Ville Niinistön toiminta "äärirajoilla" – käännytyshuhut ruokkivat yhteenoton Helsingissä

Oppositiojohtaja Ville Niinistön (vihr.) kärjekäs kommentointi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden ihmisten palauttamisesta Afganistaniin edustaa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan "äärirajoilla" tehtävää politiikkaa.

Pääministeri kommentoi asiaa Ilta-Sanomien haastattelussa tiistaina

Niinistö väitti useaan otteeseen maanantai-iltana ja tiistaiaamuna, että Suomen viranomaiset olisivat pakkopalauttaneet Afganistaniin raskaana olevia naisia sekä alaikäisiä lapsia.

Niinistö myös kehotti Twitterissä kannattajiaan vastustamaan palautuksia.

Poliisin mukaan tilanne kärjistyi Helsingissä maanantai-iltana niin, että viranomaiset joutuivat käyttämään pakkokeinoja mielenosoittajia vastaan. Mielenosoittajia oli muun muassa Metsälän vastaanottokeskuksen luona ja illalla myös Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Sosiaaliseen mediaan ladatuilla videoilla näkyy, miten mielenosoittajat kävivät poliisin kimppuun javastustivat poliisia. Yhteenottotapahtui Pasilan poliisitalon luona.

Myös RKP:n Anna-Maja Henriksson ja Vasemmistoliiton Li Anderssonarvostelivat voimakkaasti palautuslentoja maanantai-iltana

Helsingin poliisi, sisäministeriö ja maahanmuuttovirasto Migri kiistivät tiistaina väitteet raskaana olevien tai alaikäisten lasten palauttamisesta

Henriksson ja Niinistö pyysivät pian tämän jälkeen kommenttejaan anteeksi. Niinistö myönsi levittäneensä väärää tietoa.

– Lapsia ei ilmeisesti lennolla, hyvä. Pyydän anteeksi väärää tietoa, Niinistö tviittasi.

Myöhemmin päivällä poliisi vahvisti Helsingin Uutisille, että kohulennolle oli tulossa afgaaniparheJoutsenon vastaanottokeskuksesta.

Perheen äiti on raskaana. Poliisi päätti kuitenkin lykätä käännytystä. Tarkkaasyytä lykkäykselle poliisi ei kerro julkisuuteen. Kyse voi olla terveydentilaan liittyvästä asiasta, poliisi sanoi.

Juha Sipilän mukaan maanantai-iltana uutisiin nousseet väitteet olivat ylisummaan hätkähdyttäviä. Pääministeri sanoi IS:lle, ettei itsekään hyväksyisi raskaana olevien naisten palautuksia.

Samalla Sipilä muistutti, että väärän tiedon levittäminen johtaa vihapuheiden kierteeseen.

– Meidän pitää olla äärimmäisen rauhallisia erityisesti tällaisissa aiheissa, jotka polarisoivat (ääripäistävät) yhteiskuntaa voimakkaalla tavalla. Toiset ovat koko maahanmuuttopolitiikkaa vastaan ja toiset ovat toisella äärilaidalla. Tästä saadaan helposti syntymään tällainen vihapuheiden kierre, Sipilä muotoili IS:lle.

IS:n toimittaja tenttasi Sipilältä, oliko maanantai-illan tapahtumissa kyse kuntavaaleihin liittyvästä politiikasta. Pääministeri ei vastannut kysymykseen, vaan kiersi sen.

Lue myös: Mielenosoittajat pyrkivät sisäministeriöön

Sisäministeriö tiedotti tiistaina, että maanantai-illan lento oli "täysin normaali palautuslento", joita on tehty viime ja tänä vuonna 36 kappaletta. Lennoista kolme on tehty Afganistaniin.

–Eilinen lento sujui hyvin ja rauhallisesti. Lennolla oli 10 palaavaa ihmistä. Kaikki palautettavat pääsivät hyvin kotimaahansa ja heidät otettiin siellä vastaan. Koneessa ei ollut alaikäisiä eikä poliisi tietojen mukaan raskaana olevia. Koneessa oli mukana lääkäri – jota ei tarvittu – sekä vähemmistövaltuutetun tarkkailija ja (EU:n rajavirasto) Frontexin tarkkailija.

Ministeriön mukaan kukaan palautettavista ei vaatinut suomalaisen avustajansa tai edustajansa tapaamista.

–Kabulissa palajia oli vastassa Suomen suurlähetystön edustaja sekä Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestön IOM:n edustaja.

Ministeriö muistutti, että Suomi palauttaa kotimaihinsa ihmisiä, jotka ovat hakeneet turvapaikkaa, mutta sen edellytykset eivät täyty.

–Ennen palautusta ihmisillä on ollut mahdollisuus hakea muutosta saamaansa päätökseen ja he ovat näin toimineet.

Ministeriö korosti, että Suomi oikeusvaltiona kunnioittaa ihmisoikeuksia, kansainvälisiä sopimuksia sekä EU-lainsäädäntöä. Suomen toiminta on linjassa myös muiden EU-maiden kanssa. Viime viikolla muun muassa Saksa on palauttanut ihmisiä Afganistaniin.

Suomesta ihmisiä voidaan palauttaa Kabuliin, jossa turvallisuustilanne on muuta Afganistania parempi, ministeriö perustelee ja viittaa tuomioistuinten vahvistamiin päätöksiin.

Ministeriön mukaan palautukset eivät edellytä palautussopimuksia, joiden olemassaolo kuitenkin helpottaa asiaa.

–Poliisi palautti viime vuonna kielteisen päätöksen saaneita yli 100 maahan. Toisiin maihin palautus onnistuu helpommin kuin toisiin. Palautussopimuksia Suomella on vain muutamien maiden kanssa.

Edit klo 14.55: Lisätty tieto afgaaniperheen käännytyksen lykkäämisestä.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut