Tiesitkö tämän kyykäärmeistä? Parittelua kestää kuukauden ajan ja vasta sitten koiras saa syödä

Kyitä voi nähdä nyt talvehtimispaikkojen lähellä. Mirja Hynninen

toimittaja

Luonnossa liikkuja on voinut törmätä talvikoloistaan maan pinnalle kangenneisiin kyykäärmeisiin Etelä-Suomessa jo jonkun aikaa. Kyyt ovat lämpöaallon takia liikkeellä jo tavanomaista aiemmin, toteaa biologi Jarmo Saarikivi Helsingin yliopistosta.

Luonto-Liiton kevätseurannassa ensimmäisiä havaintoja Vantaalta ja Espoosta tehtiin jo maaliskuun puolivälissä. Kevään ensimmäiset kyyt ovat koiraita, jotka kypsyttelevät auringon lämmössä sukusolujaan.

Koiraat tulevat maan pinnalle lämmittelemään pari viikko naaraita aiemmin.

–Onhan niitä jo liikkeellä. Kyyt tosin ovat tähän vuodenaikaan paikallaan talvehtimisalueella, ne eivät syö vaan paistattelevat ja lämmittelevät itsesä kevätkuntoon, Saarikivi kertoo.

Saarikivi toteaa, että kyitä voi nähdä kivikoissa ja metsän reunoissa missä ne ovat talvensa viettäneet ja päässeet maan alle.

Kyy tarvitsee talvihorrokseen jonkin kolon, joka on routarajan alla eli ainakin puolessa metrissä tai metrissä maan alla.

Nyt on mahdollisuus nähdä jopa useampia kyykäärmeitä kerrallaan. Etelärinteeet ovat keväällä mieleisiä.

Kyyt lämmittelevät, luovat nahkansa ja ovat sen jälkeen valmiita naaraiden tuloon. Paistattelun jälkeen koiraat siirtyvät perinteisille parittelupaikoille, joille voi kerääntyä kyitä laajemmaltakin alueelta.

Kyiden soidinkäyttäytymiseen kuuluu koiraiden painiminen keskenään. Yleensä suurin ja vahvin pääsee hedelmöittämään naaraat.

Kyitä Suomessa riittää, vaikka niiden elintila on kaventunut.

–Koko ajan kyyt vähenevät, sillä kyy karttaa kaikenlaista ihmistoimintaa, etsii rauhallisia paikkoja ja vaatii elinympäristöltään aika paljon. Sen elinympäristön pitäisi olla monimuotoista, jossa on talvehtimiskoloja, soiden laitamia ja metsän reunoja, Saarikivi huomauttaa.

Paritteluaika kestää vajaan kuukauden, minkä jälkeen koiraat siirtyvät kesänviettopaikoille, usein jollekin aukealle tai niitylle muutaman sadan metrin päähän.

Vasta tämän jälkeen koiraat alkavat syödä.

Kyyt

Kyyn tunnetuin tuntomerkki on selän sahateräkuvio. Jo nimi "kyy" juontaa juurensa vanhaan suomalaiseen sanaan "kyyttö", joka tarkoittaa raidallista eläintä.

Myös aivan mustia kyitä tavataan toisinaan.

Kyyn mieluisimpia olinpaikkoja ovat peltojen ja soiden reuna-alueet, kalliot ja avohakkuiden jälkeiset vesakot ja niityt.

Häirittynä kyy pyrkii ensisijassa pakenemaan. Vain viimeisessä hädässä tai täysin yllätettynä kyy puraisee myrkyllisesti.

Lähde: www.sammakkolampi.fi/lajit/kyy.html

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut