Vantaalla kuohuu taas – kaupungin yhtiön johtajasta tehtiin rikosilmoitus

Johtajiston jäsen syyttää työsyrjinnästä.

Vantaan Tilapalvelut Vantti Oy:n sisäinen kuohunta on johtanut rikosilmoituksen tekoon. Yhtiön markkinointi- ja viestintäpäällikkö Marjaana Ponkala syyttää poliisille tekemässään ilmoituksessa toimitusjohtaja Liisa Sarjalaa työsyrjinnästä.

Sen paremmin Ponkala kuin sairaslomalla oleva Sarjala eivät suostu kommentoimaan rikosilmoitusta. Myös Sarjalan viransijainen Aki Siitonen kieltäytyy kommentoinnista. Hänen mukaansa ainoastaan hallituksen puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Pirjo Ala-Kapee (sd) voi puhua asiasta yhtiön puolesta.

Ala-Kapee sanoo saaneensa tiedon rikosilmoituksesta konserniohjauksesta vastaavalta apulaiskaupunginjohtaja Martti Lipposelta

–En voi puhua ilmoituksesta, koska en ole nähnyt sitä enkä tiedä sen tekijästä tai sisällöstä, Ala-Kapee sanoo.

Hänen mukaansa Vantissa on parhaillaan ulkopuolinen konsultti selvittämässä työyhteisön tilaa, ja Ala-Kapee haluaa odottaa selvityksen tuloksia ennen johtopäätösten tekoa. Ensimmäinen raportti valmistuu maaliskuussa ja lopullinen toukokuun alussa.

Rikoskomisario Juha Juurinen Itä-Uudenmaan poliisista sanoo, ettei rikosilmoituksen tutkinnan käynnistämisestä ole vielä päätöstä. Hänen mukaansa poliisin päätökset kytkeytyvät aikataulullisesti yhtiön sisäiseen konsulttiselvitykseen, koska siinä tutkitaan samoja asioita kuin rikosilmoituksessa.

Yhtiöjohdon lisäksi myös yhtiön poliittisessa hallituksessa on eripuraa.

Ala-Kapee kirjoitti Vantin johtoryhmälle sähköpostin joulukuussa sen jälkeen, kun yhtiön asioista oli keskusteltu valtuustossa. Viestissään hän ilmoitti olevansa tyrmistynyt Vantin hallituksen jäsenen, valtuutettu Timo Auvisen (ps/sit) valtuustopuheista, joissa Auvinen oli puhunut yhtiön toimintojen tehostamistarpeesta tai vaihtoehtoisesti sen myynnistä.

"Kukaan vastuullinen hallituksen jäsen ei tällaisia koskaan puhuisi julkisuudessa", Ala-Kapee kirjoitti. Hän myös arvioi, että yksityisellä sektorilla tuollaiset myyntipuheet johtaisivat hallituksen jäsenen eroon.

Auvinen ei kertomansa mukaan ole nähnyt Ala-Kapeen viestiä. Kuultuaan siitä ja sen sisällöstä hän ihmettelee puheenjohtajan viestintätapaa. Auvinen sanoo puhuneensa vain Vantin kilpailukyvyn turvaamisesta kilpailijoita vastaan, ja jos siinä ei onnistuta, vaihtoehdoksi jää helposti vain myynti.

Tästä on kysymys

Vantti Oy hoitaa kaupungin siivous-, ruoka ja kiinteistöpalvelut.

Viime vuosina sen toimintaa on tehostettu työmäärien mitoitusta kasvattamalla erityisesti siivous- ja ruokapalveluissa.

Työntekijät edusmiehineen ovat kritisoineet yhtiön johtoa liian tiukoiksi vedetyistä työmääristä (VS 4.2.).

Yhtiön johto puolestaan sanoo pyrkivänsä työn mitoituksessa ja muussa toiminnassa kilpailukykyiseksi yksityisten yritysten kanssa. Lähtöpalkat kaupungin yhtiössä ovat alimmillaan noin 100 euroa suuremmat kuin yksityisellä puolella.

Vantissa on jo pitkään ollut ristiriitoja niin työtekijöiden ja johdon välillä, kuin myös yhtiötä johtavien poliitikkojen välillä.

Ulkopuolisen konsultin raportti yhtiön tilasta valmistuu toukokuussa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut