Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pankin ennuste: Koronaviruspandemia leikkaa 10 prosenttia talouskasvusta

Koronaviruspandemia iskee voimakkaasti Suomen talouteen tänä vuonna ja se tuntuu ensi sijassa kotitalouksissa, palveluissa sekä pienissä ja keskisuurissa yrityksissä.

Näin tilanteen näkee Handelsbanken, jonka ennusteen mukaan korona leikkaa kymmenen prosenttia Suomen talouskasvusta tänä vuonna. Kotitalouksien kulutus sukeltaa tuntuvasti ja kulutuksen ainoa valopilkku on päivittäistavarakauppa.

Koronaviruksen aiheuttamat rajoitukset iskevät kovaa pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Pk-yritykset muodostavat leijonanosan eli 99,8 prosenttia maan kaikista yrityksistä, Handelsbanken muistuttaa ja korostaa yritysten tukemisen tarpeellisuutta.

Pankin ennusteen mukaan talouden elvytystoimet, suora tuki ja verotulojen romahdus kasvattavat merkittävästi julkisen talouden alijäämää ja velkaa tänä vuonna. Julkisen talouden velkasuhde nousee yli 73 prosenttiin.

– Talous on parhaillaan vapaassa pudotuksessa. Epävarmuus talouden näkymistä on poikkeuksellisen suurta. On erittäin tärkeää, että suurimmat iskut saaneita talouden aloja tuetaan erinäisin keinoin koronarotkon yli, toteaa Handelsbankenin tiedotteessa pääekonomisti Timo Hirvonen.

Talouden sukeltamisesta huolimatta heikkouden odotetaan Hirvosen mukaan jäävän väliaikaiseksi.

– Ensi vuonna Suomen talous elpyy ripeästi maailmantalouden toipumisen vanavedessä, Hirvonen sanoo.

Talouden odotetaan kasvavan ensi vuonna viisi prosenttia ja sitä seuraavana vuonna 1,5 prosenttia.

Epävarmuus talouden näkymistä on nyt poikkeuksellisen suurta ja Handelsbankenkin on tehnyt perusennusteen lisäksi kaksi skenaariota.

Toisessa talouden rajoittamistoimia voidaan purkaa loppukevään ja kesän aikana ja talouden supistuminen jäisi viiteen prosenttiin.

Synkemmän ennusteen mukaan talouden toipuminen ei lähde liikkeelle tänä vuonna ja talous supistuu viisitoista prosenttia. Työttömyysaste nousee 13 prosenttiin ja julkisen talouden velkasuhde nousee yli 80 prosenttiin kansantuotteesta.

Helsinkiläinen pitkän linjan poliitikko ja tietokirjailija Osmo Soininvaara (vihr.) pohti maanantaina julkaisemassaan blogikirjoituksessa, että "lockdownin" jatkaminen syksyyn 2021 kaatuu taloudelliseen mahdottomuuteen sekä ihmisten kyllästymiseen.

– Yleinen mielipide tuomitsee kaikki, jotka yrittävät yhtään optimoida tilannetta talouden ja terveyden välillä. Terveys ensin tarkoittaa tällä kielellä, ettei taloutta saa julkisesti ajatella, Soininvaara kirjoittaa.