Vantin työntekijät kypsyivät huonoon johtamiseen – "Ihmiset uupuvat"

TYÖELÄMÄ JHL:n mukaan kaupungin omistaman yhtiön työntekijöitä johdetaan huonosti ja työilmapiiri on kehno.

Vantaan kaupungin omistama ateria-, puhtaus-, kiinteistö- ja aula- sekä turvapalveluja tuottavan Vantti Oy:n henkilökunta on täysin kypsä työoloihinsa ja siihen, miten yhtiön johto heitä kohtelee.

Ongelmat eivät ole uusia, vaan ne alkoivat heti käynnistysvaikeuksilla, kun kaupunki vuonna 2012 yhtiöitti palvelut, joilla hoidetaan muun muassa koulujen ja päiväkotien ruokailu ja siivous.

–Nyt asiat ovat kärjistynee entisestään, sanoo Vantin pääluottamusmies, JHL:n Marko Muraja

Asiat ovat kärjistyneet entisestään.”

Yksi erityistä suuttumusta aiheuttanut asia on ollut se, että vuodesta 2013 lähtien Vantin työntekijöiltä on vaadittu sairaanhoitajan tai lääkärin todistus jo yhdestä sairauspäivästä. Suurin osa kaupungin työntekijöistä voi olla omalla ilmoituksella poissa kolme päivää.

Muraja kertoo saavansa joka viikko yhteydenottoja työntekijöiltä, joiden työn mitoitukset ovat liian tiukkoja. He eivät suoriudu töistään työajalla, vaan jatkavat tehtäviään omalla ajalla esimerkiksi tulemalla aamulla aiemmin töihin.

Murajan mukaan se on ongelmallista jo pelkästään siksi, että vakuutukset eivät korvaa, jos omalla ajalla sattuu onnettomuus tai muu vahinko.

–Työilmapiri on huono ja työtahti on kova. Ihmiset uupuvat, Muraja huokaa.

Viime keväänyhteistoimintaneuvotteluissa 35 Vantin työntekijää osa-aikaistettiin Se on johtanut siihen, että he eivät enää elä kutistuneella palkallaan. Osa on lopettanut työt Vantissa, mutta uusia työntekijöitä on vaikea saada.

Vantti on myös ryhtynyt etsimään työntekijöitä niin sanotulla nollasopimuksella, mikä pöyristyttää ammattiyhdistysväkeä. Muun muassa kaupan alalta tuttu sopimus, jossa työntekijälle ei taata tiettyä tuntimäärää töitä, ei JHL:n mukaan sovi kaupungin omistaman yhtiön käyttöön.

Yrityksistä huolimatta Vantin johto ei Murajan mukaan ole kuunnellut työntekijöitä, vaan jatkanut sanelujohtamista. Työntekijät tuntevat pelkoa.

Ihmiset uupuvat."

Työolot Vantissa ovat kurjistuneet siihen pisteeseen, että JHL lähestyi asiassa lopulta kaupunginvaltuutettuja. Joukolle valtuutettuja lähetettiin kirje, jossa kerrottiin Vantin ongelmista.

”Kantelu” on johtanut siihen, että Vantin hallitus on päättänyt teettää johtoryhmän työskentelystä ja työntekijöiden työskentelyolosuhteista selvityksen sekä toimenpidesuosituksen. Ne tekee ulkopuolinen organisaatiokonsultti.

–Saamme väliraportin maaliskuun kokoukseen, kertoo Vantin hallituksen puheenjohtaja Pirjo Ala-Kapee

Asia käsitellään loppuun vapun jälkeen.

–Olen huolissani Vantin tilanteesta, Ala-Kapee myöntää.

Vantti Oy

Vantaan Tilapalvelut Vantti Oy tuottaa Vantaan kaupungille ateria-, puhtaus-, kiinteistö- ja aula- sekä turvapalveluja.

Vantilla on noin 930 työntekijää.

Yhtiön liikevaihto oli noin 46 miljoonaa euroa vuonna 2015.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut