Lakkopäivä sujuu rauhallisesti lentokentällä: "Ihmiset tulleet aikaisemmin" – Uusi lakko uhkaa maanantaina

Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo/Arkisto

Marika Lumme

Lentoliikennealan henkilöstön viiden tunnin työnseisauksen ensimmäiset tunnit ovat sujuneet Helsinki-Vantaan lentoasemalla rauhallisesti. Työnseisaus alkoi perjantaina kello 14.

–Hyvin rauhallisesti on sujunut, normaalin perjantain tapaan. Ihmiset ovat huomioineet tilanteen ja tulleet aikaisemmin lentoasemalle, kertoo apulaisjohtaja Heikki Koski Finaviasta.

Perjantai on Kosken mukaan yksi ruuhkaisimmista päivistä. Pahin ruuhka osuu iltapäivään kello 15–16 välille, koska lentokoneita lähtee viiden kuuden aikaan runsaasti. Koski arvioi, että tilanne pysyy rauhallisena ja normalisoituu kun työnseisaus päättyy kello 19.

Perjantain lakko vaikuttaa muun muassa turvatarkastukseen ja maanhuoltoon, erityisesti Norwegianin lennoilla. Kosken mukaan Airpro pyrkii hoitamaan tehtävät esimiesvoimin.

Uusi lakko uhkaa myös maanantaina. Valtakunnansovittelija toimiston mukaan maanantain työnseisaus on todennäköinen. Työriidan seuraava sovittelutapaaminen on sovittu tiistaille 7. maaliskuuta.

Mikäli sopua ei saada, uusi työnseisaus alkaa varhain maanantaina kello 03 ja kestäisi kello 9 aamulla. Kosken mukaan maanantai ja erityisesti aamupäivä on toinen viikon vilkkaimmista päivistä Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Maanantaina lakon ja tukilakkojen vaikutukset olisivat laajemmat kuin perjantaina ja kohdistuisi useimpien lentoyhtiöiden ja lentoasemien liikenteeseen. Kosken mukaan vielä on liian aikaista sanoa millaiset ovat mahdollisen lakon vaikutukset.

IAU ilmoitti torstaina, että maanantain työnseisaukseen liittyy myös tukilakko. Sen piirissä ovat HUB logistics Aviation Oy, LSG Sky Chefs Finland Oy, Aviator Finland Oy, Swissport Finland Oy ja RTG Ground Handling Oy.

Lakossa on kyse Airpron työtekijöiden palkoista ja työehdoista. Vastapuolina ovat Ilmailualan Unioni IAU ja työnantajaa edustava Palta.

Mikäli lakkoon ei saada alkuviikosta ratkaisua, lakon uhka on myös 10. ja 14. maaliskuuta.

Helsinki-Vantaan lentoaseman läpi kulkee keskimäärin 50 000 ihmistä päivittäin.

Aiheeseen liittyvää

  1. Palta: Lentolakon toteutuminen näyttää vääjäämättömältä – tukilakko uhkaa ensi viikolla
    2.3.2017 19:13

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut