Kuvasarja: Omenapuu virkistyy oikealla hoidolla – nyt on oikea aika leikata

Ensimmäiseksi poistetaan kuolleet ja vaurioituneet oksat. Kunnolliset työvälineet ovat A ja O. Käsisahan ja oksasaksien pitää olla puhtaat ja terävät, tikkaiden tukevat. Juha Perämäki

Inka Töyrylä

Arboristi eli puunhoitaja Teja Kotilainen pyörii porvoolaisen omakotitalon pihamaalla sinne tänne. Hän arvioi omenapuuta katseellaan, hörppää kahvia, tarttuu oksaan, ravistaa sitä ja sytyttää pikkusikarin. Lopputulos alkaa jo hahmottua mielessä.

–Tämä vaatii vähän zeniä, Kotilainen sanoo ja tarkoittaa tiettyä mielen tyyneyttä.

–Puuta ei pidä ryhtyä leikkaamaan kiireellä. Voi tapahtua peruuttamattomia vahinkoja. Paksut oksat kasvavat kauan, ja kun ne kerran katkaisee, ei niitä enää saa takaisin. Puuta pitää kohdella hyvin ja oikein.

Keväällä ennen kuin silmut puhkeavat, on oikea aika leikata useimmat pihan pensaista ja koristepuista. Eri lajeilla on hieman eri vaatimuksia, joten tarkka ajankohta kannattaa tarkistaa vaikka netistä.

–Ensin katsotaan puuta. Millainen puu on kyseessä ja mitä halutaan. Halutaanko sitä vain siistiä vai suurentaa myös satoa? Joskus riittää vain muutaman kriittisen oksan poistaminen, jolloin puu kevenee, saa ryhtiä ja latvustoon pääsee enemmän valoa, Kotilainen sanoo.

Aluksi Kotilainen poistaa kuivat ja vaurioituneet oksat kokonaan. Hän etenee järjestelmällisesti puun ympäri, koetellen sormillaan oksat ennen leikkausta.

–Vanha, sammaleinen puu voi näyttää kuivemmalta, kuin onkaan, hän selittää.

Jälleenon aika laskeutua tikkailta ja ottaa muutama askel taaksepäin.

–Siitä se lähtee hahmottumaan. Seuraavaksi käyn läpi oksat, jotka menevät päällekkäin ja hankaavat toisiaan. Fotosynteesi kuorten alla häiriintyy hankauksesta. Jos kuori menee rikki, ei sen alla voi enää olla pihinää.

Myös ne oksat, jotka kasvavat ikään kuin sisäänpäin, saavat Kotilaiselta tuomion.

–Pyrin siihen, että puu on keskeltä avoin. Näin valo leviää kaikille oksille.

Miten tahansa ei ristikkäisiä oksia pidä pois napsia.

–Kirurginen toimenpide pitää aina tehdä oikein. Silloin puun on helpoin parantaa itse itsensä, kasvattaa uusi hipiä leikkausjäljen päälle.

Kotilainen neuvoo käyttämään hetken aikaa oksan silmäilyyn. Jokaisella oksalla on pieni kaulus, jota ei pidä rikkoa.

–Oksa leikataan kauluksen juuresta. Kauluksessa on hormoneja, jotka parantavat haavan.

Liian kaukaakaan oksaa ei pidä leikata.

–Turhia tappeja ei pidä jättää. Ne lahoavat ja vetävät lahon myöhemmin muualle runkoon. Jostain syystä on hirveän yleistä, että vanhat puut ovat täynnä näitä tappeja.

Lisäksi leikkausjäljestä kannattaa tehdä mahdollisimman lyhyt.

–Leikataan aina suoraan kun voidaan ja vältetään viistoja leikkauspintoja.

Terävä käsisaha ja sekatööri eli oksasakset ovat Kotilaisen tärkeimmät työkalut. Ennen työhön ryhtymistään hän puhdistaa ne joka kerta alkoholilla.

–En halua, että puusta toiseen siirtyy mitään pöpöjä. Esimerkiksi omenapuiden muumiotauti voi tarttua likaisista välineistä.

Myös kunnolliset A-tikkaat ovat puunhoitajalle ensiarvoisen tärkeät.

–Millään tankosahoilla ei pidä mennä silpomaan oksia maasta käsin. Sillä tulee vain rumaa leikkausjälkeä ja tarpeettoman isoja haavoja. Vaikka ne eivät kunnolla näy latvaoksista, niin puu kärsii niistä.

Kun kuolleet ja ristikkäiset oksat on poistettu, on aika katsoa puun yleisiä linjoja. Kotilainen katsoo tarkasti, minkä oksan ottaa, jotta saa puun muotoja tasapainotettua ja kevennettyä.

Aina oksaa ei tarvitse poistaa kokonaan, vaan sen voi katkaista oksanhaaran kohdalta.

Musiikkibisneksessä uransa tehnyt mies haksahti vanhoihin omenapuihin vasta aivan viime vuosina.

–Aloin tsekata arvojani, muun muassa The Rasmusta, Kwania ja Killeria manageroinut Kotilainen kertoo.

–Olin aina asunut urbaanissa ympäristössä. Helsingissä, Berliinissä ja Tukholmassa. Silti luonto alkoi ottaa ajatuksissa yhä enemmän alaa. Päätin hakea puutarhakouluun ja päädyin lopulta 2013 harjoitteluun Ekerön saarelle Rosenhills Trädgård och musteriin. Siellä oli oikea hippimeininki ja kolmesataa omenapuuta. Se oli menoa.

Mitä enemmän Kotilainen trimmasi omenapuita, sitä enemmän hän alkoi ymmärtää niitä. Työpaikka löytyi Arboristikillasta.

–Opin, että todella autan puuta, kun leikkaan sen oikein. Melkein kuulen, kun puu kiittää, kun se voi taas hengittää kunnolla. Sen oksat saavat taas tarpeeksi valoa ja energia levittäytyy tasaisemmin, se jaksaa tehdä suurempia ja mehukkaampia hedelmiä.

–Olen erikoistunut vanhoihin omenapuihin. Uskon, että vielä aika huonoon happeen päätyneen puun voi pelastaa, vaikka se olisi ollut vuosikausia hoitamatta. Se vaatii vain vähän enemmän aikaa.

Omenapuu elää vuosikymmeniä, satavuotiaskaan puuvanhus ei ole tavaton. Vanhan puun leikkaus vaatii hieman tietämystä. Usein se kukkii valtavasti, mutta tuottaa satoa enää vähän. Oikealla leikkauksella sitä voi virkistää.

–Omenapuu on hirveän kestävä kasvi. Se pärjää niin kauan, kuin siinä on vähänkään kuorta.

Jospuu on todella huonossa kunnossa, kannattaa siitä leikata vain kriittisimmät oksat nyt ja jatkaa työtä ensi keväänä.

–Jos puuta – nuorta tai vanhaa – leikkaa liian rajusti, saattaa runko alkaa tehdä runsaasti vesiversoja, pystysuoria piiskoja. Ne ovat puun hätähuuto, puolustusmekanismi, joka aiheutuu stressistä. Puu kokee tarvitsevansa lisää lehtivihreää.

Vesiversoja saattaa tulla jonkin verran, vaikka leikkaisi varovaisemminkin.

–Ne voi nyppäistä kynsillä pois, Kotilainen sanoo.

Musiikkibisnes on jäänyt puiden alle jo aikaa sitten.

–Vielä viime syyskuussa järjestin Tavastialla yhden keikan. En päässyt itse paikalle, kun piti kaataa puita. Siinä tuli tehtyä lopullinen valinta.

–Tavastian Juhani Merimaan kanssa olen kyllä tehnyt edelleen yhteistyötä. Viimeksi kävin trimmaamassa hänen seitsemän omenapuutaan.

Miksi leikkaus?

Puu jaksaa kukkia paremmin, koska versot saavat enemmän tilaa ja valoa.

Sadon määrä kasvaa, kun kukintakin paranee. Myös laatu paranee.

Puu pysyy terveempänä, kun ilmankerto lehvästössä paranee.

Leikkaus kiihdyttää versojen kasvua, joten puun kasvu kiihtyy.

Liiallinen kasvu pysyy kurissa leikkaamalla.

Säännöllisesti hoitoleikattu puu on siisti ja kaunis.

Runsaasti mahlaa vuotavat puut kuten kirsikat, luumut, tuomet, koivut, vaahterat ja hevoskastanjat kannattaa leikata varhain kevättalvella, eli nyt alkaa olla hieman myöhäistä. Ne voi leikata mainiosti myös loppukesällä, kuten omenapuunkin.

Kuolleet ja sairaat oksat voi leikata milloin tahansa.

Liian tiheässä kasvavat oksat

Liian terävässä kulmassa kasvavat oksat ja repeämisalttiit oksat

Latvuksen sisään kasvavat oksat

Kuivat, sairaat ja vaurioituneet oksat

Kulkua haittaavat oksat

Runko- ja juuriversot

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut