Ovatko poliitikot turvassa kuntavaalikentillä? Näin vastaa Supo

KUNTAVAALIT JA TURVALLISUUS Vaalipaikoilla ehdokkaiden kokema väkivalta on vielä harvinaista. Kysyimme suurimpien puolueiden puoluesihteereiltä ja Supolta, onko kuntavaalien alla tarvetta tehdä aikaisempaa tarkempia turvallisuussuunnitelmia ehdokkaiden tueksi.

Suuret puolueet sekä Suojelupoliisi on sitä mieltä, että kevään kuntavaaleissa ehdokkaiden turvallisuusohjeisiin ei ole tehty muutoksia aikaisempiin vaaleihin verrattuna. Kuvituskuva keskustan eduskuntavaaleista vuodelta 2015. Päivi Tuovinen

Sanna Jompero

Kuntavaalien lähestyessä tuhannet vaaliehdokkaat jalkautuvat toreille, kaduille ja kauppakeskuksiin tapaamaan kannattajiaan.

Kuinka turvallista ehdokkaiden on nykyisessä keskusteluilmapiirissä tehdä vaalityötä? Ovatko puolueet kiristäneet turvatoimiaan?

Kysyimme asiaa Suojelupoliisilta (Supo) sekä viiden suurimman puolueen puoluesihteeriltä.

Vaaleihin liittyvät turvallisuuskysymykset ovat jo vuosia olleet keskeinen asia myös Supossa, joka on ennen vaaleja yhteydessä kaikkien puolueiden turvallisuusvastaaviin.

–Keskusteluissa käydään läpi turvallisuustilannetta yleensä. Kyse on pääosin arjen turvallisuuteen liittyvien kysymysten läpikäynnistä. Puolueet ohjeistavat ehdokkaitaan keskusteluiden pohjalta, kertoo turvallisuus- ja alueyksikön päällikkö Kari Harju

Supo ohjeistaa puolueita ilmoittamaan mahdollisista uhkauksista ja muusta vaaleihin liittyvästä epäasiallisesta toiminnasta. Supo ei kuitenkaan halua kertoa tarkkoja lukuja ilmoitusten määristä. Harjun mukaan luku on "muutamia kymmeniä" per vaalit.

–Pidämme epätodennäköisenä, että laajempia häiriötä syntyy. Yksittäiset häiriöt, kuten muutamissa vaaleissa on nähty, ovat mahdollisia, mutta eivät todennäköisiä, Harju jatkaa.

Samalla linjoilla ovat myös suurimpien puolueiden puoluesihteerit.

– Emme ole nähneet, että olisi jotain uutta syytä tullut tarkistaa toimintaamme. Poliittisten toimijoiden ei onneksi ole tarvinnut Suomessa hirveästi pelätä häiriöitä, sanoo SDP puoluesihteeri Reijo Paananen

Perussuomalaisten viestintävastaavan Matti Putkosen mukaan ilmapiiri on "jonkin verran kiristynyt".

–Meillä on ollut jatkuva valmiustila vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeen, koska meitä vastaa on hyökätty ja häiritty teltoillamme sekä uhkailtu.

Tiivistä yhteistyötä tehdään Putkosen mukaan myös vaalien ulkopuolella sekä poliisin että Supon kanssa.

Uhkatilanteita ja häiriökäyttäytymistä perinteisessä vaalityössä on kokoomuksen puoluesihteerin Janne Pesosen mukaan varsin vähän.

–Yleensä kyse on humalaisten ihmisten häiriökäyttäytymisestä tai yksittäisten ihmisten eri tavalla ilmenevästä protestoinnista jotain politiikan teemaa kohtaan. Niistä selvitään kaupunkilaisjärjellä ja asiallisella käytöksellä.

Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska sanoo puolueen muistuttavan järjestäjiä aiempaa enemmän turvallisuustekijöiden huomioimisesta.

–Yhteiskunnallinen ilmapiiri on myös Suomessa kiristynyt ja monenlainen vastakkainasettelu kärjistynyt. Nykyisin pitää enemmän kiinnittää huomiota järjestyksenvalvontaan. Kyse ei aina ole varsinaisen väkivallan uhan torjumisesta, vaan tilaisuuden onnistumisen takaamisesta osallistujien ja kuulijoiden näkökulmasta.

Supo, kuten monet puoluesihteerit, nostavat tämänvuotisten vaalien alla erityisesti sosiaalisessa mediassa käytävän epäasiallisen tai sen rajoilla liikkuvan keskustelun.

–Keskusteluilmapiiri sosiaalisessa mediassa on viime vuosina muuttunut huonompaan suuntaan. Ihmiset ilmaisevat mielipiteitään entistä jyrkemmin, Supon Harju toteaa.

Myös vihreiden puoluesihteerin Lasse Miettisen mukaan yhteiskunnan koveneva ilmapiiri näkyy palautteessa, jota vihreät poliitikot saavat.

–Palaute tulee ensisijaisesti netissä ja sosiaalisessa mediassa, jossa suhteellisen pieneltä, äänekkäältä joukolta näyttävät kadonneen normaalin ihmisten välisen kommunikaation pelisäännöt kokonaan. Nämä huutajat käyttäytyvät kuin vastaanottajana ei olisi toinen ihminen lainkaan.

Kasvokkain tapahtuvassa kanssakäymisessä rajusta sanallisesta roiskimisesta ei Miettisen mukaan ole ollut vielä viitteitä.

Kuntavaalit järjestetään huhtikuussa

Kuntavaalit järjestetään Suomessa sunnuntai 9.4.

Ennakkoäänestää voi kotimaassa 29.3.-4.4., ulkomailla 29.3.-1.4.

Ehdokasasettelu vahvistetaan torstaina 9.3.

Ehdokashakemukset jätettävä viimeistään tiistaina 28.2.

Kuntavaalit pidetään joka neljäs vuosi.

Lähde: www.vaalit.fi

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut