Dekkari syntyy omista peloista – Pauliina Suden tuoreimmassa teoksessa ollaan tekoälyn armoilla

Vantaan Jokivarressa asuva kirjailija Pauliina Susi työstää tällä hetkellä tietokirjaa Suomessa toimineista yksityisetsivistä. Johanna Erjonsalo
Marjo Rämö

Marjo Rämö

Kirjailija Pauliina Suden kevätauringon valaisemalla, oman kodin pihalla ei pitäisi olla mitään pelottavaa – paitsi että on: valokuvaaja, joka voi kantaa mikroskooppisen pientä virusta.

Covid-19-viruksen aiheuttama uhka ja sen moninaiset seuraukset koko maapallolla ovat kuin tieteisdekkarin sivuilta.

– Vuoden, kahden päästä ilmestyy varmasti lukuisia koronakevään innoittamia kirjoja, Susi arvelee.

Hän aikoo jättää aiheen muille tekijöille, vaikka onkin seurannut tilannetta mielenkiinnolla, yhteiskunnallisista aiheista kiinnostuneena dekkaristina.

Jännityskirjailijan etuliitteen Pauliina Susi sai 2015 ilmestyneellä Takaikkunallaan.

– Psykologiset trillerit ovat lempilajini. En kuitenkaan nauti liian pelottavista tai raakuuksia sisältävistä kirjoista, elokuvista tai tv-sarjoista.

Jännityskirjailijana häntä kiinnostaa se hetki, kun tavallisen ihmisen arki muuttuu kauhuksi jonkin hallitsemattoman asian edessä oli se sitten virus, verkkourkinta, terrorismi tai tekoäly, kuten hänen vastailmestyneessä kirjassaan Pulssi (Tammi 2020).

Kammottavan tilanteen syntymiseen liittyy usein epäily siitä, onko tilanne todellinen vai oman mielikuvituksen tuote, harha.

Lisäkierroksia kirjailija rakentaa teoksiinsa sijoittamalla tapahtumia suljettuihin tiloihin kuten loistoristeilijälle tai Lapin erämaamökkiin.

Väkivallalla tai kuolemilla ei Pauliina Suden teoksissa rellestetä. Perinteisestä dekkarikaanonista poikkeavaa on myös se, ettei päähenkilö Leia Laine ole poliisi, etsivä tai superälykäs yksilö vaan tavallinen hämmennyksen valtaan joutuva ihminen.

Aiheet syntyvät kirjailijan omien epäluulojen ja suoranaisen pelon kohteista.

– Olen esimerkiksi ollut ihan tavallinen tumpelo tietoturva-asioissa ja alkanut pohtia, mitä uhkia ja jännityksen aihetta sillä saralla voisi olla.

Asiaan perehtyminen ja siitä kirjoittaminen ei ole lieventänyt epäluuloa.

– Päinvastoin, tieto lisää tuskaa, Susi naurahtaa ja kertoo asettavansa kännykän nykyisin aina pöydälle siten, että kameran linssi on pöytää vasten.

 Olen ollut ihan tavallinen tumpelo tietoturva-asioissa ja alkanut pohtia, mitä uhkia ja jännityksen aihetta sillä saralla voisi olla.

Pauliina Susi

Tuoreessa Pulssi-dekkarissaan päähenkilö joutuu vastatusten muun muassa temppuilevan tekoälysovelluksen kanssa. Tekoäly ottaa ihmisestä vallan pakkasen ja pimeyden saartamassa erämaamökissä.

Kirjan julkaiseminen kahden vuoden työn jälkeen osui epäkiitolliseen hetkeen.

– Kuten muutkin kirjailijat, minäkin olen joutunut perumaan useita esiintymisiä ja kirjan markkinointiin liittyviä tilaisuuksia, Susi harmittelee.

Kirjastojen sulkeutuminen ja kirjastokorvausten hiipuminen vie myös yhden osan kirjailijan epäsäännöllisistä tulopuroista.

Uutta markkinointia on pitänyt keksiä, kuten pihamökissä nauhoitettu Youtube-video, jossa kirjailija lukee katkelmaa tuoreesta teoksestaan.

Suden kirjoista on julkaistu tänä keväänä myös e- ja äänikirjaversiot.

Kirjoittamistyöhön korona-arki ei ole tuonut muutosta. Päivät kuluvat tietokoneen ääressä ja välillä pihamaata kuopsuttaen.

Työn alla ovat tietokirja yksityisetsivien työstä Suomessa ja tomaatintaimien istutus pieneen kasvihuoneeseen.

40 vuotta murharyhmässä oli tarinoita täynnä – konkaripoliisi Hermo Rautaheimo tähdittää Juha Vuorisen suositun rikossarjan jatkoa

”Suomen roolina on olla pisara meressä, mutta sitä tarvitaan” – sekasyöjille keittokirjan tehnyt Mika Remes suosittelee syömään herneen, ei vetämään sitä nenään

Pauliina Susi

Vantaalla asuva kirjailija Pauliina Susi (s. 1968).

Koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri, pääaineena sosiologia.

Kirjoittanut romaaneja, novelleja, kuunnelmia.

Esikoisromaani Ruuhkavuosi ilmestyi vuonna 2005.

Tuorein teos Pulssi (2020) on itsenäinen osa jännityskirjojen sarjalle, johon kuuluvat Takaikkuna (2015) ja Seireeni (2017).

Takaikkuna palkittiin Suomen dekkariseura ry:n Vuoden johtolanka -palkinnolla vuonna 2016.

Työskennellyt myös toimittajana ja toimitussihteerinä.

Asunut 20 vuotta Vantaan Jokivarressa.

Perheeseen kuuluu aviomies ja kaksi aikuista tytärtä.

Harrastuksiin kuuluu puutarhanhoito ja liikunta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut