Yli kaksi kolmasosaa putkiremonteista aloitetaan vasta, kun putkistoa on jouduttu paikkaamaan, paljastaa Isännöintiliiton Putkiremonttibarometri 2017.
Odottaminen on kuitenkin harvoin taloudellisesti järkevää, sillä putkiremonttien hinnat tuskin kääntyvät laskuun.
Asuinrakennuksista 40 prosenttia on tulossa korjausikään kymmenen vuoden sisään, joten remonttikohteita riittää.
Putkiremonttien hintataso ei ole viime aikoina juuri noussut, vaikka näin pelättiin.
–Markkinat eivät ole vielä ylikuumentuneet putkiremonttien lisääntymisestä huolimatta. Vaikka hintakehitys on ollut maltillista, taloyhtiöissä selvästi odotetaan, mitä kehitystä putkiremonttien haitta-ajoissa ja menetelmissä tapahtuu, Isännöintiliiton tutkimuksen ja kehityksen asiantuntija Pekka Harjunkoski sanoo.
Putkiremontti on aina mahdollisuus kohentaa asumisen viihtyvyyttä ja omaisuuden arvoa, joten sitä ei isännöinnin ammattilaisten mielestä kannata viivästyttää.
–Isännöitsijä on yleensä se, joka ymmärtää aloittaa keskustelun putkiremontin tarpeesta. Taloyhtiölle putkiremontti on pitkä prosessi, jossa isännöitsijä huolehtii suunnittelijoiden, valvojien ja urakoitsijoiden kanssa, että tulos on taloyhtiön edun mukainen, Harjunkoski toteaa.
Keskimäärin putkiremontti maksaa noin 600 euroa neliötä kohden, mutta hintavaihtelu on suurta.
Kustannuksiin vaikuttavat rakennuksen ikä, koko ja tyyppi sekä rakennustöiden laajuus eli korjataanko muun muassa kylpyhuoneet tai tehdäänkö samalla muita remontteja.
–Jos osakkaat ovat valmiita panostamaan esimerkiksi kylpyhuoneiden materiaaleihin ja varustetasoon, remontin kustannukset nousevat merkittävästi, Harjunkoski huomauttaa.