Helsinki-Vantaan kiitotie remonttiin – lentomelu lisääntyy Keski-Uudellamaalla

Kuvituskuva. Sauvo Jylhä

Riikka Jokinen

Helsinki-Vantaan lentoaseman kiitotie 2 peruskorjataan kesällä. Remontti alkaa 29. toukokuuta ja päättyy 11. syyskuuta.

Finavia mukaan remontti ei vaikuta lentoliikenteen sujuvuuteen, mutta se vaikuttaa kesän aikana lentokoneiden reitteihin pääkaupunkiseudulla etenkin Järvenpään, Tuusulan ja Keravan suunnissa.

Remontin aikana kiitotie 2:n eteläinen osa kiitoteiden 1 ja 2 risteyskohdasta alkaen peruskorjataan. Muun muassa kiitotien päällystekerrokset, sadevesilinjastot ja valaistusjärjestelmä uudistetaan.

–Peruskorjauksella voimme jatkaa kiitotien remontoitavan osuuden käyttöikää jopa 14 vuodella, Helsinki-Vantaan apulaisjohtaja Heini Noronen-Juhola Finaviasta kertoo.

Vaikka lentoasemalla on kesän ajan käytössä vain kaksi kiitotietä kolmesta, Helsinki-Vantaan lentoliikenteen ennustetaan sujuvan kesäkuukausina normaaliin tapaan. Normaaliolosuhteissa peruskorjauksella ei ole vaikutuksia lentoliikenteeseen.

Finavia mukaan lähes ainut poikkeus on rankat sääolosuhteet, kuten ukkosrintamat tai voimakkaat kaakkois- ja luoteistuulet, jolloin laskeutumisiin joudutaan käyttämään eri kiitotietä kuin normaalitilanteessa.

Sen sijaan lentokonemelun suuntautumiseen tulee muutoksia.

Kun laskeutumisiin ensisijaisesti käytettävä kiitotie 2 on suljettuna, käytetään lännen ja lounaan puoleisilla tuulilla laskeutumisiin ainoastaan kiitoteitä 1 ja 3 Keravan suunnasta. Iltapäivän ja illan ruuhka-aikoina laskeutumisiin käytetään samanaikaisesti kiitoteitä 1 ja 3.

Muutoksista johtuen lentokonemelu lisääntyy kesäkuukausina Järvenpään, Tuusulan ja Keravan suunnissa. Nurmijärvellä lentokonemelun määrä vähenee.

Espoon ja Länsi-Vantaan alueella lentokonemeluun ei ole odotettavissa muutoksia.

Kiitotie 2 on edellisen kerran päällystetty vuonna 2004. Kiitoteiden 1 ja 2 välisen risteyskohdan Finavia peruskorjasi vuonna 2015 kiitotie 1:n remontin yhteydessä.

Kiitotie 2:n peruskorjauksen investoinnin suuruus on 11 miljoonaa euroa. Kiitotien pohjoisosan korjaus tapahtuu vuoteen 2019 mennessä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut