Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Pinkki olut maistuu myös miehille" – Olutharrastajien äänitorveksi valittiin nainen

NÄKÖKULMA Olutliiton uusi puheenjohtaja Anikó Lehtinen haluaa purkaa sukupuoleen liittyviä ennakkoluuloja.

Seitsemäntoista vuotta siihen meni. Jyrki Otilan, Olli Hakkaraisen, Jussi Lähteen, Pekka Kantasen, Jari Vaaran ja Heikki Kähkösen jälkeen Olutliitto on nyt saanut ensimmäisen naispuheenjohtajan.

– Olut koetaan hassusti hyvin miehiseksi asiaksi, mutta kyllä naiset osaa Suomessakin juoda olutta, Anikó Lehtinen vakuuttaa.

Olutfestivaaleilla usein satoja oluita muutamassa päivässä maistellut Lehtinen ei kaipaa markkinoille mitään erityisiä naisten oluita.

– Ihmisillä on erilainen maku. Täällä juodaan edelleen eniten vaaleaa lageria ja jos joku nainen ei pidä siitä, se ei tarkoita etteikö hän voisi pitää jostain toisesta oluesta. Oluita on valtavasti erilaisia. On tummia, vaaleita, hedelmäisiä, happamia, kevyitä. On myös pinkkejä oluita – ja miehiä, jotka tykkäävät juoda niitä, Lehtinen kertoo.

Naiset eivät myöskään ole pelkkiä miesten perässä olutkapakoihin kulkeutujia, vaan heissä on myös oluentekijöitä ja hifistelijöitä. Lehtinen muistuttaa, että suurilla suomalaispanimoilla on jo pitkään ollut palkkalistoillaan panimomestareiksi kouluttautuneita naisia.

– Uskon, että naispuheenjohtaja voi muuttaa asenteita uniseksimpään suuntaan. Voin olla imagollisesti merkittävä ja nostaa esiin myös pehmeitä arvoja kuten ruoan ja oluen yhteensovittamista, Lehtinen pohtii.

Ura oluen parissa alkoi 18-vuotiaana tarjoilijana."

Miten nainen pystyy olemaan uskottava ja hankkimaan varteenotettavan aseman miehisessä olutmaailmassa?

– Pitää tietää oluesta, pitää osata eläytyä ihmisten mielipiteisiin ja pitää suhtautua olueen intohimoisesti.

Lehtinen (s. 1973) tekee väitöskirjaa keskioluen vapautumisesta, kirjoittaa ruoasta ja oluesta, opiskelee ja kouluttaa. Hän on opetellut tekemään olutta, julkaissut olutkirjoja ja hänellä on miehensä kanssa yhteinen kotipanimo Punavuoressa. Ura oluen parissa alkoi 18-vuotiaana tarjoilijana ja muuttui ammatiksi vuonna 2001.

Olutharrastuksen tulevaisuus on Lehtisen visioissa valoisa.

– Uskon, että olutbuumi jatkuu edelleen sekä Suomessa että Pohjoismaissa. Maistelukiinnostus on räjähtänyt ja maun merkitys sekä ruoassa että juomissa korostunut.

Puheenjohtajana Lehtinen aikoo korostaa myös oluen yhteisöllistä merkitystä.

– Paljon puhutaan oluenjuonnin haittavaikutuksista, mutta oluella voidaan tehdä myös hyvää. Se tuo ihmisiä yhteen ja edistää sosiaalisten verkostojen syntymistä.

Olutliiton äänitorvena Lehtinen pitää olutkuluttajien puolta muun muassa lakiuudistuksissa.