julkaisi huhtikuun alussa selvityksen, jonka mukaan peruskoulun pihojen liikuntaolosuhteissa on suuria eroja.

Tiedot pohjautuvat Heikki Virtalan ja Kristian Åbackan tekemään ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyöhön.

Pihat luokiteltiin asteikolla 1–4, jossa 4 on paras.

Vantaalla koulupihojen keskiarvoksi tuli 2,1. Helsingissä keskiarvo oli tasan 2 ja Espoossa 2,2.

Selvityksen mukaan suurin osa yläkoulujen pihoista on huonossa tai tyydyttävässä kunnossa.

Huonon yleisarvosanan saaneita koulupihoja oli yhteensä noin 11 prosenttia kaikista Suomen kouluista, joka tarkoittaa noin 280 peruskoulua ja noin 57 000 oppilasta.

Suurimmaksi heikkoudeksi koettiin koulujen pihojen koon ja välineistön riittämättömyys oppilasmäärään nähden.

Tietokantaa tullaan jatkossa päivittämään säännöllisesti.

Lähde: Aluehallintovirasto

Aiheeseen liittyvää

  1. Onko tekonurmien kumiseos syöpäriski? Dokumentti puhuttaa futisväkeä – näin arvioi kumifirma, tutkija ja liikuntapaikkamestari 9.2.2017 5:55

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut