Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Nyt on hyvä aika myllätä puutarhassa – ja hävittää samalla vieraat kasvilajit

Myös vieraskasvilajit aloittavat kasvunsa keväällä ja puutarhatöiden yhteydessä ne on syytä hävittää ajoissa.

Jättiputket, lupiinit sekä muut vieraslajikasvit on hyvä hävittää ennen siementen kehittymistä, muistuttaa Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY.

Vieraskasvilajit ovat Suomeen kulkeutuneita kasveja, jotka syrjäyttävät alkuperäistä lajistoa ja leviävät tehokkaasti siemenistä ja jotkin myös juurista.

Pienet määrät vieraslajikasveja, kuten jättiputket, jättipalsamit, lupiinit sekä kurttulehtiruusut, voi laittaa kiinteistön biojäteastiaan tai sekajäteastiaan, jos biojätteen keräys puuttuu.

Peräkärrykuormat voi viedä Sortti-asemille, tosin mahdollisuuksien mukaan vasta koronaepidemian jälkeen. HSY rajoittaa asiakasmäärää epidemian aikana, joten asemille todennäköisesti syntyy jonoja.

Suuret kuorma-autokuormat ja talkoolavat puolestaan on vietävä Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen. Vastaanotto on maksullinen.

Sortti-asemilla otetaan vastaan pieniä määriä vieraslajikasveja viiden euron kuormahinnalla, selvittää HSY:n tiedotteessa ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen.

– Ne tulee pakata muovipusseihin ja heittää sekajätelavalle. Sieltä ne viedään jätevoimalaan hävitettäväksi.

Tukiaisen mukaan kurtturuusun voi tuoda risukuorman mukana. Se haketetaan ja käytetään tukiaineena Ämmässuon ekoteollisuuslaitoksessa biojätteen käsittelyssä eikä se käsittelyn jälkeen aiheuta leviämisvaaraa.

HSY neuvoo, miten vieraslajikasvit hävitetään:

Keväällä: tarkista ja poista vieraslajikasvit.

Kesällä: poista kukintavaiheessa olevat vieraslajikasvit.

Syksyllä: poista vieraslajikasvustot + kukat ja siemenet

Laita pienet määrät vieraslajikasveja kotien biojäteastiaan.

Tuo peräkärrykuormat Sortti-asemille. Sortti-asemien kävijämäärää rajoitetaan koronaepidemian aikana, joten asemille saattaa muodostua jonoja.

Vie kuorma-autokuormat Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen.