Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalle suunniteltu 11 meluestettä, rakennettu 0 – "Onhan tämä kiusallista"

KAUPUNKI Meluntorjuntaa on varaa suunnitella, mutta ei toteuttaa.

Vantaan kaupunki teki vuonna 2013 meluntorjuntasuunnitelman, joka ulottuu kuluvan vuoden 2017 loppuun. Suunnitelmaan on kirjattu 11 meluesteen rakentaminen. Meluesteistä ei ole vielä toteutettu yhtäkään, eikä niiden toteuttamiseen ei ole varattu latin latia myöskään tälle vuodelle.

Miksi suunnitelmia tehdään ja niistä maksetaan, jos niitä ei toteuteta?

– Onhan se kiusallista, mutta valitettavasti talousarviotaistelussa meluntorjunnalle on jäänyt mopen osa. Mielestäni on kuitenkin hyvä, että asiaa on selvitetty. Se on parempi kuin että meluntorjunta olisi unohdettu kokonaan, vastaa Vantaan maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimialan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä

Penttilä myöntää, että Vantaan pitäisi ryhdistäytyä meluntorjunnassa.

– Selvä puute meillä tuossa on.

Suunnitelmassa todetaan, että ”tutkituista yhdestätoista katujen meluestekohteesta rakennetaan vuoden 2017 loppuun mennessä 2–5 kohdetta”. Kustannuksiksi lasketaan 200 000 euroa–1,9 milj. euroa per vuosi.

Suunnitelman mukaan vähiten kustannuksia suojattua asukasta kohden koituisi meluesteen rakentamisesta Martinlaaksontielle välille Sinikuja-Hämeenlinnanväylä, eniten Tikkurilantien meluesteestä välillä Liljatie-Keltamotie. Suunnitelmassa ovat meluesteet myös Viertolan koulun ja Ristipuron päiväkodin suojaamiseksi.

Vaikka meluesteiden rakentaminen ei ole edennyt, suunnittelu jatkuu. Ympäristökeskuksen johtava ympäristötarkastaja Saara Juopperi kertoo, että tällä hetkellä tehdään uutta meluselvitystä ja sen perusteella tehdään uusi suunnitelma.

– Edellisen kierroksen toteuttamatta jääneet kohteet arvioidaan siinä uudelleen.

Tammistonkujalla asuvaAki Roivanenei ole kuullut, että hänen kotinsa lähelle on suunniteltu meluestettä. Valimotien melueste tulisi muutaman kymmenen metrin päähän Roivasen kivitalosta.

–Valimotieltä kuuluva melu ei niinkään häiritse, mutta Tuusulanväylän äänet kuuluvat ja häiritsevät, kertoo Roivanen.

Myöskään Tikkurilantien varrella asuvaKari Veistiläei ole kuullut meluestesuunnitelmista. Jo viisi vuotta sitten laaditussa suunnitelmassa kaavailtu melueste tulisi vain muutaman metrin päähän Veistilän kodista.

– Erityisesti raskaamman liikenteen äänet kuuluvat meille sisälle. Tosin niihin tottuu.