Kohun silmään joutunut Huoltovarmuuskeskus perusti uuden hankintayksikön

Kohukauppojen kautta Suomeen saapuneet hengityssuojaimet eivät täyttäneet vaadittuja kriteerejä. Kuvituskuva, kuvan hengityssuojain ei liity tapaukseen. Arkisto / Katja Luoma
Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Epäonnisten hengityssuojainkauppojen vuoksi kohun keskelle joutunut Huoltovarmuuskeskus (HVK) tiedottaa perustaneensa uuden suojavarusteiden hankintayksikön, jota johtaa oikeustieteen kandidaatti Rain Mutka. Kyseisen yksikön tärkein tavoite on varmistaa, että HVK suoriutuu suojainvarusteiden hankintatehtävistä koronapandemian aiheuttaman poikkeuksellisen tilanteen aikana. Yksikön tehtävänä on myös muodostaa ja päivittää suojainhankintojen kansallista tilannekuvaa.

Kohukauppoihin liittyvinä viimeisinä käänteinä Espoossa tehtiin 23. huhtikuuta jo toisen henkilön pidätys, skandaalin keskiössä ollut Onni Sarmaste pidätettiin 22. huhtikuuta niin ikään Espoossa. Keskusrikospoliisin tiedotteen mukaan poliisi takavarikoi tapaukseen liittyen yhteensä noin 2,7 miljoonan euron arvosta varoja, jotka jäädytettiin Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) suojainkauppojen yhteydessä huhtikuun alkupuolella. Jäädytettyjen varojen lisäksi poliisi takavarikoi rikoksesta epäillyltä kaksi arvoautoa.

HVK:n tiedotteen mukaan aiemmin julkaistusta selvityksestä käy ilmi, että HVK:lla ei ole ollut operatiivisia edellytyksiä toimeenpanna sosiaali- ja terveysministeriön HVK:lle asettamia hankintatehtäviä, jotka eivät kuulu HVK:n normaaliin toimenkuvaan. Selvityksen jälkeen HVK:n hallitus edellytti korjaavia toimenpiteitä HVK:n luottamuksen palauttamiseksi ja toimintakyvyn turvaamiseksi. Suojainvarusteiden hankintayksikön perustamisen tavoitteena on varmistaa, että HVK pystyy hoitamaan poikkeuksellisen tehtävänsä ja vastaamaan sosiaali- ja terveysministeriön hankintapyyntöihin.

Uusi suojainvarusteiden hankintayksikkö muodostuu kahdesta tiimistä: tilannekuva- ja hankintatiimistä. Tilannekuvatiimin tehtävänä on luoda läpinäkyvyyttä kriittisten suojavälineiden varasto- ja toimitustilanteeseen sekä kulutusennusteisiin ja raportoida tilanteesta tärkeimmille sidosryhmille, kerrotaan tiedotteessa.

Hankintatiimin tehtäviin kuuluu suojavälinehankintojen turvaaminen Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon tarpeisiin koronatilanteessa. Tiimi tekee laatustandardit täyttäviä suojavälinehankintoja ja tarjoaa tilannekuvatiimille ajantasaisen näkymän sekä ulkomaisista hankinnoista että kotimaisesta valmistuksesta. Hankintatiimi tarkistaa olemassa olevan tilauskannan HVK:n tarkennetun hankintaohjeen mukaisesti ja ryhtyy toimenpiteisiin havaittujen poikkeamien korjaamiseksi. Lisäksi tiimi päivittää arvion maahan tulossa olevaista suojavälineistä tilauskannan huolellisen läpikäynnin jälkeen, sanotaan tiedotteessa.

Lue myös: Kaikki kohutut hengityssuojaimet käyttökelvottomia, arvelee huoltovarmuuspomo Ylelle

Kommentoi

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut