Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Suunnistustaitoja voi verestää ja treenata omatoimirasteilla – rastiratoja löytyy eri puolilta Vantaata ja karttoja voi tulostaa netistä

Suunnistusseurat pitävät harrastajistaan kiinni tarjoamalla toimintaa koronaviruspandemiasta huolimatta.

Vantaalainen suunnistusseura Pihkaniskat mahdollistaa nyt monien muiden seurojen tavoin kuntosuunnistusharrastuksen jatkumisen.

Normaalisti Pihkaniskat yhdessä Rasti-Jyryn ja Keimolan Kaiun kanssa vastaa Aluerastien sekä Rasti-Jyryn ja Espoon Akilleksen kanssa Korttelirastien järjestelyistä.

Pääsiäisenä Pihkaniskat julkaisi ensimmäiset Omatoimi-Aluerasti-kartat nettisivuillaan, mistä jokainen voi veloituksetta tulostaa kartan itselleen. Jos ei ole mahdollisuutta kartan tulostamiseen, voi ottaa yhteyttä sähköpostiosoitteeseen viestinta@pihkaniskat.fi.

Seura korostaa, että omatoimirasteillakin on syytä välttää lähikontakteja ja muutenkin noudattaa koronaviruspandemiaan liittyviä ohjeita.

– Omatoimimahdollisuutta on jo käytetty varsin paljon, ja palaute on ollut myönteistä, kertoo Pihkaniskojen kuntosuunnistusvastaava Tuula Ahokainen.

– Tarkoista lukumääristä ei ole tietoa, kun jokainen hoitaa asian omalla tavallaan ympäri Vantaata.

Suunnistuksen voi hyvin aloittaa jo alakouluikäisenä.

Omatoimirastiratoja on muun muassa Vierumäellä, Myyrmäessä, Ylästössä ja Länsimäessä. Rasteilla ei ole perinteisiä rastilippuja vaan siniset tai keltaiset kreppinauhat.

– Omatoimirasteilla perusajatus on normaalien Aluerastien tapaan, että lyhyet radat ovat helpompia ja pidemmillä vaikeustaso nousee, Ahokainen selvittää.

– Jokainen tietysti määrittää vaikeustason omien taitojensa perusteella.

Oma nuorisotoiminta jatkuu Pihkaniskoissa koronaohjeiden ja -suositusten puitteissa. Toukokuussa seuran oli määrä pitää suunnistuskurssi aikuisille, mutta sekin on tietysti jouduttu perumaan.

Koulu- tai armeija-ajoilta kenties peräisin olevia suunnistuksen perustaitojaan voi jokainen kuitenkin päivittää esimerkiksi Suomen Suunnistusliiton nettisivuilta osoitteesta suunnistusliitto.fi/harraste/.

– Tavoitteena on järjestää tuo kurssi elo–syyskuulla, jos suinkin mahdollista, Tuula Ahokainen sanoo.

Pihkaniskojen nuorisovastaava Lotta Oinonen ja valmennustoiminnasta seurassa vastaava Heikki Väänänen käyvät normaaliaikaan aktiivisesti suunnistuskilpailuissa. Nyt pitää tyytyä kreppirasteihin. Myös Väänäsen pojat Lauri, 10, ja Mikko, 9, ovat hyvin lajissa sisällä.

– He ovat jo muutaman vuoden käyneet rasteilla, Heikki Väänänen kertoo.

– Suunnistuksen voi hyvin aloittaa jo alakouluikäisenä. Sitä nuoremmilla ei mielenkiinto välttämättä vielä riitä kartanlukuun. Mutta jo siinä vaiheessa voi lajiin ottaa tuntumaa erilaisten leikkien, muun muassa aarteenetsinnän kautta, Oinonen vinkkaa.

– Suunnistus on siitäkin hyvä laji, että vanhemmat voivat itsekin samalla harrastaa. Ei tarvitse olla pelkästään kuskina.