Hautajaiset voi tilata netistä – "Hinnasta puhuminen ei ole peikko"

KUOLEMA Arkun, kukat, kahvit ja pastorin voi varata verkosta. Seuraavaksi tarvitsee vain kävellä muistotilaisuuteen.

Hautajaisten järjestäjillä on nyt valinnanvaraa. Asiat voi hoitaa koruttomasti netissä tai pitemmän kaavan mukaan hautaustoimistossa, mikä voi olla osa surutyön prosessia. Arja-Riikka Nikkilä

Jukka Hämäläinen

Helmi-täti kuolee, ja hänet on saatettava haudan lepoon.

Koska Helmi-täti kuoli köyhänä eikä omaisillakaan ole juuri nyt ylimääräistä hienojen hautajaisten järjestämiseen – ne Helmi olisi kyllä mukavana ihmisenä ansainnut – hautajaiset yritetään järjestää säästöbudjetilla.

Tarjouksen pyytäminen on tätä päivää.”

Suomen Hautaustoimistojen liiton mukaan hautaustoimistojen veloittama keskihinta niiden omista palveluista on 1500 euroa.

Tämä sisältää arkun, vainajan vaatetuksen ja pukemisen, tuhkauurnan sekä kuljetukset.

Ruotsista Suomeen on kuitenkin rantautunut hautaustoimisto Funera, joka lupaa järjestää hautajaiset puoleen hintaan: perushautajaiset seremonialla 750 euroa.

Hintaan sisältyvät edellä mainitun lisäksi kulut seremonian ja tuhkaamisen tilaamisesta. Uurnasta tosin tulee lisäkuluja vähintään 55 euroa.

Funera haastaa markkinat, joilla hintakilpailua ei juuri ole ollut. Hautaustoimistot ovat hyötyneet siitä, että hintojen vertailu ei tunnu sopivan surutyön lomaan.

Funeran tarkoituksena on tuoda läpinäkyvyyttä hinnoitteluun ja tarjontaan.

– Haluamme näyttää esimerkkiä ja uudistaa koko alaa parempaan suuntaan tarjoamalla asiakkaalle enemmän vastinetta rahoilleen, sanoo Funeran maajohtaja Tobias Andersin

Hautaustoimistojen liiton puheenjohtaja Ilkka Ollonen huomauttaa, että keskihinnan sijaan oikea vertailukohde on peruspalvelupaketti, jonka hinnan hän arvioi jäsenliikkeissä olevan 800–900 euroa.

–Keskihintaa taas nostavat arkkuvalinta ja kuljetusmatkojen pituus. Matkat maakunnissa ovat paljon pitempiä kuin pääkaupunkiseudulla.

–Hautaustoimiston palvelujen hinta on aina yksilöllinen. Kustannusarvion saa kuitenkin etukäteen, Ollonen lupaa.

Ollosen mielestä hautaustoimistoja sopii myös kilpailuttaa.

–Hautajaisten hinnasta puhuminen ei ole peikko. Tarjouksen pyytäminen on tätä päivää, ja sitä enenevässä määrin tapahtuukin.

Hautajaisten tilaaminen Funeran verkkosivuilta on kätevää ja muistuttaa hieman halpalennon varaamista lisäpalveluineen.

Suuri osa kustannuksista tulee hautaustoimistomaksun päälle: kukat, kantajat, muistotilaisuuden tarjoilu, tilavuokra ja niin edelleen. Näin on perinteisilläkin hautaustoimistoilla.

Funeran lisäksi useat hautaustoimistot tarjoavat jo vastaavaa palvelua verkossa. Mirellan Hautauspalvelu kuvaa prosessin osuvasti:

”Meillä asioiminen toimii samalla tavalla kuin verkkokaupoissa: Keräätte haluamanne tuotteet sekä kuljetukset ostoskoriin. Tämän jälkeen täytätte kassalla tarvittavat tiedot ja olette huolehtineet hautajaisjärjestelyistä vaivattomasti!”

Miljoonabisnes

Suomessa on runsaat 500 hautaustoimistoa, joista 350 kuuluu Suomen Hautaustoimistojen liittoon.

Suomessa kuolee vuosittain noin 50000 ihmistä eli noin prosentti väestöstä.

Hautaustoimistomaksuissa pyörii rahaa karkeasti laskien 75 miljoonaa euroa vuodessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 2. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 5. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 6. Nyt katseet kohti pönttöjä – pesivistä linnuista kerätään tietoja
 7. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 8. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 9. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 10. Vainio 30.5.
 11. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 12. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 13. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 14. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 15. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 5. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 6. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 7. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 10. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 11. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 12. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 13. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 14. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 15. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.