RUOKA Kouluissa tarjoillaan nyt kasvisruokapäivänä myös vegaanivaihtoehto.
Tikkurilan lukiossa kasviruokapäivä oli tällä viikolla erilainen. Kasvisruoan vaihtoehtona oli toinen ruoka, täysin vegaaninen vaihtoehto.
Lukiolaiset pääsevät nauttimaan vegaaniruoasta kasvisruokapäivänä kevätlukukauden loppuun. Kyseessä on Vantin ateriapalveluiden ja Vantaan kaupungin yhteistyössä toteuttama kokeilu.
–Vegaaniruokaa on toivottu paljon. Olemme valtakunnallisesti edelläkävijöitä, vielä kovin monessa koulussa ei ole vegaanivaihtoehtoa, kertoo Vantin ateriapalvelupäällikkö Marjukka Myötämäki
Kokeilu toteutetaan yläkouluissa ja yhteinäiskoulujen luokilla 5.–9. sekä toisen asteen oppilaitoksissa, joiden aterioista Vantti vastaa. Myötämäen mukaan ikärajan vegaaniruoalle määrittelee asiakas eli tässä tapauksessa Vantaan kaupungin sivistystoimi.
– Ravintoarvot on laskettu tarkasti jokaiseen vegaaniruoka-annokseen, joten niistä ei tarvitse olla huolissaan, Myötämäki lupaa.
Vegaaninen vaihtoehto on tarjolla vain pääruokana. Aterian muista lisukkeista voi löytyä eläinperäisiä raaka-aineita, kuten maito, voi ja juusto. Salaattipöydästä löytyi tällä viikolla vegaanille sopivia vaihtoehtoja: kurkkua, persikkaa ja kaali-puolukkaraastetta. Vegaanista pääruokaa, kikherne-nuudelivuokaa valitsi moni lukiolainen.
– Tämä näyttää hyvältä! sanoi kakkosluokkalainen Viivi Turunen
Turusen kanssa lounasti niin ikään kakkosluokkalainen Emmi Saarela Vegaaniruoka oli lukiolaisten mieleen ja he toivoivat kokeilusta pysyvää. Nuoret naiset sanoivat valitsevansa koulussa usein kasvisruoan.
– Kasvisruoka on usein maukkaampaa, Saarela perustelee.
–Lisäksi kasvisruoka vähentää lihantuotantoa. Osa kavereista on vegaaneja ja on hyvä, että on vaihtoehtoja, Turunen sanoo.
Katso videolta mitä mieltä Tikkurilan lukiolaiset ovat kasvisruokapäivästä ja miltä maistuu vegaaniruoka. Haastattelussa Viivi Turunen, Emmi Saarela, Iida Sinisalo ja Ville Mäntyranta. Juttu jatkuu videon jälkeen!
Tikkurilan lukiossa tänä keväänä valkolakin saava Iida Sinisalo iloitsee vegaaniruoasta.
– Olen ollut kaksi vuotta vegaani ja joudun ottamaan usein eväät kouluun, koska kasvisruoka on harvoin valmistettu täysin ilman eläinperäisiä ruoka-aineita, Sinisalo kertoo.
Sinisalon kanssa lounastava niin ikään tänä keväänä kirjoittava Ville Mäntyranta valitsi myös vegaaniruoan. Useimmiten Mäntyrannan lautasella on lihaa, mutta hän sanoo opetelleensa ottamaan silloin tällöin myös kasvisruokaa.
– Miksi kasvisruoka ei voisi olla aina vegaanista? Kasvissyöjät voivat syödä sitä, mutta vegaanit eivät välttämättä voi syödä kasvisruokaa, Mäntyranta perustelee.
Myötäki ymmärtää Mäntyrannan toiveen.
–Tähän suuntaan ollaan menossa, se on väistämätöntä. Tällä hetkellä vegaaniruoka on kuitenkin osittain kustannuskysymys, Myötämäki sanoo.
– Esimerkiksi suositusten mukaiseen kouluateriaan kuuluu lasi rasvatonta maitoa, joten sitä ei vegaaniateriassa voi vain korvata vedellä. Soijajuoman tarjoaminen kuitenkin kaksinkertaistaisi ruokajuoman kustannukset, hän perustelee.