Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Tikkurilan kirkon lähtölaskenta alkoi – "Säilymisen edellytykset ovat heikot"

Tikkurilan sisäilmaongelmien riivaama ja siksi käyttökieltoon määrätty kirkko on haluttu purkaa jo pitkään. Purkamista ja uuden kirkon rakentamista kannattavat niin kiinteistön omistaja Vantaan seurakuntayhtymä kuin Tikkurilan kirkkokorttelin uudistamista valmisteleva kaupunkisuunnittelulautakunta.

Kaupungintalon kanssa Tikkurilan harvoihin 1950-luvun rakennuksiin kuuluvaa, suojeltua kirkkoa ei kuitenkaan pureta ilman perusteellisia selvityksiä. Niissä on selvitetty muun muassa se, onko kirkko mahdollista kunnostaa niin, että sen rakennushistorialliset arvot säilyvät.

Lausunnot pyydetään Vantaan kaupunginmuseolta ja Uudenmaan ely-keskukselta.

–Annamme lausunnon sen mukaan, mitä selvityksissä tulee esille, muotoilee kaupunginmuseon rakennustutkija Anne Vuojolainen

Ylitarkastaja Henrik Wager sanoo, että ely-keskuksessa tehdään kokonaisarvio saadun aineiston ja selvityksen jälkeen. Lausunto perustuu muun muassa kulttuurihistoriallisiin ja terveydellisiin seikkoihin. Wager myöntää, että kirkon säilymisen edellytykset ovat heikot.

–Huonolta näyttää.

Kirkon purkamisesta päättää viime kädessä kaupunginvaltuusto kaavamuutoksen hyväksymisen yhteydessä. Ely-keskuksella on mahdollisuus tehdä päätöksestä valitus hallinto-oikeuteen. Se on Wagerin mukaan harvinaista, valituskynnys on korkealla.

–Silloin pitäisi olla jotain lainvastaista.

Asemakaavan muutosluonnos on tulossa nähtäville huhtikuun alussa.

Seurakuntayhtymän omistamalle alueelle Asematien, Unikkotien, Vehkapolun ja Kielotien rajaamaan kortteliin on suunniteltu uusi kirkko, liike- ja toimistotilaa sekä noin 450 asuntoa.

Uusi kirkko on tulossa Vehkapolun kävelykadun pohjoispäähän, vastapäätä uutta toria. Korttelista puretaan pois pankin tilat, seurakuntayhtymän toimistorakennus ja Bethanian toimistotalo.