Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Someraivo pakolaisia kohtaan sai opettajan toimimaan – lähti vapaaehtoiseksi Kreikkaan

KOULUTUS Vantaalainen Pirkko Puonti auttaa pakolaislasten koulutuksen järjestämisessä Kreikassa.

Tilapäisissä luokissa pahvilaatikot ovat pulpetteina ja joskus on niin kylmä, että lapsia hytisyttää.

Tuo on todellisuutta, johon vantaalainen opettaja Pirkko Puonti perehtyy parhaillaan Kreikan pakolaisleireillä ja -keskuksissa. Eläkkeellä oleva Puonti on Opettajat ilman rajoja verkoston vapaaehtoistyöntekijänä Kreikassa.

–Uskon voivani auttaa ja luoda uskoa näiden ihmisten elämään. Olen onnekas, kun saan edelleen oppia paljon näiltä lapsilta ja heidän vanhemmiltaan, Pirkko Puonti sanoo Thessalonikissa.

Kreikan pakolaisleireillä lähes 15 000 oppivelvollisuusikäistä lasta. Opettajat ilman rajoja -verkosto yrittää omalta osaltaan saada mahdollisimman monen oppivelvollisuusikäisen lapsen koulunpenkille.

Puonti tuli Kreikkaan marraskuussa, ja hän toimii koulutuksen neuvonantajana asemapaikkanaan Thessaloniki.

Kun Opettajat ilman rajoja ilmoitti hakevansa työntekijää Kirkon Ulkomaanavun projektiin Kreikkaan, ei Pirkko Puonti epäröinyt hetkeäkään.

– Olin usein tuskaillut, minkälaisen someraivon kohteeksi pakolaiset ovat Suomessakin joutuneet. Mietin, mitä inhimillisyydelle on tapahtunut, ja ovatko suomalaiset unohtaneet, että heitäkin on autettu.

– En halunnut jäädä voimattomana manaamaan, ja nyt oloni onkin helpottunut, kun saan auttaa, hän lisää.

Kreikan pakolaiskeskuksissa on jumissa kymmeniä tuhansia Balkanin reitin kautta maahan tulleita pakolaisia. Pääasiassa he ovat syyrialaisia, afganistanilaisia ja iranilaisia.

–Täällä jo olevat lapset ovat olleet keskimäärin kaksi vuotta virallisen koulujärjestelmän ulkopuolella, osa Afganistanista tulleista pitempäänkin. Sodan keskeltä lähteneille lapsille koulu tuo normaaliutta elämään, sanoo Kirkon Ulkomaanavun Kreikan toimintojen tiiminvetäjä Antti Toivanen Ateenassa.

Nyt menossa oleva koulutushanke kestää kesään saakka. Kreikan valtio on palkannut EU:n tuella 800 osa-aikaista opettajaa hoitamaan pakolaislasten opetusta.