Joku laittoi kiukaan päälle – äiti ja kolme lasta saattoivat jäädä loukkuun Vuosaaren tulipaloasuntoon

KUOLONTURMA Ylipaine saattoi estää äitiä ja lapsia avaamasta sisäänpäin aukeavia sisäovia tai parvekkeen ovea.

Vuosaaren kiukaasta alkunsa saaneessa tulipalossa kuoli joulukuussa äiti ja kolme lasta. Patrick Wikblad

Sanna Jompero

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) on saanut Vuosaaren joulukuisesta äidin ja kolmen lapsen kuolemaan johtaneesta kiuaspalosta uutta tietoa.

Otkesinmukaan joku asunnoissa olleista käänsi sähkökiukaan säätimiä, jolloin sauna meni päälle.

Asunnossa oli onnettomuuden sattuessa äiti sekä kolme 2–7-vuotiasta lasta. Perheen isä oli lähtenyt illalla yövuoroon töihin, eikä ollut paikalla onnettomuuden sattuessa.

Kyseessä oli maahanmuuttajaperhe.

Saunan kiukaan kellokytkin oli ilmeisesti käännetty ajastetun käynnistyksen asentoon siten, että kiuas alkoi lämmetä vasta puoli yhden aikaan yöllä. Noin puolen tunnin lämpenemisen jälkeen kiukaan tuntumassa olleet kankaat syttyivät. Palo kehittyi saunassa ja osin kylpyhuoneessa asukkaiden todennäköisesti nukkuessa.

–Tapausta pidetään onnettomuutena. Rikoksen mahdollisuutta selvittää poliisi, mutta mikään ei viittaa siihen, toteaa Otkesin johtava tutkija Kai Valonen

Palo ei kehittynyt kovin rajuksi, sillä palamista rajoitti hapen puute. Savua syntyi kuitenkin runsaasti.

Asunnossa ei ollut palovaroitinta, joten äiti heräsi tilanteessa todennäköisesti liian myöhään. Havaittuaan palon äiti ehti liikkua asunnossa ja todennäköisesti yritti auttaa lapsia. Äiti kävi ilmeisesti myös rapussa, sillä asunnon ulko-ovi oli pelastajien saapuessa auki. Sisäovi oli kiinni.

Ilmassa on edelleen paljon kysymyksiä, joihin ei ole saatu vastauksia.

Isän mukaan kotiin jääneellä perheellä ei ollut saunomistarkoitusta, sillä perhe saunoi aina yhdessä. Saunassa ei myöskään ollut tapana kuivattaa pyykkejä. Saunassa säilytettiin jonkun verran vaatteita ja kenkiä.

Tutkimusten mukaan ylipaineen vuoksi savua levisi sisäoven raoista porrashuoneeseen ja ilmanvaihdon kautta muihin asuntoihin. Tulipalon seurausten kannalta oli mahdollisesti suuri merkitys sillä, että paine saattoi estää äitiä ja lapsia avaamasta sisäänpäin aukeavia sisäovia tai parvekkeen ovea.

Naapurit heräsivät palokaasujen syttymiseen ja asukkaiden huutoihin. Myös porrashuoneen palovaroitin hälytti. Pelastajat olivat paikalla kymmenen minuuttia hälytyksestä.

Pelastajat saivat jo itsestään hiipuneen palon sammumaan pienellä vesimäärällä. Äitiä ja lapsia ei kuitenkaan pystytty enää pelastamaan.

Otkesin toukokuussa päättyvän tutkinnan tarkoituksena on turvallisuuden parantaminen ja vastaavien onnettomuuksien ehkäiseminen. Tutkinnassa selvitetään muun muassa, millaista tukea ja tietoa maahanmuuttajat saavat ja tarvitsevat turvalliseen asumiseen Suomessa sekä annetaan turvallisuussuositukset.

Aiheeseen liittyvää

  1. Vuosaaren turmakiukaasta löytyi palaneita kangaspaloja – "Saunassa säilytetty vaatteita ja kenkiä" 12.12.2016 12:41

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut