Ministeri Risikko paljastaa: "Näemme pian ajan, jolloin suomalaisten potilastiedot hakkeroidaan"

Jari Pietiläinen

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) on listannut tänään Suomen turvallisuusympäristön osalta kolme vakavinta uhkaa, joita varten viranomaisten tulee valmistautua erityisen huolella.

– Hybridiuhat ja kyberrikollisuus ovat aivan selkeästi todella vakavasti otettavia vaaroja, jotka kaiken aikaa muuttavat muotoaan. Ne tarkoittavat esimerkiksi sitä, että verkkorikolliset hakevat uusia toimintatapoja, Risikko myöntää.

– Näemme vielä ajan, jolloin esimerkiksi hybridiuhka kohdistuu esimerkiksi suomalaisten potilastietoihin – ja silloin totisesti ollaan kokonaan uuden tilanteen edessä.

Nettipetosten uhriksi joutuu yhä useampi suomalainen."

Risikon mukaan potilasturvallisuuden vaarantuminen tai pankkien ja vakuutusyhtiöiden tietokantoihin murtautuminen ovat uhkia, joita torjuakseen viranomaiset tekevät hartiavoimin töitä.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisipäällikkö Kari Rantala myöntää Risikon huolen todelliseksi.

– Hybridiuhat tarkoittavat tavalliselle kansalaiselle esimerkiksi sitä, että nettipetokset ovat yhä yleisempiä. Ostetaan netistä tavaroita, joita ei koskaan saada, vaan rahat häviävät huijarien taskuihin, Rantala muistuttaa.

Hän kertoo kuluneella viikolla selvitelleensä tapausta, jossa tehtiin 200 000 euron nettiostos, mutta tilattua tavaraa ei kuulunut – eikä rahoja ole saatu takaisin.

Vierastaistelijat houkuttelevat syrjäytyneitä suomalaisnuoria riveihinsä."

Laittoman maahantulon lisäksi myös nuorten syrjäytyminen on ministeri Risikon mukaan suomalaisten keskuudessa hiipivä uhka, jota vastaan valtiovalta haluaa taistella.

– Syrjäytyvät nuoret ovat mitä herkullisimpia houkuteltavia erilaisiin vierastaistelijoiden ryhmittymiin, joita maailmalla kyllä on riittämiin, Risikko muistuttaa.

Helsinki-Vantaan lentoasema on pääkaupunkiseudun turvallisuuden kannalta edelleen yksi keskeisimmistä kohteista. Poliisilla oli viime vuonna lentoasemalla peräti 8 000 poliisitehtävää eli reilut parikymmentä tehtävää joka päivä.

Lentoasemalla työskentelee nyt turvallisuuden parissa noin 800 ammattilaista, ja määrää lisätään lähivuosina merkittävästi.

– Turvallisuushenkilöstön määrä on sidoksissa Helsinki-Vantaan kautta kulkevien lentomatkustajien määrään. Pelkästään vuoteen 2022 mennessä turvallisuushenkilökunnan määrä nostetaan noin 80 työntekijällä, kertoo Finavian riskienhallintajohtaja Juha-Pekka Pystynen

Ministeri Paula Risikko ja muut sisäisestä turvallisuudesta vastaavat toimijat kertoivat näkemyksistään tänään Helsinki-Vantaan lentoasemalla järjestetyssä taustatilaisuudessa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut