Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uudenlainen lounas sai lukiolaisilta kiitosta – "Miksei aina ole vegaaniruokaa?"

RUOKA Kouluissa tarjoillaan nyt kasvisruokapäivänä myös vegaanivaihtoehto.

Tikkurilan lukiossa kasviruokapäivä oli tällä viikolla erilainen. Kasvisruoan vaihtoehtona oli toinen ruoka, täysin vegaaninen vaihtoehto.

Lukiolaiset pääsevät nauttimaan vegaaniruoasta kasvisruokapäivänä kevätlukukauden loppuun. Kyseessä on Vantin ateriapalveluiden ja Vantaan kaupungin yhteistyössä toteuttama kokeilu.

–Vegaaniruokaa on toivottu paljon. Olemme valtakunnallisesti edelläkävijöitä, vielä kovin monessa koulussa ei ole vegaanivaihtoehtoa, kertoo Vantin ateriapalvelupäällikkö Marjukka Myötämäki

Kokeilu toteutetaan yläkouluissa ja yhteinäiskoulujen luokilla 5.–9. sekä toisen asteen oppilaitoksissa, joiden aterioista Vantti vastaa. Myötämäen mukaan ikärajan vegaaniruoalle määrittelee asiakas eli tässä tapauksessa Vantaan kaupungin sivistystoimi.

– Ravintoarvot on laskettu tarkasti jokaiseen vegaaniruoka-annokseen, joten niistä ei tarvitse olla huolissaan, Myötämäki lupaa.

Vegaaninen vaihtoehto on tarjolla vain pääruokana. Aterian muista lisukkeista voi löytyä eläinperäisiä raaka-aineita, kuten maito, voi ja juusto. Salaattipöydästä löytyi tällä viikolla vegaanille sopivia vaihtoehtoja: kurkkua, persikkaa ja kaali-puolukkaraastetta. Vegaanista pääruokaa, kikherne-nuudelivuokaa valitsi moni lukiolainen.

– Tämä näyttää hyvältä! sanoi kakkosluokkalainen Viivi Turunen

Turusen kanssa lounasti niin ikään kakkosluokkalainen Emmi Saarela Vegaaniruoka oli lukiolaisten mieleen ja he toivoivat kokeilusta pysyvää. Nuoret naiset sanoivat valitsevansa koulussa usein kasvisruoan.

– Kasvisruoka on usein maukkaampaa, Saarela perustelee.

–Lisäksi kasvisruoka vähentää lihantuotantoa. Osa kavereista on vegaaneja ja on hyvä, että on vaihtoehtoja, Turunen sanoo.

Katso videolta mitä mieltä Tikkurilan lukiolaiset ovat kasvisruokapäivästä ja miltä maistuu vegaaniruoka. Haastattelussa Viivi Turunen, Emmi Saarela, Iida Sinisalo ja Ville Mäntyranta. Juttu jatkuu videon jälkeen!