Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuntomessut järjestetään todennäköisesti elokuussa – tapahtuman siirto vuodelle 2021 ei ole vaihtoehto

Asuminen: Työt etenevät alueella.

Valtioneuvoston antama yleisötapahtumia koskeva ohjeistus on siirtämässä ensi kesän asuntomessut Tuusulassa noin kuukaudella eteenpäin.

– Olimme jo ennakoineet koronatilanteen vaikutuksia tulevan kesän yleisötapahtumiin, ja siksi aloittaneet Tuusulan asuntomessujen siirron valmistelun, kertoo Tuusulan asuntomessujen projektipäällikkö Riikka Uusikulku.

Siirtoa valmistellaan niin, että asuntomessut järjestettäisiin 3.–30. elokuuta 2020.

– Samalla huomioimme sen, että valtioneuvosto tulee tekemään uuden arvioinnin yli 500 hengen yleisötilaisuuksista kesäkuun alussa.

Jos messuja ei pystytä toteuttamaan elokuussakaan, mietitään pienimuotoisempaa, uudenlaista yleisötapahtumaa myöhemmälle syksyyn

Hallitus linjasi keskiviikkona, ettei suuria, yli 500 hengen yleisötapahtumia voida järjestää ennen elokuuta. Alun perin asuntomessut oli tarkoitus järjestää Tuusulan Rykmentinpuistossa 10.7.–9.8.

Tahtotila on erittäin vahva messujen järjestämisen puolesta.

Asuntomessualueen tulevien asukkaiden kanssa tehtyihin sopimuksiin muuttopäiväksi on kirjattu 12. elokuuta. Asuntomessujen toimitusjohtajan Anna Tapion mukaan asukkaiden muuttopäivä siirtyy muutamalla viikolla, mikäli messut järjestetään elokuussa.

Moni talotehdas on myös lähtenyt rakentamaan taloja ilman asukkaita luottaen siihen, että kauppa käy messujen aikana.

– Tahtotila on erittäin vahva messujen järjestämisen puolesta. Tämä on kuitenkin ollut viisi vuotta kestävä projekti, jonka on tarkoitus myös juhlistaa messujen 50-vuotista taivalta, Tapio sanoo.

Tuusulan pormestari Arto Lindberg korostaa, että 15 000 asukkaan alue tulee rakentumaan Tuusulan Rykmentinpuistoon joka tapauksessa.

– Tuollahan se rakentuu hurjaa vauhtia.

Vallitsevalla koronatilanteella on ollut tähän mennessä vain vähän vaikutuksia messualueen rakentumiseen.

– Esimerkiksi tavarantoimitusvaikeuksia Etelä-Euroopasta on ollut jonkin verran, mutta itse rakentaminen on sujunut yllättävän hyvin ottaen huomioon, että valtion rajojen sulkeuduttua alueella on ollut paljon esimerkiksi virolaista työvoimaa, jonka jäämistä Suomeen töihin jännitettiin, Uusikulku kertoo.

Asuntomessuorganisaatio tiedusteli messurakentajilta aikaisemmin keväällä, mikä vallitsevassa koronatilanteessa huolettaa heitä eniten.

– Saaduissa vastauksissa meitä ilahdutti etenkin se, että hankkeessa halutaan olla edelleen, kertoo Anna Tapio.

Täysin virtuaalisen tapahtuman pystyttäminen jo ensi kesäksi olisi Tapion mukaan tällä aikataululla kuitenkin mahdotonta.

– Virtuaalikierroksia olemme messuasunnoissa tehneet kyllä aikaisempinakin vuosina ja niihin on myös myyty lippuja verkossa.

Asuntomessujen siirtäminenkään vuodelle 2021 ei tule kyseeseen.

– Vuoden 2021 asuntomessut järjestetään Lohjalla. Tuolloin Tuusulan kaikissa kodeissa asuu jo ihmisiä, joten messujen siirtäminen vuodella eteenpäin ei ole verrattavissa esimerkiksi olympialaisten siirtämiseen, Tapio huomauttaa.

Jos Tuusulan asuntomessut jouduttaisiin perumaan, se olisi ensimmäinen kerta koko asuntomessujen 50-vuotisen historian aikana.