Vaalikone: Yksityisautoilua ei haluta rajoittaa Vantaalla – "Monelle auto on välttämätön"

VAALIKONE Yksityisautoilua voi hillitä joukkoliikennettä kehittämällä.

Kivistössä pysäköinti on keskitetty pysäköintitaloihin. Armi Suojanen

Mia Lindström

Liki 60 prosenttia Vantaan Sanomien vaalikoneeseen vastanneista kuntavaaliehdokkaista on sitä mieltä, että Vantaan ei tule rajoittaa yksityisautoilua esimerkiksi pysäköintiä rajoittamalla.

Vantaan Sanomien vaalikoneeseen on vastannut tähän mennessä 427 kuntavaaliehdokasta.

Vaalikoneessa ehdokkaat saivat ottaa kantaa väittämään: Vantaan ei tule rajoittaa yksityisautoilua pysäköintiä rajoittamalla tai kaavoittamalla uusille asuinalueille nykyistä vähemmän autopaikkoja

Jokseenkin tai täysin samaa mieltä asiasta oli 58 prosenttia vastaajista. Näistä kokoomuksen ehdokkaita oli 52 vastaajaa, SDP:n 45 ja perussuomalaisten 40.

Monilla ihmisillä auto on jokapäiväisessä elämässä välttämätön."

Keskustelu pysäköintipaikkojen riittävästä määrästä on käynyt kuumana muun muassa Kivistössä. Alueelle on rakennettu viime vuosina paljon, mutta kadunvarsipaikkoja pysäköintiin on niukasti. Asukaspysäköinti on keskittynyt Ruusuparkkiin ja Rubiiniparkkiin, joiden pysäköintitaloista voi ostaa tai vuokrata parkkipaikan. Oman haasteensa päivittäiseen asiointiin tuo vielä aluepysäköintikielto.

Kivistön pysäköintiongelmiin ottaa kantaa kokoomuksen Kari Ristivehmas:

–Jos uusille asuinalueille kaavoitetaan nykyistä vähemmän autopaikkoja, siirtyvät ongelmat katujen varsille. Tästä esimerkkinä on Kivistön uusi alue, missä kärsitään jatkuvasta autopaikkojen vähäisyydestä. Lisäksi sinne on laitettu pysäköintirajoituksia, jotka haittaavat yritystoimintaa.

Perussuomalaisten Kai-Ari Lundellin mielestä paras tapa rajoittaa yksityisautoilua on kehittää joukkoliikennettä.

–Tietenkin, jos talo rakennetaan, tilaa on löydyttävä myös asukkaiden autoille, hän kommentoi.

Pysäköinnin rajoittamista vastaan on myös Irja Ansalehto-Salmi (kesk.):

–Pääsääntöisesti pysäköintiä ei tule rajoittaa, koska useimmilla alueilla ja monilla ihmisillä auto on jokapäiväisessä elämässä välttämätön. Pidän kuitenkin mahdollisena, että lähinnä rautatieasemien välittömässä läheisyydessä uusissa taloissa on vähemmän autopaikkoja. Asukkaiden on se muuttaessaan tiedettävä ja hyväksyttävä.

Eri mieltä tai jokseenkin eri mieltä väittämästä on 38 prosenttia kysymykseen vastanneista. Vihreistä 44 vastaajaa, vasemmistosta 36, SDP:n ehdokkaista 31 ovat asiasta eri mieltä tai jokseenkin eri mieltä.

–Kaikkien kehittyvien kaupunkien pitää jollain tavoin rajoittaa yksityisautoiluja, eikä vähiten ympäristösyiden takia, Antero Eerola (vas.) sanoo.

Vihreiden Tiina Nylen antaisi tilaa sähköautoille.

–Haluaisin kehittää Vantaasta kaupungin, jossa liikutaan jalan, pyörällä, julkisilla liikennevälineillä ja sähköautoilla. Tulevaisuuden Vantaalla ei tarvitsisi varata jokaiselle asunnolle autopaikkaa. Sen sijaan haluaisin käyttää sen tilan sähköautopaikkoihin ja niiden latauspisteisiin.

Anniina Kostilainen (vihr.) mielestä pelkät rajoitukset eivät toimi.

–Yksityisautoilua tulee hillitä, mutta ei pelkästään rajoitusten kautta vaan joukkoliikenteen houkuttelevuutta lisäämällä. Asemien välittömässä läheisyydessä ja asutuskeskusten ydinkeskustoissa on perusteltu rakentaa autopaikattomia taloja, hän perustelee.

Vaalikone on nyt auki

Vantaan Sanomien vaalikoneen löydät osoitteesta www.vantaansanomat.fi/vaalikone

Tähän mennessä koneeseen on vastannut 427 ehdokasta.

Vaalikoneessa voit verrata omaa näkemystäsi ehdokkaiden mielipiteisiin. Väittämiä on 20.

Ehdokkaat ja äänestäjät pääsevät kertomaan mielipiteensä esimerkiksi siitä, pitääkö uuden valtuuston korottaa veroprosenttia, jotta homekoulut ja -päiväkodit saadaan korjattua.

Vaalikonetta voi käyttää tietokoneella, matkapuhelimella tai tabletilla.

Aiheeseen liittyvää

  1. Murskaenemmistö kuntavaaliehdokkaista haluaa päättäjät tarkempaan syyniin – ”Tätä tuskin vastustaa kukaan, jolla on puhtaat jauhot pussissa”
    11.3.2017 8:10

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut