Lentolakko toteutumassa perjantaina – lentoliikenteen työriitaan ei saatu sopua

Kuvituskuva. Arkisto / Jussi Vehkasalo

Riikka Jokinen

Ilmailualan Unioni (IAU) hylkäsi valtakunnansovittelija Minna Helteen sovintoehdotuksen, jolla yritettiin löytää ratkaisu lentoliikenteen palveluja koskevaan työriitaan.

Airpro Oy sekä sitä edustava Palvelualojen työnantajat Palta sen sijaan olisivat hyväksyneet ehdotuksen.

Sovintoehdotuksen hylkääminen tarkoittaa sitä, että lentoliikenteeseen vaikuttavat työnseisaukset jatkuvat.

Seuraava työnseisaus haittaa lentoliikenteen palveluja todennäköisesti ensi perjantaina kello 15–19. Finavian mukaan tarkempaa tietoa on saatavilla torstaina. Viime perjantaina esimerkiksi Finnair joutui perumaan lakon takia lähes sata lentoa.

Myös ensi viikolle on tiedossa työnseisauksia ajalle 22.– 24.3., ellei sopua synny sitä ennen.

Valtakunnansovittelija Helle pitääsovintoehdotuksen kaatumista valitettavana.

–Neuvottelutilanne osapuolten välillä on ollut pitkään lukossa ja näkemykset erittäin kaukana toisistaan. Näköpiirissä ei tällä hetkellä ole, että tilanteeseen olisi tulossa muutosta nopealla aikataululla, Helle arvioi.

Sovitteluprosessia jatketaan, mutta uusia sovittelutapaamisia osapuolten kanssa ei ole vielä toistaiseksi lyöty lukkoon.

–Sovittelun jatkamiselle ei juuri nyt ole edellytyksiä. Sovittelupöytään palataan kuitenkin heti, jos tilanne muuttuu. Tavoitteena on edelleen, että riita pystyttäisiin ratkaisemaan mahdollisimman pian, sillä lentoliikenteen lakonuhat aiheuttavat ulkopuolisille vakavaa haittaa ja vahinkoa, Helle toteaa.

Sovittelun tavoitteena on johtaa riidan osapuolet sovintoon lähinnä heidän omien ehdotustensa perusteella. Sovittelija voi tarvittaessa ehdottaa kohtuullisia ja tarkoituksenmukaisia myönnytyksiä, mutta osapuolet päättävät itse niiden hyväksymisestä.

–Annetun sovintoehdotuksen tavoitteena oli löytää esillä olleista aineksista pitkään jatkuneeseen kiistaan ratkaisu, joka olisi kohtuullinen molempien osapuolten kannalta. Sen pohjalta ei sopua synny, joten nyt on taas vakavan miettimisen paikka, Helle sanoo.

Airpro Oy:tä koskevan riidan ytimessä onse, mitä ja kenen sopimaa työehtosopimusta Airpro Oy:n maapalveluissa noudatetaan, yrityskohtaista työehtosopimusta kuten tähänkin saakka vai IAU:n vaatimuksen mukaisesti lentoliikenteen palveluja koskevaa sopimusta.

Airpro Oy:ssä noudatetaan tällä hetkellä yrityskohtaista työehtosopimusta, josta on sovittu Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n ja Palkansaajajärjestö Pardian kanssa.Myös Ammattiliitto Pro yhtyi työehtosopimukseenvaltakunnansovittelijan sovintoehdotuksen pohjalta.

–Sovintoehdotuksessa pääkiista olisi ratkaistu osapuolten kesken neuvottelemalla 1.2.2018 mennessä. Mikäli neuvotteluissa ei olisi saavutettu ratkaisua, olisi osa Airpro Oy:n maapalveluista joka tapauksessa siirtynyt 1.2.2018 lukien lentoliikenteen palveluja koskevan sopimuksen piiriin, Helle kertoo.

Aiheeseen liittyvää

  1. Finnairin lentoihin luvassa täyskaaos perjantaina – "Emme ole edes osapuolena kiistassa"
    9.3.2017 14:00

Kommentoi

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Tuukka Saimén

Piilopuoluetuki vs terveydenhuolto

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut