Sankarikoirat eivät vaaratilanteissa stressaa – Näin uurastaa poliisin räjähdekoira Nanoq, 3, Helsinki-Vantaalla

Kolmivuotias labradorinnoutaja Nanoq on yksi suomalaisista sankarikoirista, joiden työpäivistä on kirjoitettu uunituore kirja. Nanoq etsii räjähteitä Helsinki-Vantaan lentoasemalla. John-Erik Holmbergin kotialbumi

Jari Pietiläinen

Suomalaisten sankarikoirien arkiset uroteot ikuistetaan vihdoin kirjankansien väliin, kun Tina Finnin kirjoittama teos Sankarikoirat – tarinoita poliisikoirien arjesta ilmestyy toukokuussa.

Kirja kertoo 12 erilaista tarinaa poliisikoiran arjesta ja elämästä, pennun kasvusta ja koulutuksesta poliisikoiran tärkeään virkaan. Jokaisesta myydystä kirjasta lahjoitetaan kaksi euroa Suomen Poliisikoirayhdistys ry:n toimintaan.

Teoksessa kurkistetaan muun muassa huumeita, rahaa, passeja, ruumiita sekä palavia aineita ja räjähteitä etsivien poliisikoirien arkiseen aherrukseen.

Räjähdekoirien koulutus käynnistyi Suomessa, kun Helsingissä vuonna 1975 järjestetyn Etyk-kokouksen järjestelyt edellyttivät koirilla suoritettavia turvatarkastuksia. Kansainvälisten ilmailusäännösten mukaisesti osa räjähdeaine-etsintään koulutetuista koirista työskentelee vakituisesti lentokentillä.

Räjähdekoira tuntee kaikki sotilaalliset räjähteet – ja ruudinhajun."

Yksi niistä on kolmivuotias Nanoq, käyttölinjainen labradorinnoutaja, jonka työympäristö on Helsinki-Vantaan lentoasema.

Nanoq saapui ohjaajansa, vanhemman konstaapelin John-Erik Holmbergin huomaan luovutusikäisenä pentuna. Se oli utelias, sosiaalinen ja hyvin reipas ja sopeutui erinomaisesti uuteen laumaansa, johon kuuluivat isännän lisäksi vanha mäyräkoirauros Aatu sekä Holmbergin tuolloin vielä aktiivinen työkoira Opas Henttu

Lentokonetarkastukset kuuluvat oleellisena osana Nanoqin työnkuvaan.

Kaksivuotiaana Nanoq suoritti erikoiskoiralta vaadittavan käyttöönottotarkastuksen, johon sisältyivät räjähdeaineiden ja aseiden tunnistaminen ja etsintä.

Räjähdekoirat koulutetaan ilmaisemaan kaikki kaupalliset ja sotilaalliset räjähdeaineet, minkä lisäksi ne tunnistavat ammutun aseen ja ruudin hajun. Lentokentällä työskentelevät koirat suorittavat ohjaajiensa kanssa päivittäin rutiininomaisia turvallisuusetsintöjä ja tarkastuksia paitsi lentokentän alueella myös lentokoneissa.

Valtiovierailut, suuret yleisötapahtumat ja kansainväliset konferenssit ja kokoukset ovat niin ikään räjähdekoirien ominta työkenttää.

Holmbergin ja Nanoqin normaali työpäivä koostuu Helsingin lentoaseman yleisö- ja VIP-tilojen valvonnasta, partioinnista terminaaleissa sekä epäilyttävien esineiden ja heitteille jätettyjen matkalaukkujen tarkastamisesta. Mukaan mahtuu myös lentokone- ja ajoneuvotarkastuksia – ja paljon treeniä.

– Istutan sen tarkastettavan kohteen viereen, ja jos olemme ulkona, tarkistamme tuulen suunnan. Sen jälkeen onkin itse muistettava antaa koiralle ”etsi”-käsky rauhallisesti, hymyilee Holmberg.

Poliisiauton koirahäkki on Nanoqille kuintoinen koti."

Löytönsä Nanoq ilmaisee passiivisesti joko istuen tai maaten löytöpaikasta riippuen.

Löydöistä Holmberg palkkaa koiraansa työn lomassa makupaloilla, jotta sen keskittyminen ei herpaantuisi eikä viretila nousisi liian korkeaksi. Etsinnän päätteeksi koira saa leikkiä lempilelullaan. Joskus pitkäksikin venähtävien etsintätehtävien lomassa Nanoq osaa hyödyntää lepohetkensä mallikkaasti missä vain eikä stressaa turhista. Auton koirahäkki on kuin sen toinen koti.

Esimerkkinä koiran taidoista ja sinnikkyydestä työkeikalla Holmberg kertoo kotietsintään liittyneestä keikasta, jonka tarkoituksena oli löytää aseita ja niihin liittyvää rekvisiittaa. Koira merkkasi ensin onnistuneesti lipaston ylimmän vetolaatikon, jonka perukoilta löytyi rynnäkkökiväärin lipas.

Parin metrin päässä lipastosta koira ilmaisi myös sohvan ja sen takana olleen seinän väliin piilotetun asepussin, jonka ohjaaja ensi silmäyksellä totesi sisältävän taljajousen nuolia. Koira ei tyytynyt siihen, että nuolet poistettiin pussista, vaan se jatkoi asepussin tuijottamista intensiivisesti.

Holmberg sanoi koiralleen, että sehän me tutkittiin jo, mutta koira ei antanut periksi.

Se pukkasi kuonollaan pussia, joten olihan ohjaajan tarkastettava se uudelleen. Asepussin syövereistä löytyi vielä haulikonpuhdistuspuikko, mikä puolestaan vahvisti epäilyn siitä, että löydettävien aseiden joukossa olisi vielä myös haulikko.

Vapaa-ajalla räjähdekoirat kulkevat isäntänsä mukana metsällä, missä ne osallistuvat keskinäisen hyväntahtoisen nuhjaamisen ja riemukkaiden uintireissujen ohella riistan noutoon. Vaativan työn vastapainona luonnossa liikkuminen nollaa niin isännän kuin koirankin pään.

Kaikki Holmbergin koirat asuvat kotona sisätiloissa ja nukkuvat yönsä isännän sängyn jalkopäässä.

– Parasta koiranohjaajan työssä on saada tehdä työtä työkaverin kanssa, jonka looginen ajattelu on ihmiseen verrattuna ylivertainen, tunnustaa Holmberg.

Kansainvälistä koiranpäivää vietetään 24. huhtikuuta.

Aiheeseen liittyvää

  1. Helsinki-Vantaalla nyt järeät keinot – Koirat räjähteiden kimpussa, poliiseilla konepistoolit
    23.3.2017 10:43

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut