Pohjatuuli puhaltaa Raatikon tanssiteatterissa kiinalaisittain

TEATTERI Tanssiteatteri Raatikon uudessa näytelmässä eletään sopusoinnussa luonnonvoimien kanssa.

Valter Sui, Karoliina Surma-aho ja Anni Vuorela esiintyvät Tanssiteatteri Raatikon uudessa tanssiteoksessa. Esityksen koreografiasta vastaa Antti Silvennoinen. Päivi Tuovinen

toimitus

Tanssiteatteri Raatikon tämän vuoden ensimmäiseen näytelmään on otettu vaikutteita kiinalaisesta tanssi- ja teatteritaiteesta. Raatikko toteuttaa Pohjatuulen kolme lahjaa -näytelmän toiminnalliseen kiinalaiseen teatteriin erikoistuneen Wusheng Companyn kanssa.

–Näytelmä on hyvin toiminnallinen. Luvassa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita, Wusheng Companyn taiteellinen johtaja ja näytelmän koreografi Antti Silvennoinen sanoo.

Pohjatuuli ei oikeastaan ole hyvä eikä paha.”

Silvennoisen mukaan kiinalainen teatteri mielletään perinteisesti tanssi- ja musiikkiteatteriksi, jossa esiintyjiltä edellytetään enemmän fyysisiä taitoja, usein akrobatiaa, fyysistä komiikkaa tai taistelulajien osaamista.

–Jos tälle näytelmälle pitäisi hakea vastinetta valkokankaalta, niin Jackie Chan -elokuvat olisivat aika sopiva vertailukohde. Tässä ei lukkiuduta mihinkään tiettyyn genreen.

Tarina saa alkunsa siitä, että köyhään maalaistaloon iskee suuri, mahtava ja vastustamaton Pohjatuuli. Se pistää maalaistalon mukkelis makkelis, kuten Silvennoinen asian ilmaisee. Maalaistalon tyttö ryhtyy kuitenkin vastarintaan ja alkaa vaatia korvauksia Pohjatuulelta. Tämä haluaakin hyvittää tekosensa antamalla tytölle kolme lahjaa: taikaliinan, taikalehmän sekä taikasäkin.

Valitettavasti muuan majatalon isäntä ryövää tytöltä Pohjatuulen antamat lahjat. Niinpä tyttö ja Pohjatuuli punovat yhdessä juonen majatalon isännän päänmenoksi.

–Tämä on itsellenikin täysin tuntematon tarina entuudestaan. En tiedä, että tätä olisi teatterissa tai televisiossa aikaisemmin nähty, Silvennoinen jatkaa.

Näytelmä on tarkoitettu lapsille, ja se perustuu norjalaiseen kansansatuun. Kansansadut ovat kuitenkin niin vanhaa perua, että on vaikeaa tietää, miten sadut ovat muokkautuneet eri kulttuureissa. Silvennoisen mukaan tarinan epätyypilliset satuhahmot vain sopivat hyvin kiinalaisiin saappaisiin. Siksi myös kiinalaisen mytologian tuominen osaksi näytelmää tuntui luontevalta.

–Pohjatuuli ei oikeastaan ole hyvä eikä paha.

Siinä piilee myös tarinan opetus. Silvennoisen mukaan luonnonvoimia ei voikaan yrittää hallita, vaan niiden kanssa on elettävä sopusoinnussa, eräänlaisessa tasapainossa, mihin kiinalaisessa filosofiassa jin ja jang -käsitteiden avulla pyritään.

Kiinalaiselle tyylille uskollisena näytelmän lavastus on hyvin minimalistista. Näytelmässä esiintyvät Valter Sui, Karoliina Surma-aho sekä Anni Vuorela

Teksti: Mikko Turklin

Tanssiteatteri Raatikko:

Alkanut vuosi on tanssiteatteri Raatikon 45. toimintavuosi.

Raatikolla on yli 500 esitystä vuodessa. Katsojia on vuosittain yli 30 000.

Noin puolet esityksistä Vantaalla, loput kiertäviä esityksiä eri puolilla Suomea.

Pohjatuulen kolme lahjaa -näytelmän ensi-ilta on 4. helmikuuta.

Näytelmän suositusikäraja: 3 vuotta.

Esitykset Raatikon näyttämöllä (Viertolankuja 4 B)

Lippuja voi varata: http://www.raatikko.fi/fi/liput/

Aiheeseen liittyvää

  1. Raatikon Supersankarit vie matkalle halki ajan ja avaruuden
    4.9.2016 15:25

Kommentoi

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut