Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Yllätyskäänne junnurahojen hassaamisessa: Urheilupuistosotkujen takana koko Vantaan kaupunginjohto?

KÄRÄJÄT Uudet asiakirjat nousivat esille maanantaina Myyrmäen Urheilupuisto Oy:n jutussa. "Syytettynä väärä mies".

Myyrmäen Urheilupuisto Oy:stä tehty kaupungin sisäinen tarkastusraportti nostatti kohun puolitoista vuotta sitten Vantaalla: Vantaan Sanomien julkistama salainen raportti sisälsi pitkän listan alkoholinhuuruuisia edustustilaisuuksia, joihin junioreilta ja heidän perheiltään kerättyjä varoja oli tuhlattu.

Raportin pohjalta yhtiön entinen toimitusjohtaja Erkki Salo sai syytteet luottamusaseman väärinkäytöstä ja törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Syyttäjä vaatii Salolle vähintään 10 kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta. Rikoksista on syyttäjän mukaan koitunut Myyrmäen Urheilupuisto Oy:lle taloudellista haittaa yhteensä 330 500 euron edestä.Syyttäjän mukaan Salo on yhtiön toimitusjohtajana ohjannut maaliskuun 2009 ja lokakuun 2014 välisenä aikana Urheilupuisto Oy:lle kuuluneita myynti- ja mainostuloja PK-35 Vantaa ry:lle lähes 300 000 euron edestä.

Myyrmäen Urheilupuisto Oy vaatii Salolta liki puolen miljoonan euron korvauksia.

Tilanne sai uuden käänteen Vantaan käräjäoikeudessa maanantaina, kun syytteessä oleva Salo toi asianajajansa välityksellä esiin uusia asiakirjoja. Niiden mukaan urheilupuistoyhtiön luottamusmiesjohto ja silloinen kaupunginjohto olivat ratkaisevassa asemassa syytteisiin johtaneissa tapahtumissa.

Mielenkiintoisin uusi asiakirja on kaupungin sisäisen tarkastuksen alkuperäinen luonnos urheilupuistoon tehdystä tarkastuksesta. Se poikkeaa täysin lopullisesta versiosta, joka toimi pohjana Saloa vastaan nostetuissa syytteissä. Siinä ei myöskään ollut esillä edustus- ja kestityskulut, jotka olivat lopullisen raportin mittava osa.

Alkuperäisen tarkastuskertomuksen mukaan silloiset apulaiskaupunginjohtaja Jukka Peltomäki (sd) ja kaupunginjohtaja Juhani Paajanen (sd) sekä kokoomuksen vahva mies, Myyrmäen urheilupuiston puheenjohtaja Heikki Heinimäki (kok) olivat vahvassa taustaroolissa niissä sopimuksissa, joista Saloa nyt syytetään.

Heinimäki on edelleen kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja ja sai kunnallisneuvoksen arvonimen vähän sen jälkeen, kun raporttikohu oli käynnistynyt.

Oudoksi tilanteen tekee se, että varsinaisesta tarkastuskertomuksesta on poistettu kohdat, joista näiden miesten rooli käy ilmi. Lisäksi Salo kertoi oikeudessa, että yksi keskeisin sopimus, josta hänen sanotaan olevan yksin vastuussa, allekirjoitettiin niin, että paikalla olivat hänen lisäkseen Heinimäki ja silloinen valtuustojohtaja Tapani Mäkinen (kok).

–Täällä on väärä mies syytteessä, Salon asianajaja Paul Perovuo totesi käräjäsalissa.

Salon syytteet luottamusaseman väärinkäytöksestä perustuvat aikoinaan tehtyihin sopimuksiin urheilupuistoyhtiön ja jalkapalloseura PK-35:n sekä markkinointiyhtiö Gateway Media Oy:n kanssa. Salon sanotaan tehneen ne yksin ilman urheilupuistoyhtiön hallituksen ennakkopäätöksiä.

Kirjanpitosyytteet perustuvat samoihin sopimuksiin, kun Gateway oli tilittänyt mainosmyyntituloja suoraan PK 35:lle. Syyttäjän mukaan niiden olisi pitänyt kulkea urheilupuistoyhtiön kautta.

Alkuperäisessä tarkastuskertomuksessa yhtiön puheenjohtaja Heinimäki kuitenkin kertoo, että "urheilupuistoyhtiön ja Gatewayn välisen sopimuksen täytäntöönpano on siirretty PK-35:n ja Gateway väliseksi asiaksi". Tämäkin kohta on poistettu varsinaisesta tarkastuskertomuksesta.

Syytteet hallituksen ohi tehdyistä sopimuksista eivät alkuperäisen tarkastuskertomuksen mukaan näyttäisi pitävän paikkaansa, vaan ne olisi tehty kaupunginjohdon tieten ja heidän sopiminaan. Salo olisi vain allekirjoittanut hänelle valmiiksi tehdyt sopimukset.

Koko sopan taustalla on PK-35:n houkuttelu Vantaalle ja tyhjilleen jääneelle Myyrmäen jalkapallostadionille syksyllä 2008. Käräjäsalissa todetun mukaan se alkoi Peltomäen ja seuran edustajien tapaamisessa.

Alkuperäisessä tarkastusraportissa todetaan, että PK-35:n kanssa tehtävästä sopimuksesta päättivät epävirallisessa kokouksessa kaupunginjohtaja Paajanen, apulaiskaupunginjohtaja Peltomäki, silloinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku J. Jääskeläinen, hallintojohtaja Erkki Laakkonen ja Erkki Salo.

Raportin mukaan "kokouksen yksimielinen päätös on ollut, että hyväksytään PK-35:n siirto Vantaalle ja pyritään resurssoimaan seura".

Mitään pöytäkirjaa kokouksesta ei pidetty, vaan toteutus jäi Salon tehtäväksi.

Raportin mukaan Peltomäki oli pyytänyt Saloa ja maankäytön talous- ja hallintojohtajaa Ralf Nordströmiä edustamaan kaupunkia PK-35:n hallituksessa.

PK-35:n ja Myyrmäen urheilupuiston markkinointiin pestattu Gateway Media Oy oli saanut lukuisia sopimuksia Peltomäen ja hallintojohtaja Laakkosen toimesta. Peltomäki oli tehnyt Gatewayn kanssa erillisen sopimuksen Myyrmäen urheilupuiston markkinoinnista. Raportin mukaan sopimukselle ei ole mitään virkamies- tai muuta päätöstä.

Laakkonen puolestaan oli tehnyt sopimuksen, jolla Gatewaylle annettiin käyttöoikeus kaupungin nimen, vaakunan ja kuvien käyttöön.

Gatewayllä on myös sopimus kaupungin omistaman Korson Keskustakiinteistöt Oy:n ja Tikkurilan Urheilutalo Oy:n kanssa.

Salon mukaan hänelle syytteet tuoneet Myyrmäen Urheilupuisto Oy:n sopimukset laati entinen maankäytön projektijohtaja ja kaupungin lainopillinen sihteeri Seppo Nurmi Nurmi oli aikoinaan käräjillä Korson Keskustakiinteistöjen sotkujen takia.

Alkuperäisessä tarkastusraportissa ehdotettiin, että kaupunki arvioisi kaikki nämä sopimukset uudelleen ja tekisi tarvittavat johtopäätökset.

Näitäkään tietoja ei sisältynyt kaupunginhallitukselle jaettuun varsinaiseen tarkastusraporttiin.

Alkuperäinen raportti jaettiin vain kaupunginhallituksen puheenjohtajille ja virkamiesjohdolle tammikuuussa 2015. Kun varsinainen raportti jaettiin koko kaupunginhallitukselle kesäkuun alussa, siitä oli poistettu viittaukset kaupunginjohtoon tai sen tekemisiin.

Ainoaksi vastuunkantajaksi ja syytetyksi jäi Salo.