Kun VAV purkaa huonokuntoisia talojaan kaupunginosien kehittämiseksi, irtisanottaville tarjotaan toista asuntoa – "Kyllä asunto yleensä löytyy" 

Mikkolan Marsinkujalla VAV purki ensimmäiset vuokratalot. Uusissa taloissa on asuttu vuodesta 2017. VAV Asunnoilla on yhteensä 11 000 asuntoa. Kiinteistökannan keski-ikä on 26 vuotta. Armi Suojanen
Armi Suojanen

Armi Suojanen

Vantaan kaupungin omistama VAV-konserni on purkanut viime vuosina yhteensä yhdeksän vuokrataloaan. Asuntoja niissä on ollut 179.

Lisää purkuja on tiedossa lähivuosina.

VAV:n toimitusjohtaja Teija Ojankoski sanoo, että jokaiselle asiansa hoitaneelle asukkaalle tarjotaan aina korvaavaa asuntoa. Ja koska asukas menettää kotinsa VAV:sta johtuvasta syystä, hän pääsee asuntojonossa "ohituskaistalle".

Ohituskaistalla saa erityistä palvelua, kuten oman puhelinlinjan asioiden hoitamiseen.

– Tarjoamme irtisanottaville heidän hakutoiveidensa mukaista asuntoa, Ojankoski jatkaa.

VAV:n asunnoista 80–100 vapautuu joka kuukausi ja kun asunnon irtisanomisaika on puoli vuotta, sinä aikana vapautuu 550–600 asuntoa.

– Kyllä asunto yleensä löytyy. 

Ojankosken mukaan valtaosa jatkaa VAV:lla asumista.

– 5–15 prosenttia muuttaa muualle, ostaa oman asunnon tai siirtyy toiselle vuokranantajalle.

Muutto on iso asia ja VAV tiedottaa tulevasta purkamisesta heti, kun se jättää kaupungille hakemuksen asemakaavanmuutoksesta. Silloin lähtöön on yleensä aikaa pari vuotta. Sen jälkeen kerrotaan väliaikatietoja asian edistymisestä.

– Kun kaava on vahvistettu tai purkulupa saatu, asukkaille pidetään tiedotustilaisuus ja kerrotaan purkuajankohta.

Asukkaille ei kuitenkaan voida luvata, että he pääsevät myöhemmin asumaan tilalle rakennettuihin taloihin.

VAV purki ensimmäiset asuinkerrostalot Mikkolan Marsinkujalta 2015. Asuntoja neljässä talossa oli 105, ne oli rakennettu 1974–76. Talot olivat teknisen ikänsä loppupäässä eivätkä isot huoneistot enää vastanneet nykytarvetta.

Tilalle rakennettiin 147 vuokra-asuntoa ja kun rakennusoikeutta kaavoitettiin lisää, samalle tontille saatiin vielä 33 asumisoikeusasunnon talo.

– Asuntoja tuli lisää, asumismuodot monipuolistuivat ja kaupunkikuvallisestikin se oli myönteinen muutos, Ojankoski luettelee.

Mikkola on malliesimerkki VAV:n purkuperiaatteista.

– Kyse ei ole vain yksittäisten talojen purkamisesta, vaan kaupungin halusta kehittää kaupunginosia.

Myös Tikkurilassa Veturikujalla VAV ja kaupunki tutkivat aluetta yhdessä. Rakennuksia purettiin ja syntyi 120 asuntoa 37 tilalle sekä uusi päiväkoti. Lisäksi Orvokkirinteeltä purettiin 37 asunnon talo ja uusi rakennus tuplasi asuntojen määrän.

VAV:n tulevia purkukohteita ovat Luhtimäki Varistossa, Hakopolku Havukoskella ja Kivikirveenkuja Myyrmäessä. Luhtimäessä alkaa purkaminen syksyllä, mutta Havukosken ja Myyrmäen purkamisesta ei ole vielä tietoa.

Tulevissa purkukohteissa on yhteensä lähes 300 asuntoa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut